
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνει η Ζάκυνθος κάθε καλοκαίρι είναι η επάρκεια του νερού. Παρά τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις και τα αυξανόμενα σημάδια πίεσης στο σύστημα ύδρευσης, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και κυρίως ο τουριστικός τομέας, ζουν κάθε καλοκαίρι με την αγωνία: θα έχουμε νερό ? και με τι κόστο$ ?
Όμως, η επάρκεια δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Από ό,τι φαίνεται, όποιος διαθέτει τα χρήματα, μπορεί να εξασφαλίσει νερό μέσω σχετικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για υδρομεταφορείς είτε για απευθείας εκμετάλλευση ιδιωτικών γεωτρήσεων. Δημιουργείται έτσι μια ανισότητα πρόσβασης, όπου το νερό παύει να είναι αγαθό για όλους και μετατρέπεται σε εμπόρευμα για λίγους.
Η ΔΕΥΑΖ, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, είναι υπεύθυνη μόνο για το νερό που αντλεί η ίδια. Από ό,τι φαίνεται, στις αρμοδιότητές της δεν περιλαμβάνεται ο έλεγχος γεωτρήσεων πέραν των δικών της, παρότι είναι σαφές ότι οι ιδιωτικές γεωτρήσεις επηρεάζουν το σύνολο του υδροφόρου ορίζοντα. Όταν προκύπτουν ενδείξεις για παρατυπίες ή προβλήματα, η ΔΕΥΑΖ θα παραπέμψει το ζήτημα στην Περιφέρεια ή στη Διεύθυνση Υδάτων, χωρίς να μπορεί –ή να επιθυμεί (?) – να παρέμβει άμεσα.
Η Διεύθυνση Υδάτων, από την πλευρά της, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους σχετικά με τη συμμόρφωση των γεωτρήσεων με τους όρους αδειοδότησής τους. Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις –πιθανότατα πολλές– όπου κάποιος έχει άδεια άντλησης για μια ορισμένη ποσότητα (π.χ. Χ κυβικά μέτρα), αλλά στην πράξη (εν δυνάμει μπορεί να ) αντλεί πολλαπλάσια, και συχνά για εντελώς διαφορετική χρήση από αυτή που έχει δηλωθεί (πχ άρδευση).
Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου του νησιού μας…
Ειδικά στον τουριστικό τομέα, η ανάγκη για νερό είναι αυξανόμενη. Σε περιοχές που η ΔΕΥΑΖ δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να καταβάλουν ως και 1.000 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά σεζόν, για νερό. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τροφοδοσία νερού (ιδιοκτήτες γεωτρήσεων, υδρομεταφορείς)
Ο ιδιοκτήτης μιας τουριστικής επιχείρησης –είτε μικρής είτε μεγάλης– θα εξασφαλίσει νερό στους πελάτες του με κάθε τρόπο: είτε μέσω της ΔΕΥΑΖ, είτε αγοράζοντάς το, είτε –αν πρόκειται για μεγαλύτερη μονάδα– δημιουργώντας δική του γεώτρηση.
-Δεν είμαστε απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: μιλάμε για το ίδιο νερό, από την ίδια λεκάνη απορροής το οποίο έιναι για όλους! Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός. Γιατί αυτός που έχει τα μέσα να κάνει γεώτρηση ή να αγοράσει νερό, λειτουργεί σε διαφορετικές συνθήκες από έναν μικρό επιχειρηματία –ή απλώς έναν πολίτη– που δεν έχει ούτε τα χρήματα να βάλει ντεπόζιτο ή πιεστικό σύστημα στο σπίτι του (Μετά απο συμβουλή υπαλλήλων της ΔΕΥΑΖ πάντα)
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ και είναι φυσικά πολύ πιο καλά συντηρημένες, λόγω και των εσόδων που αποφέρουν στους ιδιώτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΖ να αντιμετωπίζει πρόβλημα άντλησης, καθώς το.. δημόσιο νερό μειώνεται ή καταλήγει πιο βαθιά, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση.
Οι πελάτες των ιδιωτών –όσοι δηλαδή αγοράζουν νερό– δύσκολα διαμαρτύρονται, γιατί φοβούνται μην αποκλειστούν από την παροχή. Δεν είναι ακριβώς όπως το εμφιαλωμένο που μπορείς να πας σε άλλο σουπερμάρκετ.. Έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται: ανεξέλεγκτη χρήση, σιωπή, έλλειψη δεδομένων και ευθύνες που μετακυλίονται από τη μία υπηρεσία στην άλλη.
Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώσαμε ότι στο Master Plan για την ύδρευση του νησιού δεν γίνεται καμία αναφορά ή πρόβλεψη για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις. Ένα τόσο σοβαρό έργο είναι ήδη ελλιπές ή και αναποτελεσματικό, αγνοόντας πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – Δεν μασάμε τα λόγια μας:
Ως Κίνηση Πολιτών: Τασσόμαστε υπέρ της σταδιακής ανάκτησης του ΠΛΗΡΟΥΣ ελέγχου των υδάτινων πόρων του νησιού από τη ΔΕΥΑΖ (η τον Δήμο αν η ΔΕΥΑΖ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση! ).
Πιστεύουμε ότι όλο το νερό που αντλείται από το νησί, πρέπει τελικά να καταλήγει στη Δημόσιο, ώστε να διανέμεται ισότιμα, με διαφάνεια και βάση το δημόσιο συμφέρον. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις άντλησης και μεταφοράς νερού δεν δημιουργήθηκαν από ανάγκη της αγοράς, αλλά από κενά διοίκησης και αναποτελεσματικότητας.
Πιστεύουμε –και γνωρίζουμε– πως αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί πολύ σύντομα – αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.
Η Κίνηση Πολιτών “Πολίτες Ζακύνθου” προτείνει:
-Δημόσια πρόσκληση από τον Δήμο ή τη ΔΕΥΑΖ προς τους ιδιοκτήτες γεωτρήσεων για εθελοντική δήλωση των στοιχείων άντλησης.
-Όπου δεν υπάρξει συνεργασία, άμεσος έλεγχος (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων), με βάση τις άδειες.
-Πλήρης ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ χαρτογράφηση των ενεργών γεωτρήσεων και της χρήσης τους.
-ΑΜΕΣΗ διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε σημεία υψηλής ανάγκης
-Αυστηρός έλεγχος στις εμπορικές γεωτρήσεις που βρίσκονται κοντά σε γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ.
-ΑΜΕΣΟ σφράγισμα παράνομων γεωτρήσεων όπου εντοπίζονται.
-Διασταύρωση των ποσοτήτων νερού που αντλούνται με αυτές που παραδίδονται μέσω υδροφόρων.
-Ανανέωση του Master Plan ύδρευσης, με τα παραπάνω δεδομένα.
-Προσθήκη όλων των γεωτρήσεων στο ψηφιακό σύστημα της ΔΕΥΑΖ, ακόμη κι αν είναι ιδιωτικές, για χρήση από τους υπαλλήλους σε ελέγχους και διασταυρώσεις.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες:
Αναζητήστε αν μια γεώτρηση είναι αδειοδοτημένη: http://lmt.ypeka.gr
ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – 28.03.2025
Μαζί για ένα μέλλον με διαφάνεια, δικαιοσύνη και σεβασμό στον τόπο μας
Υ.Γ. Σε επόμενη ανάρτησή μας θα ασχοληθούμε με το πόσιμο νερό και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους απλούς πολίτες, εσάς, για όλα τα μηνύματα στήριξης και τα αιτήματα συμμετοχής που έχουμε λάβει. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι
The post Κίνηση Πολιτών «Πολίτες Ζακύνθου»: Σχετικά με τις γεωτρήσεις | Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνει η Ζάκυνθος κάθε καλοκαίρι είναι η επάρκεια του νερού appeared first on ZANTETIMES.GR.