Τον τελευταίο ενάμισι μήνα οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων έχουν κινητοποιηθεί για να κάνουν λίγο πιο υποφερτή τη ζωή των ζώων στους δρόμους της Ουκρανίας. Κάθε εβδομάδα, εθελοντές από τη φιλοζωική οργάνωση της Ουγγαρίας φορτώνουν τουλάχιστον 5 τόνους τροφής στα φορτηγά τους και το παραδίδουν στην Υπερκαρπαθία.
Ο ιδρυτής της μονάδας για τη διάσωση των ζώων είναι στα σύνορα με την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή του πολέμου.
«Μόλις πήραμε ένα βίντεο από ένα καταφύγιο στη Σούμι, από όπου αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα. Έλαβαν μια δωρεά και ο διευθυντής του καταφυγίου έκλαιγε μπροστά στις τροφές γιατί δεν είχαν καθόλου τροφή εδώ και εβδομάδες και πίστευαν ότι τα ζώα θα πεθάνουν».
Μετά από ένα ταξίδι 6 ωρών και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες για να διασχίσουν τα σύνορα οι δωρεές έφτασαν σε ένα καταφύγιο στο Ουζγκορόντ. Υπεύθυνη για το καταφύγιο είναι η Ιρίνα Αζιζιάν, που γεννήθηκε στην Αρμενία, σπούδασε στην Ουγγαρία και εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο. Στην αρχή μάζευε τροφή μόνο για τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά από όταν ξέσπασε ο πόλεμος προμηθεύει τα καταφύγια από το Χάρκοβο μέχρι την Οδησσό. Ακόμα και στις πιο άγριες μάχες χρησιμοποιήθηκαν τρένα για να μεταφερθεί η τροφή στα ανατολικά για τους φιλόζωους που δεν είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις τους. Μέχρι τώρα έχουν διανεμηθεί σχεδόν 100 τόνοι τροφής και φαρμάκων.
«Δυστυχώς οι περιοχές που επιτέθηκαν οι Ρώσοι στρατιώτες, όπως τα μικρά χωριά κοντά στο Κίεβο έχουν γίνει συντρίμμια. Τα ζώα τρέχουν πάνω κάτω πεινασμένα. Πολλά έχουν πεθάνει και πολλά έχουν εγκαταλειφθεί».
Η Ιρίνα πήρε πολλά ζώα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου γιατί οι οικογένειες δεν τολμούσαν να τα πάρουν μαζί τους έξω από τα σύνορα. Όμως προσπαθεί να πείσει τους ιδιοκτήτες τους, καθώς κάθε Ουκρανός δικαιούται να πάρει μαζί του μέχρι 5 κατοικίδια και οι Ευρωπαϊκές αρχές θα τα εμβολιάσουν δωρεάν. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με τα κατοικίδιά τους.
Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει:
«Μόνο αυτό το καταφύγιο έχει 170 σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν πάει στην Ουγγαρία ή τη Σλοβακία. Τα ζώα περιμένουν το τέλος του πολέμου γιατί θέλουν ξανά μια αγκαλιά και μια ειρηνική ζωή».