
Η 17η Μαρτίου 1821 αποτελεί μια εμβληματική ημέρα για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του Αγώνα στη Μάνη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στην Αρεόπολη πραγματοποιήθηκε η επίσημη κήρυξη της επανάστασης από τους Μανιάτες οπλαρχηγούς υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η Μάνη, διατηρώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας κατά την Οθωμανική κυριαρχία, ήταν η πρώτη που σήκωσε το λάβαρο του ξεσηκωμού, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην υπόδουλη Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Συγκέντρωση στην Αρεόπολη
Οι πρόκριτοι της Μάνης κάλεσαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να πρωτοστατήσει στον Αγώνα και συγκεντρώθηκαν στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη. Εκεί, αφού συναποφάσισαν την επίσημη έναρξη της Επανάστασης, ύψωσαν τη σημαία που, κατά την παράδοση, ήταν λευκή με έναν γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στο άνω μέρος της αναγραφόταν «Νίκη ή Θάνατος», ενώ στο κάτω μέρος η αρχαία σπαρτιατική ρήση «Ταν ή επί Τας».
Η σημαία αυτή ευλογήθηκε από τους ιερείς, και οι οπλαρχηγοί, γονατιστοί, έδωσαν τον ιερό όρκο:
“Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι: Ταν ή επί Τας και: Νίκη ή Θάνατος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.”
Με τον όρκο αυτό, οι Μανιάτες δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν μέχρι την τελική νίκη ή να πέσουν μαχόμενοι.
Οι Πρώτες Πολεμικές Επιχειρήσεις
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Μαρτίου 1821, ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών. Οι δυνάμεις της Ανατολικής Μάνης, υπό την ηγεσία των Γρηγοράκηδων, κινήθηκαν προς τη Μονεμβασιά και τον Μυστρά. Στη Δυτική Μάνη, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ηγήθηκε των στρατευμάτων που κατευθύνθηκαν προς την Καλαμάτα. Στις 23 Μαρτίου, οι επαναστατικές δυνάμεις εισήλθαν στην Καλαμάτα χωρίς αντίσταση, απελευθερώνοντάς την και πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη δοξολογία για την έναρξη της Επανάστασης.
Η Διακήρυξη προς την Ευρώπη
Με την απελευθέρωση της Καλαμάτας, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, με την ιδιότητα του «Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών Δυνάμεων», εξέδωσε προκήρυξη προς την Ευρώπη. Σε αυτήν, ανακοίνωνε την απόφαση του Ελληνικού Έθνους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, ζητώντας τη στήριξη των χριστιανικών κρατών.
Οι Επετειακές Εκδηλώσεις και η Σημασία της Ημέρας
Η 17η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο στην Αρεόπολη με επίσημες εκδηλώσεις, τιμώντας τους αγωνιστές της Μάνης που πρώτοι ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης. Σε αυτές συμμετέχουν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας όπως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος Δ’ συνοδευόμενος από Ζακυνθινούς προσκυνητές και τον π. Σεραφείμ Κονίδη. Επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις συμετέχει το Λύκειον των Ελληνίδων Ζακύνθου.Η Μάνη, με την πρωτοποριακή της στάση και τον αλύγιστο χαρακτήρα των κατοίκων της, αποτέλεσε τον προπομπό της Ελληνικής Επανάστασης, αποδεικνύοντας πως η φλόγα της ελευθερίας δεν είχε σβήσει ποτέ. Η 17η Μαρτίου 1821 παραμένει μια ημερομηνία-ορόσημο, υπενθυμίζοντας το θάρρος και την αυτοθυσία των Ελλήνων στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.
Δείτε τις εκδηλώσεις στον παρακάτω σύνδεσμο απο το Laconia TV:
The post Αρεόπολη: Επετειακές εκδηλώσεις 17ης Μαρτίου 1821 | Συμμετοχή Μητροπολίτη και πιστών από τη Ζάκυνθο (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.