Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε τη Δευτέρα το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Ο Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο στον απεσταλμένο της ΕΕ στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που απαθανατίστηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η διαδικασία (της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ) θα λάβει χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες και θα είναι θετική για την ιστορία του λαού μας, δεδομένου του τιμήματος που πλήρωσε στην πορεία του προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Νωρίτερα σήμερα ο υποδιευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας είχε εκτιμήσει ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ως υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα αρχίσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζ.Μπορέλ: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου
Η ΕΕ καταδικάζει τον «συνεχιζόμενο αδιάκριτο και παράνομο» βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι η Ουκρανία πλήττεται από τις πιο έντονες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και εβδομάδες.
Ο κ. Μπορέλ κάνει λόγο για «ιδιαίτερα βαριές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ιδίως στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, στο Σεβεροντόνετσκ, στο Λισιχάνσκ και στην Ποπάσνα».
«Μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χαρκόβου, συνεχίζουν να δέχονται αδιακρίτωςς επιθέσεις» προκαλώντας περαιτέρω απώλεια ζωών αμάχων και καταστροφές υποδομών αναφέρει συμπληρώνοντας ότι «οι επιθέσεις στο Λβιβ και σε άλλες πόλεις στη δυτική Ουκρανία δείχνουν ότι κανένα μέρος της χώρας δεν γλιτώνει από την παράλογη επίθεση του Κρεμλίνου».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου».
«Η ΕΕ επαινεί τη δύναμη, το θάρρος και την αντίσταση του ουκρανικού λαού» προσθέτει, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μεταξύ άλλων μέσω της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού. Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία.
Νέες θηριωδίες στο φως
Οι Ουκρανοί ερευνητές έχουν εξετάσει 269 πτώματα στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη αυτή από τους Ρώσους, στα τέλη Μαΐου, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματικός της αστυνομίας.
Η πόλη, ο πληθυσμός της οποίας πριν από τον πόλεμο ανερχόταν σε 62.000, ήταν θέατρο σφοδρών μαχών μέχρι που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη βόρεια Ουκρανία για να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους στα ανατολικά.
Σε ένα κοιμητήριο στα περίχωρα του Ιρπίν, έχουν ανοιχθεί δεκάδες νέοι τάφοι. Σήμερα, υπό τα βλέμματα μερικών συγγενών που θρηνούσαν, οι εργάτες έσκαβαν βιαστικά άλλον έναν.
«Μέχρι τώρα, έχουμε εξετάσει 269 πτώματα», είπε ο Σέρχι Παντελέγεφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της αστυνομίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοκλήσης. Όπως είπε, η ιατροδικαστική έρευνα συνεχίζεται για να καθοριστεί η αιτία θανάτου πολλών θυμάτων. Έδειξε επίσης φωτογραφίες απανθρακωμένων λειψάνων.
Ο Παντελέγεφ είπε ότι έχουν ερευνηθεί επτά τοποθεσίες στο Ιρπίν όπου φέρεται να πυροβολήθηκαν άμαχοι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι στρατιώτες της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.