
Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, υπενθυμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της σωστής θεραπείας και της διαρκούς υποστήριξης των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Το Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου τονίζει ότι, αν και ο παιδικός καρκίνος δεν μπορεί να προληφθεί, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές.
Παιδικός Καρκίνος: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται
Ο καρκίνος στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, επηρεάζοντας αγόρια και κορίτσια εξίσου. Γι’ αυτό, οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ύποπτα συμπτώματα, όπως:
Πυρετός χωρίς προφανή αιτία, ο οποίος επιμένει ή επανεμφανίζεται μετά από πρόσκαιρη υποχώρηση
Έντονοι και επίμονοι πονοκέφαλοι, ειδικά σε συνδυασμό με έμετους
Πρωινοί έμετοι, χωρίς να σχετίζονται με τροφική δηλητηρίαση
Αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως υπερβολική κόπωση ή ευερεθιστότητα
Σπασμοί ή ξαφνική εμφάνιση στραβισμού
Διόγκωση ή πτώση βλεφάρων
Μελανιές ή αιμορραγίες χωρίς εμφανή τραυματισμό
Πόνος στα οστά και δυσκολία στο περπάτημα
Απώλεια όρεξης και ανεξήγητη απώλεια βάρους Γενική κακοδιαθεσία και ατονία
Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με πολλές άλλες παθήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογούνται από έναν παιδίατρο το συντομότερο δυνατόν.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική προσέγγιση έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο, ιδιαίτερα σε χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 80% των παιδιών με καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες επιβιώνουν, ενώ σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά λόγω έλλειψης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.
Η θεραπεία του παιδικού καρκίνου περιλαμβάνει εξειδικευμένα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων, τα οποία προσαρμόζονται στην ηλικία και την κατάσταση του κάθε παιδιού. Παράλληλα, η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τους μικρούς ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους.
Ο αγώνας ενάντια στον παιδικό καρκίνο συνεχίζεται
Η μάχη κατά του παιδικού καρκίνου δεν σταματά μόνο στη θεραπεία. Απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προώθηση της έρευνας, τη βελτίωση των θεραπειών και τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τις οικογένειες των παιδιών που νοσούν.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου μας υπενθυμίζει ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία. Με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επένδυση στην ιατρική έρευνα, μπορούμε να συμβάλουμε σε έναν κόσμο όπου ο παιδικός καρκίνος δεν θα αποτελεί πλέον απειλή.
«Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί. Με έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένη θεραπεία και υποστήριξη, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να νικήσουν τη μάχη».
The post Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου | Ευαισθητοποίηση και έγκαιρη διάγνωση appeared first on ZANTETIMES.GR.