Γιάννης Κοπανάς: Κατώτερη των προσδοκιών η λειτουργία του νέου θεάτρου | Ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος αποφασίζει;

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που ήμουν Πρόεδρος στη ΔΕΠΑΖ και δεν ήταν λίγα όλα αυτά που τότε είχαμε πετύχει. Μέσα σε τέσσερα χρόνια οργανώσαμε 139 εκδηλώσεις και 32 εκθέσεις, δημιουργήσαμε τον υπαίθριο κινηματογράφο «Χρήστος Νέγκας», παρουσιάσαμε το ecocinema ένα φεστιβάλ που συγκέντρωνε διεθνές ενδιαφέρον και όλα αυτά όχι μόνο με σημαντικό πολιτιστικό όφελος για τον τόπο μας αλλά και με οικονομικό κέρδος για την ΔΕΥΑΖ, όχι ζημιά. Ο πολιτισμός βέβαια δεν είναι αγαθό που αποσκοπεί στο οικονομικό όφελος αλλά στο όφελος της ψυχής.

Το 2001 μαζί με τον τότε Δήμαρχο κ. Αγαλιανό και τον Άκη Λαδικό, παραλάβαμε από την κυβέρνηση το οικόπεδο στο οποίο θα χτιζόταν το νέο θέατρο και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, για να κατασκευάσουμε ένα θέατρο 700 θέσεων με υπόγειο πάρκινγκ τα έσοδα του οποίου θα συντηρούσαν το θέατρο. Ο αριθμός των θέσεων δεν είναι ένα αδιάφορο μέγεθος, σχετίζεται άμεσα με το ύψος του εισιτηρίου εισόδου, το οποίο πρέπει να είναι προσιτό ώστε αφενός να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν σημαντικές και μεγάλες παραστάσεις που θα έρθουν στη Ζάκυνθο, όσοι το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μας και αφετέρου οι παραστάσεις αυτές να είναι οικονομικά βιώσιμες. Αντί αυτού, έγινε ένα θέατρο κατώτερο των προσδοκιών, με 300 θέσεις, όμως έστω και έτσι, το θέατρο έγινε. Το νέο θέατρο είναι ένα μεγάλο καράβι που για να το κυβερνήσεις πρέπει να έχεις γνώσεις. Δεν γίνεται να το αφήνεις σε κάποιον που κυβερνά βαρκούλα.

Παρακολούθησα τη χθεσινή εκδήλωση, η οποία μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Από τη μια συγκινήθηκα από το έργο που παρουσίασαν οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη του Δήμου. Από την άλλη όμως, είδα να πηγαίνει ο κόσμος στις τουαλέτες και να μην έχουν νερό, να είναι βρώμικες εν μέσω πανδημίας. Μα είναι δυνατόν; Ποιος ελέγχει;

Το θέατρο θα πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, έναν φροντιστή και έναν προϋπολογισμό για να λειτουργήσει με τρόπο που θα ενισχύσει την παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας και θα αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο τόπος μας δεν είναι μόνο το «Ναυάγιο». Η πολιτιστική παράδοση της Ζακύνθου είναι αξιοθαύμαστη αλλά δυστυχώς δεν την αναδεικνύουμε.

Για να μπορείς να φέρεις ένα μεγάλο καλλιτεχνικό σχήμα από την Αθήνα, θα πρέπει να έχεις έναν άνθρωπο που να ξέρει πως θα συνεννοηθεί και να μπορείς να το πληρώσεις αυτό το σχήμα χωρίς να πρέπει να βάλεις 50 ευρώ εισιτήριο. Ο Δήμος πρέπει να τα φροντίσει αυτά με μια σωστή υλικοτεχνική μελέτη. Ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται στον πολίτη από την πολιτεία, όχι να βάζεις το χέρι στην τσέπη του πολίτη για να λες ότι έχεις πολιτισμό.

Επειδή είμαι Αντιπρόεδρος στη «Λέσχη Ο Ζάκυνθος» και διαθέτουμε συστήματα πυρασφάλειας, θέλω να ρωτήσω κάτι. Όταν το νέο θέατρο δεν έχει νερό στις βρύσες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, μιας έκτακτης ανάγκης, πως θα λειτουργήσουν τα συστήματα πυρασφάλειας που διαθέτει;

Πηγή: https://stigmafm.gr

The post Γιάννης Κοπανάς: Κατώτερη των προσδοκιών η λειτουργία του νέου θεάτρου | Ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος αποφασίζει; appeared first on ZANTETIMES.GR.