
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, αποκάλυψε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει κανονισμό λειτουργίας για τις φιλαρμονικές της Ζακύνθου.
Το 2011, με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής και στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), οι φιλαρμονικές της Ζακύνθου καταργήθηκαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Έκτοτε, βρέθηκαν σε ένα αδιευκρίνιστο καθεστώς, χωρίς σαφή οργανωτική δομή, σταθερή χρηματοδότηση ή εξασφαλισμένο προσωπικό, επιβιώνοντας μόνο χάρη στο φιλότιμο των μαέστρων, των μουσικών και της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό το πρόβλημα ετών υποτίθεται ότι επιχειρεί να επιλύσει το νέο σχέδιο της δημοτικής αρχής, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, όπου θα υπάρχει μία κεντρική φιλαρμονική υπό τον Δήμο Ζακύνθου, ενώ οι υπόλοιπες θα λειτουργούν ως παραρτήματα. Όλοι οι μουσικοί θα φορούν κοινή στολή με την ονομασία «Φιλαρμονική Δήμου Ζακύνθου» και, με μικρότερα γράμματα, τη δημοτική ενότητα στην οποία ανήκει το παράρτημα.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό, αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα. Αντί να αντιμετωπίσει τις χρόνιες ελλείψεις, καταργεί την αυτοτέλεια των φιλαρμονικών, ισοπεδώνει τις ιστορικές τους ιδιαιτερότητες και εξαφανίζει την ευγενή άμιλλα που τις χαρακτήριζε. Με το πρόσχημα του οικονομικού ρεαλισμού, επιχειρείται η συγκάλυψη μιας χρόνιας έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη στήριξη της μουσικής εκπαίδευσης.
Η συγχώνευση αυτή δεν είναι λύση βιωσιμότητας, αλλά μια διοικητική απόφαση που μετατρέπει τις φιλαρμονικές σε παραρτήματα ενός συγκεντρωτικού μηχανισμού, χωρίς σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Δεν είναι δυνατόν ένα νησί με τόσο πλούσια μουσική παράδοση και παραγόμενο πλούτο να μην μπορεί να συντηρήσει τρεις φιλαρμονικές, τη στιγμή που μικρότεροι δήμοι διαθέτουν στελεχωμένα μουσικά σύνολα και δημοτικά ωδεία. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ζακύνθου δεν μπορεί να υπαχθεί στη λογική του κόστους-οφέλους και της οικονομικής διαχείρισης, που αγνοεί τη σημασία των φιλαρμονικών για τη μουσική παιδεία και την κοινωνία.
Ζητούμε από τη δημοτική αρχή να αναγνωρίσει τις φιλαρμονικές ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Ζακύνθου, να τις εντάξει στο οργανόγραμμα του Δήμου και να διασφαλίσει την αυτοτέλεια, την επαρκή χρηματοδότηση και τη στελέχωσή τους.
Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως διαχειριστικό βάρος, αλλά ως θεμέλιο της πνευματικής καλλιέργειας και της ιστορικής συνέχειας του τόπου.
The post Λαϊκή Συσπείρωση Ζακύνθου: Το μέλλον των φιλαρμονικών της Ζακύνθου σε αδιέξοδο appeared first on ZANTETIMES.GR.