Για «πλήρη δικαίωση των θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας[1]» κάνει λόγο το γραφείο του, αφού τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)[2] για το 2021 δείχνουν ότι μόνο τρεις υποθέσεις που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία διερευνώνται για αξιόποινες πράξεις απάτης/διαφθοράς οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.
Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της EPPO για το 2021, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, για την Κύπρο διερευνώνται τρεις υποθέσεις απάτης/διαφθοράς οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Μικρότερο αριθμό υπό διερεύνηση υποθέσεων έχουν δύο άλλες χώρες της Ε.Ε., αφού για τη Μάλτα δε διερευνάται καμία υπόθεση, ενώ για το Λουξεμβούργο διερευνάται μόνο μία. Επίσης τρεις υποθέσεις διερευνώνται για τη Σλοβενία.
Όπως επισημαίνει η Γενική Εισαγγελία σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης, το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τον μικρότερο αριθμό υπό διερεύνηση υποθέσεων από την EPPO, συνιστά «πλήρη δικαίωση των θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» και τονίζει ότι μέσα από τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνεται η επίσημη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι, «οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες εξετάστηκαν από τις κυπριακές αστυνομικές Αρχές και οι οποίες θα ενέπιπταν στην κατηγορία των αδικημάτων που εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ποτέ δεν υπερέβαιναν τις 4 υποθέσεις ετησίως».
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, τη θέση αυτή είχε διατυπώσει τον Ιανουάριο 2021 σε απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είχε αναφέρει τότε ότι οι υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να είναι τόσο υψηλές που ενδεχομένως να φθάνουν το 10% των συνολικών υποθέσεων.
Η EPPO, σύμφωνα με την Έκθεση του 2021, διερευνά σύνολο 515 υποθέσεων για αξιόποινες πράξεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, επομένως μόνο ένα ποσοστό 0,58% αφορά στην Κύπρο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία, στο σύνολο της εκτιμώμενης συνολικής ζημίας στα ταμεία της ΕΕ από τις διερευνώμενες υποθέσεις, η οποία ανέρχεται σε €5,4 δις., η εκτιμώμενη συνολική ζημία για τις υποθέσεις που αφορούν στην Κύπρο ανέρχεται σε €1,5 εκ. (ποσοστό 0,28%).
Όπως αναφέρει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η Κύπρος παρέχει συνδρομή στην EPPO, μέσω της Κύπριας Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέως, σε αριθμό υποθέσεων που αφορούν σε διασυνοριακά αδικήματα απάτης/διαφθοράς κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης τα οποία έλαβαν χώρα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Ιταλία, με 120 υποθέσεις, η Ρουμανία με 105 και η Ρουμανία με 60, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Γερμανία με 58 υποθέσεις. Χαμηλότερα στη λίστα βρίσκεται η Ελλάδα, με 18 υπό διερεύνηση υποθέσεις.
References
- ^ Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (www.law.gov.cy)
- ^ Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) (www.eppo.europa.eu)