ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Αλέξανδρος Βυθούλκας | Ζητάμε να δοθούν κατά παρέκκλιση προσωρινές άδειες λειτουργίας για τα συνεργεία επισκευής βαρέων οχημάτων

Είμαι επισκευαστής αυτοκινήτων από το 2005 και ασχολούμαι με μικρά, αλλά και μεγάλα οχήματα, ενώ η άδεια λειτουργίας είναι μέχρι 3,5 τόνους. Τα μηχανήματα άνω των 3,5 τόνων τα φτιάχνουμε στο χώρο των πελατών μας, όμως αυτό έχει τεράστιο κόστος και βεβαίως είναι κουραστικό.

Η περιοχή που βρίσκεται το συνεργείο μου είναι αραιοκατοικημένη και αιτήθηκα στο μηχανολογικό να μεγαλώσω το μαγαζί μου, ώστε να επισκευάζουμε εκεί όσα μηχανήματα είναι άνω των 3,5 τόνων.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται βιομηχανική ζώνη, την οποία δεν διαθέτουμε στη Ζάκυνθο, όπως μου απάντησε σε έγγραφό της η Πολεοδομία για τις χρήσεις γης, αλλά και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.

Έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους τους συναδέλφους και να σας πω ότι έχουμε συγκεντρώσει 120 υπογραφές και πρόσφατα έγινε και διαμαρτυρία έξω από την Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου.

Έγινε συνάντηση με τον κ. Καποδίστρια, στην οποία συμμετείχα εγώ, οι υπεύθυνοι μηχανημάτων του Δήμου, η Πυροσβεστική και άλλοι. Το θέμα αυτό το γνωρίζει και ο Βουλευτής Ζακύνθου, ο οποίος ασχολείται εδώ και τρία χρόνια, έχοντας στα χέρια του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που του προσκομίσαμε.

Με την κατάσταση που επικρατεί στην παρούσα φάση δεν θα μπορούν να επισκευάζονται στη Ζάκυνθο βαρέα μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, μπετονιέρες, περιστροφικά, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες κλπ. Θα υπάρχει φωτιά ή πλημμύρα στο νησί μας και δεν θα υπάρχει μηχάνημα να βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να πηγαίνουν στην Πάτρα ή αλλού για να βάλουν, επί παραδείγματι, μια λάμπα.

Το 2017 δινόταν κατά παρέκκλιση άδειες για δημιουργία ΣΕΣΜΕ. Αυτό κράτησε μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, όμως ο Νόμος δεν καταργήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει.

Όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης στη Ζάκυνθο η κ. Κατερίνα Μοθωναίου, είχε κάνει ερώτημα στο Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών, ώστε να μάθει αν μπορεί να δώσει κατά παρέκκλιση προσωρινές άδειες λειτουργίας για την επισκευή μηχανημάτων άνω των 3,5 τόνων.

Τελικά, η απάντηση δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 και το Υπουργείο λέει πως δεν είναι υπεύθυνο αυτό, διότι τις κατά παρέκκλιση άδειες τις δίνει ο Αντιπεριφερειάρχης.

Να σας πω ότι 60 τέτοιες άδειες έχουν δοθεί σε άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα. Μόνο στη Ζάκυνθο δεν το κάνουν ακόμη.

Για να φτιάξει κάποιος ένα συνεργείο χρειάζονται πολλά έγγραφα και προϋποθέσεις. Το κόστος ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου έχει εκδώσει ψήφισμα για το θέμα και προσθέτω ότι έως τώρα δεν είχαμε προσφύγει δικαστικά εναντίον των Υπηρεσιών του κράτους, που πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, όμως αν δεν βρεθεί λύση θα το κάνουμε τώρα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την οποία μίλησε χθες ο κ. Καποδίστριας, τονίζω ότι αν αποφασίσουν να ζητήσουν από το Υπουργείο Μεταφορών τις κατά παρέκκλιση άδειες, δεν θα βγει άκρη και θα γυρίσουμε στην αρχή, γιατί όπως ανέφερα παραπάνω το Υπουργείο έχει ήδη απαντήσει πως τις συγκεκριμένες άδειες τις δίνουν οι Αντιπεριφερειάρχες.

Και επειδή ο κ. Καποδίστριας δήλωσε πως πρέπει να πάμε σε περιοχές εκτός οικισμού, υπογραμμίζω ότι από τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμη το χωροταξικό στο νησί και δεν διαθέτουμε βιομηχανική ζώνη, πρέπει να μας δώσει έγγραφο ότι δεν θα φύγουμε από εκεί μετά από 2 ή 3 χρόνια, διότι τα κόστη της μεταφοράς μας είναι τεράστια.

Τα συνεργεία απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, που θίγονται και αυτοί από τα όσα συμβαίνουν και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα κάνοντας μέχρι και απεργία. Δεν θα υπάρχει μηχάνημα και φορτηγά τροφοδοσίας καταστημάτων στο νησί, ακόμη και λεωφορεία για να μεταφέρουν τον κόσμο.

Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί, γι αυτό καλούμε το κράτος, τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη να δώσουν λύση για να μην καταρρεύσει το νησί. Διευκρινίζω πως ζητάμε προσωρινές, και όχι μόνιμες άδειες. Να μπορούμε να δουλέψουμε έως ότου γίνει η βιομηχανική ζώνη για να μεταφερθούμε εκεί.

Ούτε λατομική ζώνη υπάρχει στη Ζάκυνθο, όμως τα λατομεία έχουν κατά παρέκκλιση άδειες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ελαιοτριβεία. Αυτό ζητάμε να συμβεί και με τα συνεργεία.

Ακόμη κι αν προσφύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη, ο Αντιπεριφερειάρχης δεν θα καταδικαστεί, γιατί θα έχει στα χέρια του το έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών, το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και το έγγραφο της Πυροσβεστικής.

Πηγή: https://prisma902.gr

The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Αλέξανδρος Βυθούλκας | Ζητάμε να δοθούν κατά παρέκκλιση προσωρινές άδειες λειτουργίας για τα συνεργεία επισκευής βαρέων οχημάτων appeared first on ZANTETIMES.GR.