Το «δηλητηριώδες χάπι» του Twitter- Απάντηση στον Ίλον Μασκ

Γραμμή άμυνας στο 15% έχτισε το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, για να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει την εξαγορά από τον Ίλον Μασκ.[1]

Την Παρασκευή, επιστρατεύοντας το «δηλητηριώδες χάπι» έδωσε σε όλους τους μετόχους (εκτός από τον Ι. Μασκ) το δικαίωμα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση. Το δικαίωμα θα ενεργοποιηθεί εφόσον κάποιος από τους μετόχους (με σαφή υπαινιγμό στον Ι. Μασκ) φτάσει να κατέχει από 15% των μετοχών και πάνω.

«Αυτό κάνει πολύ πιο ακριβή την εξαγορά της εταιρείας για τον Ίλον Μασκ[2]» εξηγεί ο ειδικός αναλυτής του Associated Press, Πολ Χαρλοφ. «Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι στο τέλος το Twitter δε θα διαπραγματευτεί μαζί του μία συμφωνία. Τους δίνει λίγο περισσότερο χρόνο και μπορούν να τον αναγκάσουν να αυξήσει την προσφορά του.»

Ο Ίλον Μασκ κατέχει, ήδη, περίπου 9% των μετοχών του Twitter.[3]

«Μοιάζει με ζώνη του λυκόφωτος. Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι μέσα στο 2022 ο Μασκ θα ήθελε να εξαγοράσει -με τη μία – το Twitter» αναφέρει ο Daniel Ives, αναλυτής αγορών της Wedbush Securities.

Τι είναι το «δηλητηριώδες χάπι»

Ο όρος «δηλητηριώδες χάπι» αναφέρεται σε μια αμυντική στρατηγική που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία-στόχο για να αποτρέψει ή να αποθαρρύνει μια πιθανή εχθρική εξαγορά. Οι πιθανοί στόχοι χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική για να φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί στον υποψήφιο αγοραστή.

Αν και δεν είναι πάντα ο πρώτος —και καλύτερος— τρόπος για υπεράσπισης μιας εταιρείας, τα «δηλητηριώδη χάπια» είναι γενικά πολύ αποτελεσματικά, γιατί:

– επιτρέπουν στους υπάρχοντες μετόχους το δικαίωμα να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές με έκπτωση, μειώνοντας ουσιαστικά το συμφέρον ιδιοκτησίας ενός νέου, εχθρικού μέρους.

– έρχονται συχνά σε δύο μορφές – τις στρατηγικές αναστροφής και ανατροπής.

Η τακτική των δηλητηριωδών χαπιών υπάρχει από τη δεκαετία του 1980 και επινοήθηκε από τη νομική εταιρεία Wachtell, Lipton, Rosen και Katz, της Νέας Υόρκης. Το όνομα προέρχεται από τα δηλητηριώδη χάπια που είχαν μαζί τους οι κατάσκοποι, για να βάλουν τέλος στη ζωή τους σε περίπτωση που έπεφταν στα χέρια του εχθρού!

Το «δηλητηριώδες χάπι» σχεδιάστηκε ως ένας τρόπος για να εμποδίσει μια εταιρεία να αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στον πιθανό στόχο ή για να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τους μετόχους σε μια εποχή που οι εξαγορές, κυρίως οι εχθρικές, ήταν πολύ συχνές και συνηθισμένες.

Η υπεράσπιση της «ελευθερίας του λόγου»

Το Twitter έχει 82 εκατομμύρια χρήστες. Ο Μασκ είναι ένας από τους πιο ενεργούς και επικαλείται λόγους υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου για την επιθυμία του να εξαγοράσει το Twitter.

Θεωρεί ότι το Twitter «πρέπει να μεταμορφωθεί ως ιδιωτική εταιρεία» προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τους χρήστες και να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτό που o Μασκ αποκαλεί «κοινωνική επιταγή» της ελευθερίας του λόγου.

«Η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που θα βρίσκται στο μέγιστο δυνατό σημείο αξιοπιστίας και θα έχει ευρέως ανοιχτό περιεχόμενο είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», είπε ο Ι. Μασκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε εκδήλωση TED την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της προσφοράς του.

Ο Μασκ είναι ένθερμος επικριτής των μέτρων που έχει λάβει το Twitter για να περιορίσει λογαριασμούς που διαδίδουν παραπληροφόρηση ή ενισχύουν τη βίαιη ρητορική και τη ρητορική μίσους. Έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος στις μόνιμες απαγορεύσεις χρηστών — η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η αναστολή του λογαριασμού του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.