Την καταδίκη τους για τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξέφρασαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σε κοινή τους ανακοίνωση.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση όπως και να απόσχουν από τη βία και κάθε μορφή πρόκλησης», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.
Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία για την καταστολή των ταραχών μέσα στον περίβολο του τεμένους Αλ-Ακσά της Ιερουσαλήμ νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι πρώτες σε αυτό το μέρος από την αρχή του Ραμαζανιού και τελευταίο περιστατικό στην πρόσφατη έξαρση της βίας που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις ταραχές και τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. «Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και η αποφυγή κάθε μορφής βίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα του «ζητεί τον σεβασμό και τη διατήρηση του ιστορικού status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και υπενθυμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Ιορδανίας σε αυτό το θέμα».
Τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, η Πλατεία των Τεμενών – ή Όρος του Ναού όπως ονομάζεται από τους Εβραίους – βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα, κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ.
Η Γαλλία επανέλαβε επίσης την «έντονη καταδίκη της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 14 ανθρώπων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας εκ των συμπατριωτών μας».
Από τις 22 Μαρτίου, στο Ισραήλ έχουν σημειωθεί τέσσερις επιθέσεις. Οι δύο πρώτες πραγματοποιήθηκαν από Άραβες πολίτες του Ισραήλ που συνδέονταν με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» και των οποίων οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Δύο άλλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια της μητρόπολης του Τελ-Αβίβ από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από την Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε δεκατέσσερις ανθρώπους στο Ισραήλ, εκ των οποίων μια Γαλλοϊσραηλινή.
Επίσης, 22 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων των δραστών, έχουν σκοτωθεί από εκείνη την ημερομηνία σε βιαιότητες, που συνδέονταν κυρίως με «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.