Περιβάλλον: Το σιωπηρό θύμα του πολέμου

Για τους ανθρώπους, ο πόλεμος είναι μια τεράστια τραγωδία — φέρνει πόνο, απώλεια και φόβο… αλλά όταν οι μάχες τελειώνουν, εμφανίζεται, το σιωπηλό θύμα του πολέμου – η φύση. Mε το που τελειώνουν οι μάχες, μπορεί να γίνει φανερό ότι το περιβάλλον υφίσταται ανεπανόρθωτη ζημιά.

“Επηρεάζονται τεράστιες περιοχές της Ουκρανίας. Εκείνες οι περιοχές της Ουκρανίας όπου υπάρχουν πολλά αποθέματα επικίνδυνων αποβλήτων. Εάν ο στρατός τα καταστρέψει, μπορεί να προκαλέσει τεράστια ρύπανση των υδάτων σε πολύ μεγάλα ποτάμια. Ο πόλεμος αυξάνει την πιθανότητα δασικών πυρκαγιών, γιατί τώρα είναι η άνοιξη, και τα ζώα αναπαράγονται. Και λόγω της μεγάλης έντασης των δασικών πυρκαγιών, θα επηρεάστει και η βιοποικιλότητα” μας είπε ο περιβαλλοντολόγος Ιράκλι Γκβαλαντζε.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008 μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, ξέσπασε πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο Borjomi-Khagarauli και μεγάλα τμήματα δασών καταστράφηκαν.

”Μετά από τόσα χρόνια, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι η καταστροφή που προκλήθηκε στο περιβάλλον ήταν σκόπιμη. Υπήρχαν διαφορετικών ειδών καταστροφές, για παράδειγμα, όταν καταστράφηκαν πλοία, χύθηκε μαζούτ και μόλυναν τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη ζημιά ήταν φυσικά οι πυρκαγιές στο Borjomi και στο φαράγγι Ateni. Σχεδόν 1.000 εκτάρια υπέστησαν ζημιές. Οι βόμβες, προκάλεσαν τεράστια πυρκαγιά. Τότε βέβαια δεν ήταν τόσο εύκολο να τεκμηριωθούν τα πάντα, οι τεχνικές δυνατότητες ήταν ελάχιστες”. λέει ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ιράκλι Γκαζαλντε

Οι ένοπλες συγκρούσεις καταστρέφουν το περιβάλλον τη φύση με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με γεωργιανό περιβαλλοντολόγο, όταν η Ρωσία ξεκίνησαν πόλεμο στην Τσετσενία, τα ζώα έφευγαν πάνω από τα βουνά του Καυκάσου.

Η φρίκη του πολέμου δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τους ανθρώπους. Σε έναν αλληλένδετο κόσμο, κάθε έκρηξη αφήνει το δικό της σημάδι, στους ανθρώπους και στον πλανήτη γη.