Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2025, διαπίστωσα πως αν θέλει να αγοράσει κάποιος τάφο στα κοιμητήρια των χωριών, θα πρέπει να δίνει εις το εξής 500 από 150 ευρώ.
Το ανέφερα αυτό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και υπήρξε μια σύγχυση μεταξύ του προέδρου, κ. Διονύση Πλέσσα και του Δημάρχου, κ. Στασινόπουλου, όμως το θέμα το είχαν συζητήσει στη Δημοτική Επιτροπή και το γνώριζε το οικονομικό επιτελείο.
Τελικά είπαν ότι θα το διορθώσουν και αποφασίστηκε για τους μονούς τάφους να δίνουν 250 ευρώ και για τους διπλούς 500 ευρώ. Θα πω χαριτολογώντας πως… ούτε να πεθάνουμε δεν μπορούμε πλέον στη Ζάκυνθο.
Προσωπικά δεν γνωρίζω οικογένεια που να μην αγοράζει διπλό τάφο στα χωριά, συνεπώς θα καταβάλλουν 500 ευρώ και αυτό αποτελεί μεγάλη αύξηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες που έχουν λάβει χώρα.
Αναφέρομαι στην υπέρογκη και οριζόντια αύξηση κατά 110% των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, χωρίς να γίνει απολύτως καμία διαβούλευση πρωτύτερα με τους επαγγελματικούς κλάδους και με εκείνους που ασχολούνται με τη διανυκτέρευση και παράγουν σκουπίδια.
Η αύξηση των τελών ήταν απότομη και άδικη. Δεν είναι λογικό ένα εμπορικό κατάστημα που πουλάει λούτρινα και είδη δώρων να καταβάλλει τα ίδια τέλη με ένα εστιατόριο.
Επίσης, ένα γυμναστήριο μπορεί να είναι μεγάλο σε τετραγωνικά, όμως βγάζει μια σακούλα σκουπίδια την εβδομάδα. Κι όμως, καλείται να πληρώσει τα ίδια με ένα ξενοδοχείο.
Έπρεπε η όποια αύξηση των τελών να είναι σταδιακή και μόνο για αυτούς που παράγουν πολλά απορρίμματα και όχι για όλες τις επιχειρήσεις. Ο συνδυασμός μας «Δύναμη Ελπίδας» καταψήφισε.
Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή τελών για τις οικίες σε Αμπελόκηπους, Καταστάρι και Καλαμάκι, με τις οποίες συμφωνήσαμε, να πω ότι ουσιαστικά αυτό είναι μια έμμεση παραδοχή ότι όλα δεν κυλούν ρολόι περιβαλλοντικά και πως υπάρχουν προβλήματα.
Ο επικεφαλής μας, κ. Γιώργος Τσουρουνάκης, χαρακτήρισε παράλογο να κοστίζει 750 ευρώ το φορτηγό για να μεταφερθούν δεματοποιημένα απορρίμματα στον Λίβα σε απόσταση 100 μέτρων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ για τους 125.000 τόνους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα πληρώσουν οι Ζακυνθινοί.
Περνώντας σε άλλο θέμα, τονίζω πως δόθηκε εξάμηνη παράταση στον ανάδοχο για να παραδώσει το έργο των 18 παιδικών χαρών, το οποίο είχε αρχίσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Αυτό έγινε γιατί με δύο παιδικές χαρές, η μία είναι στη Λιθακιά, υπάρχει ζήτημα με τη χωροθέτηση και απαιτείται νέο τοπογραφικό.
Αν δεν τελειώσει και η τελευταία παιδική χαρά, το συνολικό έργο δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί και να παραδοθεί, γι αυτό και οι συμπολίτες μας τις βλέπουν κλειδωμένες σε περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί.
Ζήτησα ξανά από τη Δημοτική Αρχή, οι δύο παιδικές χαρές στον Άμμο και πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, να επισκευαστούν το επόμενο εξάμηνο και να αδειοδοτηθούν.
Ο Δήμαρχος πρέπει να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Πλέσσα, για το καλό του τόπου μας. Ξέρω πως ο κ. Πλέσσας δεν έχει αντίρρηση να παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη του λιμένος στο Δήμο. Ας προχωρήσουν γιατί είναι κρίμα οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές να είναι κλειστές και κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Δημήτρης Γιακουμέλος | Άδικη η υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού appeared first on ZANTETIMES.GR.