ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου: 25 Νοεμβρίου – ημέρα μνήμης για τον Ουκρανικό λιμό γνωστό ως Holodomor (Χολοντομόρ ή Γολοντομόρ)

ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου

25 Νοεμβρίου – ημέρα μνήμης για τον Ουκρανικό λιμό γνωστό ως Holodomor (Χολοντομόρ ή Γολοντομόρ)

Ο ουκρανικός λιμός που έλαβε χώρα την περίοδο 1932 – 1933, αποτελεί μία από τις μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Πρόκειται για μία σκόπιμη πράξη μαζικής πείνας του ουκρανικού πληθυσμού με βασικό υπεύθυνο την σοβιετική πολιτική που επέβαλε την αναγκαστική «κολεκτιβοποίηση» της γεωργίας. Στόχος της πολιτικής αυτής ήταν η ενοποίηση μεμονωμένων αγροκτημάτων σε μεγάλα πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος, με αποτέλεσμα την διακοπή των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών και τις ελλείψεις σε τρόφιμα. Στις αρχές, μάλιστα, του 1930, η σοβιετική κυβέρνηση επέβαλε σκληρές ποσοστώσεις επίταξης σιτηρών στην Ουκρανία. Μεγάλο μέρος των σιτηρών που παρήγαγαν οι Ουκρανοί αγρότες κατασχέθηκε από το κράτος, αφήνοντας τον πληθυσμό με ανεπαρκή τροφή, ενώ ταυτόχρονα, η Σοβιετική Ένωση συνέχισε να εξάγει σιτηρά σε άλλες χώρες. Αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών ήταν να προκληθεί ένας άνευ προηγουμένου λιμός στον ουκρανικό πληθυσμό που είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ουκρανική κοινωνία και τον πολιτισμό. Αν και οι εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό των νεκρών ποικίλουν, πιστεύεται ευρέως ότι μόνο στην Ουκρανία πέθαναν 3,5 με 5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στα 7 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, μεταξύ του 12% και του 30% του συνολικού πληθυσμού της Ουκρανίας πέθανε ως αποτέλεσμα της πείνας. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε και το ποσοστό των γεννήσεων που δεν έγιναν, πρόκειται για μία οδυνηρή απομείωση του ουκρανικού πληθυσμού η οποία, όμως, δεν εξηγείται μόνο από την επιβολή της σοβιετικής οικονομικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Στάλιν έφτασε στο σημείο να εξαφανίσει τα αποτελέσματα μιας απογραφής που έγινε το 1937. Οι επικεφαλής αυτής της απογραφής συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν, επειδή τα στοιχεία αποκάλυπταν τον αποδεκατισμό του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Η επιθυμία του ουκρανικού λαού για μεγαλύτερη αυτονομία αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την Σοβιετική κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος «καταστολής»! Πολλοί λοιπόν ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο λιμός αυτός ήταν μία μορφή «γενοκτονικής καταστολής» κατά του ουκρανικού πληθυσμού σχεδιασμένη να καταστείλει τις «διαφωνίες» και να αποδυναμώσει την εθνική ταυτότητα των Ουκρανών.

Αυτός ο λιμός, που είναι γνωστός ως λιμός του Holodomor, άφησε βαθιά σημάδια στην ιστορική μνήμη του ουκρανικού λαού. To 2006 το ουκρανικό κοινοβούλιο κήρυξε το Holodomor γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού και από τότε διοργανώνει ετήσια μνημόσυνα και εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων. Η Ημέρα Μνήμης του Χολοντομόρ τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου.

Χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει το λιμό ως γενοκτονία είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία , η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Βατικανό.

Αυτό το ιστορικό γεγονός, αποτελεί αφορμή για ένα γόνιμο προβληματισμό σχετικά με τη δράση «ολοκληρωτικών καθεστώτων» κατά των «αδύναμων» και μας προκαλεί να επανεκτιμήσουμε τις δημοκρατικές αξίες! Η γενοκτονία του Holodomor θα πρέπει να καταδικάζεται από όλους μας, ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών η κομματικών πεποιθήσεων! Δυστυχώς, όμως, κάποιοι από τον χώρο της Αριστεράς, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, ξεχνούν ή αδιαφορούν για τέτοιες σκόπιμες ενέργειες που αφανίζουν πληθυσμούς. Διατηρούν, μάλιστα, την ίδια προκλητικά αδιάφορη στάση απέναντι στην πολύπαθη Ουκρανία και αναφορικά με τη ρωσική εισβολή δύο χρόνια περίπου πριν. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, σε όλους αυτούς ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών είναι αναφαίρετο.

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

23/11/2024

The post ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου: 25 Νοεμβρίου – ημέρα μνήμης για τον Ουκρανικό λιμό γνωστό ως Holodomor (Χολοντομόρ ή Γολοντομόρ) appeared first on ZANTETIMES.GR.