Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο είχαν αρχίσει οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπίας να συγκεντρώνουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν», εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.
Μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».
Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.
Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά όχι ο Μπάιντεν.
Σύμφωνα δε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, η Ουάσινγκτον έχει πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυτών και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση κάθε προσπάθειας «διαφυγής» από αυτές.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε λάβει μεγάλης κλίμακας κυρώσεις, αλλά η προσοχή μας τις επόμενες μέρες θα επικεντρωθεί στη διαφυγή», δηλαδή στον κίνδυνο η Ρωσία να παρακάμψει τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε οικονομικό φόρουμ στην Ουάσινγκτον.
«Θα προβούμε σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα προσδιορίζουν τους στόχους που θα αποτρέψουν αυτή τη διαφυγή τόσο στη Ρωσία όσο και πέρα από αυτήν», είπε. «Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα της ενέργειας στην Ευρώπη και αυτή είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη» ανάμεσα στους Δυτικούς, πρόσθεσε ο Σάλιβαν, αναφερόμενος στις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων που οι Ευρωπαίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν διακόψει και που τροφοδοτούν τη ρωσική οικονομία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας διαβεβαίωσε επίσης, σχετικά με τον πλούτο των Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων, όπως θαλαμηγοί ή περιουσιακά στοιχεία τους: «Ο στόχος μας δεν είναι να τα επιστρέψουμε» στους ιδιοκτήτες τους στο τέλος του πολέμου. «Στόχος μας είναι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τρόποι που ήδη έχουμε, και άλλοι που ίσως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, και τους εξετάζουμε».
Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη ζητήσει την πώληση ή τη ρευστοποίηιση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Ο Σάλιβαν παράλληλα τόνισε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να διαταράξει τις μεταφορές όπλων προς όφελος της Ουκρανίας ενδέχεται να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τη Δύση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιχειρούν εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, επομένως εάν οι Ρώσοι, προφανώς, έπλητταν έδαφος του ΝΑΤΟ, όπου συγκεντρώνεται υλικό, αυτό θα επέφερε την ενεργοποίηση του Άρθρο 5 και θα αποτελούσε μια απόλυτη ανατροπή δεδομένων».
Το Άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας αντιστοιχεί σε επίθεση σε όλα τα μέλη της. Το Άρθρο 5 έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να συζητήσει εάν κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο, όπως έκαναν πρόσφατα ηγέτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Προειδοποίησε ότι οι μάχες στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή περισσότερο.