Ο συγγραφέας Μηνάς Στραβοπόδης στην εφημερίδα «Πατρίς»: Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, γίνονται «Συμπληγάδες Αξιών»!

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Μιλά για όλα όσα τον εμπνέουν και τον προβληματίζουν, για το κοινωνικο-πολιτικό του μυθιστόρημα «Συμπληγάδες Αξιών» που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για τη γενιά του και όσα αυτή βιώνει, τον σκοπό του «CultArt Zone» που ίδρυσε και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο ίδιος έχει πει: «Ό,τι έχουμε είναι η Τέχνη και ο Πολιτισμός. Αυτά αποτελούν το καταφύγιό μας σε έναν κόσμο σκληρό και δύσκολο. Εκεί η ψυχή του ανθρώπου γαληνεύει και τα πράγματα βρίσκουν ξανά το νόημά τους». Ο Μηνάς Στραβοπόδης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το King’s College London και αυτή την περίοδο εκπονεί τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός» το μυθιστόρημα «Ο Επαναστάτης της Αβύσσου» και το 2024 τις «Συμπληγάδες Αξιών».

Τί σε εμπνέει για να γράψεις;

Μπορεί να είναι ένα ταξίδι, ένα βιβλίο, μια θεατρική παράσταση, ένα τραγούδι ή και κάποια εξέλιξη στον πλανήτη. Επίσης, με εμπνέει η καθημερινότητα και η παρατήρησή της. Για παράδειγμα, στο τελευταίο μου βιβλίο αφετηρία της σκέψης μου ήταν το πόσο καταπιεσμένα ζει ένας μέσος άνθρωπος τη ζωή του… Αφετηρία της σκέψης μου ήταν το πώς παραβιάζεται η κοινή λογική στο όνομα της κοινής λογικής…το πώς έχουμε χάσει τη μάχη με το αυτονόητο.

Μίλησέ μας για τις «Συμπληγάδες αξιών»…

Πρόκειται για ένα προσκλητήριο σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσει τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζει τη ζωή του. Οι «Συμπληγάδες Αξιών» αναδεικνύουν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, δηλαδή το πώς οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Είναι στο όνομα της «Ελευθερίας» που γινόμαστε οι χειρότεροι δικτάτορες, είναι στο όνομα της Αγάπης που συνθλίβουμε την Αγάπη, είναι στο όνομα της Αλήθειας που γινόμαστε βαθιά υποκριτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος της εποχής μας να συνθλίβεται μέσα σε αυτές τις στρεβλές αξίες. Καλώ, λοιπόν, τον καθένα να επαναξιολογήσει τις αξίες του και να δημιουργήσει μια ζωή, η οποία δεν θα αποξενώνει το άτομο από τον εαυτό του.

Η νέα γενιά ασχολείται με όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία;

Νομίζω πως οι ζωές των ανθρώπων της γενιάς μου έχουν διαλυθεί σε τέτοιο σημείο που δεν προλαβαίνουν να δουν τι συμβαίνει γύρω τους. Οι συσσωρευμένες κρίσεις έχουν δημιουργήσει συνθήκες εξαθλίωσης για τη νέα γενιά σήμερα, η οποία δεν μπορεί να χτίσει τη ζωή που θέλει και συνθλίβεται μεταξύ των επιλογών: «μένω στο παιδικό δωμάτιο» ή «φεύγω στο εξωτερικό». Αυτό το δίλημμα είναι που έχει οδηγήσει στην πλήρη άρνηση της νέας γενιάς να ασχοληθεί επί της ουσίας με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Πάντα, ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα που ασχολείται ενεργάπαρά τις δυσκολίες.

Τί αφορά και σε ποιους απευθύνεται το CultArt Zone.;

Το CultArt Zone είναι ένα εγχείρημα ελεύθερης έκφρασης, το οποίο έχοντας ως αφετηρία του την Τέχνη και τον Πολιτισμό επιθυμεί να αναδείξει κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα.

Απευθύνεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και έχει ως σκοπό να αναδεικνύει εναλλακτικές οπτικές για τη θέαση της πραγματικότητας. Στο CultArt Zone θα βρείτε κείμενα που θα αφορούν σε βιβλία, ταινίες, σειρές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ταξίδια και πολλά ακόμα. Επίσης, θα υπάρχει και μια «γωνιά» όπως την ονομάζω, όπου θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να δει όλα όσα έχουν γραφτεί για τα βιβλία μου.

Το διαδίκτυο και η Τεχνολογία γενικότερα, πόσο βοηθά νέους ανθρώπους;

Σίγουρα το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, όπου σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν έχουμε δημιουργήσει, ως κράτος, ανθρώπους με ισχυρή κριτική ικανότητα, όπου θα μπορούν να ξεχωρίσουν τη γνώση από τη διαστρέβλωση, την πληροφόρηση από την παραπληροφόρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως,αν και η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση είναι πιο εύκολη από ποτέ, εμείς μένουμε τραγικά ημιμαθείς και τραγικά ανενημέρωτοι -σε σημείο επικίνδυνο.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν κρύβω την ανησυχία μου ιδίως στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς φαίνεται πως σε αυτόν τον τομέα δεν θα υπάρχουν όρια. Φαντάζομαι ένα μέλλον που θα ξεκινάει πόλεμος, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα παριστάνει έναν ηγέτη που θα κάνει εχθρικές δηλώσεις. Θα φτάσουμε σε σημείο όπου δεν θα ξέρουμε ποιος λέει τι και αν το λέει. Είναι τρομακτικό σαν ιδέα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι «Συμπληγάδες αξιών», το επόμενο βιβλίο σου, τί μπορεί να είναι;

Η αλήθεια είναι πως έχω τουλάχιστον 3-4 ιδέες για επόμενα βιβλία και ήδη έχω αρχίσει να επεξεργάζομαι μία από αυτές πιο συστηματικά. Το να πλάθω ιστορίες, όπου μέσα από αυτές θα αναδεικνύω ζητήματα απτά και καθημερινά και που πολλές φορές αρνούμαστε και οι ίδιοι να δούμε, νομίζω πως είναι το δικό μου raison d’être!

Πηγή: https://www.patrisnews.com

The post Ο συγγραφέας Μηνάς Στραβοπόδης στην εφημερίδα «Πατρίς»: Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, γίνονται «Συμπληγάδες Αξιών»! appeared first on ZANTETIMES.GR.