Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα το Φωνητικό Σύνολο ” Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής” είχε την τιμή να λάβει μέρος στην εκδήλωση με θέμα την Εκκλησιαστική μουσική των Επτανήσων με υπεύθυνο της εκδήλωσης τον Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Ευστάθιο Μακρή.
Πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες στιγμές του επτανησιακού εκκλησιαστικού μέλους διότι μέσα από την επιστημονική ομιλία του κ. Στάθη Μακρή που προλόγισε τους ύμνους όλων των μουσικών σχημάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναδύθηκαν πολλά επιστημονικά τεκμήρια, άγνωστα αλλά και κοινά μουσικά στοιχεία μεταξύ των τριών αυτών εκκλησιαστικών μουσικών ιδιωμάτων, Κέρκυρας Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς.
Επικεφαλής της αποστολής από την Ζάκυνθο ήταν ο Καθηγητής Μουσικής και Λαμπαδάριος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου κ. Παναγιώτης Μαρίνος.
Οι επόμενοι στόχοι του φωνητικού συνόλου Θ. Κουρκουμέλης – Κοθρής θα είναι η ηχογράφηση του μοναδικού γνήσιου Κρητικοζακυνθινού μέλους, καθώς επίσης και η εμφάνιση στις 6 Μαϊου του 2025 στο Διεθνές συνέδριο όλων των εκκλησιαστικών μουσικών ιδιωμάτων από όλο το κόσμο στην Κατάνια της Σικελίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παρουσίαση του Σαββάτου στην αίθουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου μετείχαν οι: Παιδική – Νεανική Χορωδία Κέρκυρας ” ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ” υπό την καθοδήγηση και Διεύθυνση της κ. Χριστίνας Καλλιαρίδου, η Εκκλησιαστική Χορωδία Ληξουρίου Κεφαλλονιάς υπό την καθοδήγηση και Διεύθυνση του κ. Νικολάου Βάλσαμου και το Εκκλησιαστικό Αναλόγιο “Θεόδωρος Κουρκουμέλης – Κοθρής” υπό την καθοδήγηση και Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου και με την συμμετοχή 7 χορωδών.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 το πρωί, τα δύο Εκκλησιαστικά Μουσικά Σχήματα έψαλλαν εναλλάξ στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ο οποίος Ναός είναι ο παλιότερος χρονολογικά όπου υπάρχει στην Κέρκυρα (10ου αιώνα). Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τελέστηκε Δέηση μπροστά από το Άγιο Λείψανο του Προστάτη και Πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος κατά το Ζακύνθιο ιδίωμα με τον εφημέριο του Καλαμακίου π. Παναγιώτη Φωτεινόπουλο ο οποίος μετείχε στην αποστολή.
Τρισάγιο τελέστηκε και την επόμενη μέρα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, μπροστά από τον Τάφο του 1ου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια όπου αναπαύεται στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας Κέρκυρας. Εκεί τα μέλη της Ζακυνθινής αποστολής άφησαν και λουλούδια, κάτι που σχολιάστηκε ευχάριστα από τους Ιερείς της Μονής. Ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας από τον Μαέστρο αυτής κ. Σπύρο Προσωπάρη ο οποίος ακολούθησε σε πολλά σημεία της διήμερης παραμονής στην Κέρκυρα την Ζακυνθινή Χορωδία αφού έχει πολλούς φίλους στο νησί μας και το αγαπάει ιδιαίτερα.
The post Φωνητικό Σύνολο «Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής»: Συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα την Εκκλησιαστική μουσική των Επτανήσων στην Κέρκυρα appeared first on ZANTETIMES.GR.