Οι απόψεις που εκφράζονται στα άρθρα γνώμης που δημοσιεύει το euronews είναι προσωπικές και αντανακλούν αποκλειστικά την γνώμη του συγγραφέα τους
«Μερικές φορές, και οι δύο αισθανόμαστε αδύναμοι να αποτρέψουμε τόσα δεινά σε όλο τον κόσμο. Αλλά έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούμε», γράφουν ο Ντέιβιντ Λάμι και ο Ζοζέπ Μπορέλ σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Euronews
Σπίτια έγιναν ερείπια. Οικογένειες διαλύθηκαν. Αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν, αναζητώντας καταφύγιο μακριά από τις κολασμένες συνθήκες.
Τέτοιες σκηνές μοιάζουν να ανήκουν στα βιβλία της ιστορίας. Αλλά από το Κίεβο μέχρι την πόλη της Γάζας, από τη Βηρυτό μέχρι το Ελ Φασέρ, είναι η πραγματικότητα του σημερινού ασταθούς κόσμου.
Αντιμέτωποι με τέτοια δεινά, νιώθουμε και οι δύο την ηθική επιταγή να δράσουμε. Αλλά και οι δύο πιστεύουμε επίσης ακράδαντα ότι οι πολίτες της Ευρώπης δεν έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν αυτές τις συγκρούσεις ως πρόβλημα κάποιου άλλου.
Με περισσότερες συγκρούσεις σε εξέλιξη σήμερα από ό,τι ποτέ άλλοτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν άμεσο συμφέρον για μεγαλύτερη σταθερότητα. Η ασφάλεια και η δικαιοσύνη είναι παγκόσμια.
Δεν αφορούν μόνο τις χώρες ή τις περιοχές που πλήττονται άμεσα. Η ανασφάλεια πλήττει την ευημερία μας – με τις συγκρούσεις παγκοσμίως να αποδυναμώνουν κατά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (913 δισ. ευρώ) την παγκόσμια οικονομία πέρυσι.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση συγκρούσεων και κρίσεων. Αλλά είμαστε πάντα ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Αυτό είναι ακόμη πιο προφανές για τους φίλους και τους γείτονες, που μας ενώνουν οι κοινές μας αξίες καθώς και το αμοιβαίο συμφέρον μας για μεγαλύτερη παγκόσμια σταθερότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ώστε να γίνει τόσο βαθιά και ευρεία όσο θα περιμένατε για δύο εταίρους με τόσα πολλά κοινά.
Κατά καιρούς, ακόμη και με τα προνόμια των θέσεών μας, μπορεί και οι δύο να αισθανόμαστε αδύναμοι να αποτρέψουμε τόσα δεινά σε όλο τον κόσμο. Αλλά έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούμε. Επιλέγουμε να σταθούμε μαζί σε εταιρική σχέση.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αντιπάλους μας να μας διαιρούν
Σήμερα, με την ευκαιρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε συλλογικά να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Αυτό υπογραμμίζει την κοινή μας πεποίθηση ότι οι σκοτεινές παγκόσμιες προοπτικές απαιτούν, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή Ευρώπη.
Καταδεικνύει ακόμη περισσότερο τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την επανεκκίνηση των σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και δείχνει τη σημασία που αποδίδουν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο η μία στην άλλη ως πολύτιμοι εταίροι.
Η συνάντηση αυτή εξυπηρετεί όμως και πρακτικούς σκοπούς.
Βραχυπρόθεσμα, το μήνυμά μας και οι ενέργειές μας έχουν μεγαλύτερη ισχύ όταν μιλάμε με μια φωνή. Οι αντίπαλοί μας επιδιώκουν να δημιουργήσουν διχόνοια μεταξύ μας, καθώς και μεταξύ της Δύσης και άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε.
Είμαστε σταθεροί στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Επιδιώκουμε μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Η ανάμιξη του Πούτιν στη Γεωργία και τη Μολδαβία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στους δρόμους των δικών μας πόλεων είναι απαράδεκτη.
Και παραμένουμε σταθεροί στην έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Λίβανο και στη διπλωματική δέσμευση για την υποστήριξη μιας διαρκούς ειρήνης για την περιοχή, η οποία θα σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο.
Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και καταδικάζουμε έντονα τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Ένα νέο σπιράλ βίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Τώρα είναι η ώρα για ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για νέα εστίαση στη λύση των δύο κρατών και στη διευθέτηση του Λιβάνου με βάση την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ας δημιουργήσουμε έναν ισχυρότερο δεσμό που θα μας προστατεύει στο μέλλον
Από τις κοινές εργασίες της G7 σχετικά με τις κυρώσεις που στέρησαν από την πολεμική μηχανή του Πούτιν πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια (365,3 δισεκατομμύρια ευρώ) από την πλήρη εισβολή του, μέχρι την ανθρωπιστική βοήθεια μεγάλης κλίμακας στους αμάχους στο Σουδάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν ήδη κάνει τη διαφορά από κοινού.
Μακροπρόθεσμα, η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε να θέτουμε τα θεμέλια ενός ισχυρότερου δεσμού που θα μας προστατεύει στο μέλλον.
Με τη φιλοδοξία η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνουν στενότεροι εταίροι στον τομέα της ασφάλειας, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλο το φάσμα των προκλήσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε ως ήπειρος.
Ο Rt Hon Ντέιβιντ Λάμι είναι υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
Στο Euronews, πιστεύουμε ότι όλες οι απόψεις έχουν σημασία. Επικοινωνήστε μαζί μας στο view@euronews.com για να στείλετε προτάσεις ή υποβολές και να γίνετε μέρος της συζήτησης.