Λίβανος: Αντιδράσεις από τη Δύση για τον τραυματισμό κυανόκρανων του ΟΗΕ – Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Επικρίσεις κατά του Ισραήλ για τις επιθέσεις που πλήττουν κυανόκρανους αλλά και διασώστες του Ερυθρού Σταυρού – Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες Ισραηλινών με Χεζμπολάχ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση τραυματισμού κυανόακρων του ΟΗΕ στον Λίβανο μετά από ισραηλινές επιθέσεις αλλά και διασωστών του Ερυθρού Σταυρού.

Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν με κοινό ανακοινωθέν τους την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σε 48 ώρες, σύμφωνα με την UNIFIL/FINUL, η οποία κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Ισραηλινά πλήγματα συγκλόνισαν την κύρια βάση της Προσωρινής Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο, ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δυτικές χώρες να καταδικάσουν τις επιθέσεις. Η UNIFIL τις χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην οποία χαρακτήριζαν τις επιθέσεις αυτού του είδους «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τις δυνάμεις της UNIFIL, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την «οργή» της και αξίωσε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον κυανοκράνων.

Ο Ερυθρός Σταυρός παράλληλα ανακοίνωσε ότι πολλοί διασώστες του τραυματίστηκαν σήμερα σε πλήγμα σε σπίτι στον νότιο Λίβανο όπου είχαν σταλεί “σε συντονισμό” με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

“Καθώς η ομάδα αναζητούσε θύματα για να τους παράσχει βοήθεια, το σπίτι επλήγη για δεύτερη φορά, (με αποτέλεσμα) να πάθουν διάσειση οι διασώστες και να προκληθούν ζημιές σε δύο ασθενοφόρα”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός.

Η ομάδα αυτή, προσθέτει, “είχε σταλεί (…) σε συντονισμό με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL, FINUL) που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο.

Διευρυμένη επιχειρήση του Ισραήλ κατα της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι πολεμάει τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούν να διεισδύσουν στο χωριό Ράμια στον νότιο Λίβανο.

Στο μεταξύ στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο, σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με γιατρούς του παλαιστινιακού θύλακα, και οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται βαθύτερα στην περιοχή της Τζαμπάλια, όπου, σύμφωνα με διεθνείς υπηρεσίες αρωγής, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Κάτοικοι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων, δήλωσαν ότι σφυροκοπάται από τις ισραηλινές δυνάμεις από αέρος και ξηράς.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 320 βλήματα από τον Λίβανο στο Ισραήλ τη χθεσινή ημέρα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την ίδια ώρα κλειστές για τον κόσμο περιοχές γύρω από ορισμένες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Επίσης ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης από τους κατοίκους τους 23 χωριών στον νότιο Λίβανο και μετακίνησής τους βόρεια του Ποταμού Αουάλι, που ρέει από το δυτικό τμήμα της Κοιλάδας Μπεκάα και χύνεται στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι εκκενώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των κατοίκων λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι μαχητές του σιιτικού κινήματος χρησιμοποιούν χώρους για να κρύβουν όπλα και να εξαπολύουν επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι κρύβει όπλα σε εγκαταστάσεις αμάχων.

Η διευρυμένη επιχείρηση του Ισραήλ έχει εκτοπίσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία σημειώνει ότι πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 10.000 τραυματιστεί σε πάνω από έναν χρόνο συγκρούσεων. Στον απολογισμό αυτόν δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές, αλλά περιλαμβάνει πολλές γυναίκες και παιδιά.

Νεκροί, τραυματίες και σκληρές μάχες Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σε τρία χωριά βόρεια και νότια της Βηρυτού, έξω από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων της σημερινής μέρας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Ένας βομβαρδισμός του ισραηλινού εχθρού στο Μααϊσρα», ένα σιιτικό ορεινό χωριό με πλειοψηφία κατοίκων Χριστιανούς, βόρεια της Βηρυτού, σκότωσε «εννέα άτομα και τραυμάτισε άλλους 15», τόνισε το υπουργείο.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν» σε ένα άλλο «ισραηλινό εχθρικό πλήγμα» στο Μπάρζα, ένα σουνιτικό χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Σούφ νότια της πρωτεύουσας.

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο Ντέιρ Μπίλα στη βόρεια ακτή, 15 χλμ από το Μπατρούν, άφησε «δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες», τόνισε λεπτομερώς το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν την Κυριακή σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και “τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά στο λιβανικό χωριό Ράμια, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρίνισε η ένοπλη σιιτική οργάνωση, αναφερόμενη σε συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου μια ώρα.

Παράλληλα, τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την οποία καταστράφηκε τζαμί στον νότιο Λίβανο.

“Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Παραμένει ανεπιθύμητος ο Γκουτέρες

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς υπερασπίστηκε την απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος στο Ισραήλ στον Αντόνιο Γκουτέρες, αφού πάνω από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν κατά της κίνησης της ισραηλινής κυβέρνησης να ανακηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με κοινή τους επιστολή, οι 100 χώρες τόνισαν την «πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα και το έργο του» και δήλωσαν ότι η απόφαση του Κατς να τον κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο βλάπτει την «ικανότητα του ΟΗΕ να εκτελέσει την εντολή του» και αυτό «θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και καθιέρωση μιας αξιόπιστης πορείας προς τη λύση των δύο κρατών».

Ο Κατς απάντησε με τρόπο απαξιωτικό στην επιστολή, γράφοντας στο X ότι η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στιβ Γκουτέρες υποκινήθηκε από την άρνησή του να καταδικάσει την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ παράλληλα με την «αντισημιτική και αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του».

Στις 2 Οκτωβρίου ο Κατς ανακοίνωσε ότι Γκουτέρες κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, προσάπτοντάς του ότι δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη μέρα το Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μετά την ανακήρυξή του «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «όπως θα έπρεπε να ήταν προφανές χθες στο πλαίσιο της καταδίκης που διατύπωσα – καταδικάζω και πάλι έντονα τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ».

Τότε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε πει πως «οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».

Στον ίδιο τόνο σήμερα ο Κατς υποστήριξε αρχικά ότι σχεδόν το 90% των Ισραηλινών συμφωνεί με την απόφασή του και ότι «ο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να συλλέγει υπογραφές προς υποστήριξη (του) από κράτη μέλη του ΟΗΕ (αλλά) η απόφαση δεν θα αλλάξει».