Λίβανος: Εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στη βάση της καταγγέλλει η UNIFIL

Δημοσιεύθηκε ανανεώθηκε πριν

Αίτημα Νετανιάχου για αποχώρηση των κυανόκρανων από την εμπόλεμη ζώνη στον Λίβανο – «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει η ισραηλινή διπλωματία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Νέες παραβιάσεις των θέσεών της καταγγέλοντας τη “δια της βίας εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης” στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεών της ανακοίνωσε η UNIFIL, λίγες ώρες μετά το αίτημα Νετανιάχου προς τον ΟΗΕ να απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης από τις περιοχές των μαχών εντός του Λιβάνου.

«Περίπου στις 4:30 π.μ., την ώρα που ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε καταφύγια, δύο άρματα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν την κεντρική πύλη και εισέβαλαν στη βλαση με τη βία», παραμένοντας εκεί «γύρω στα 45 λεπτά», τόνισε η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL).

Η UNIFIL ζήτησε «εξηγήσεις» για το συμβάν, λέγοντας ότι «για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπενθυμίζουμε στον ισραηλινό στρατό και σε όλους τους παράγοντες την υποχρέωσή τους να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και (…) το απαραβίαστο των θέσεων του», ανακοίνωσε η δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο στρατός ζήτησε επανειλημμένα από τους κυανόκρανους να εγκαταλέιψουν τις θέσεις τους, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή, τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου είχε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο, το πλήγμα κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη αποστολή αναπτύχθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συνεισφέρει στην σταθερότητα της περιοχής. Υπογράμμισε, δε, ότι είναι απόλυτη ανάγκη η ασφάλεια του προσωπικού της αποστολής Unifil, να τύχει πλήρους προστασίας.

Στην ανακοίνωση, τέλος, αναφέρεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο, εκφράζοντας και πάλι την απόλυτη προθυμία της χώρας της, και ως εκ περιτροπής προέδρου της ομάδας της G7, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωνε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι παρά “την επιχειρησιακή πρόκληση” που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ “κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)”, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει “να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες της FINUL”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι “επιχειρεί και ανοίγει πυρ” κοντά σε θέσεις της UNIFIL, “χρησιμοποιώντς τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον θέσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η UNIFIL κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ “σκοπίμως” στις θέσεις της.

“Οι ενέργειες αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αποτελέσουν αντικείμενο αρμόζουσας έρευνας”, δήλωναν το Σάββατο, σε κοινή ανακοίνωσή τους 40 χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη, η οποία έχει περίπου 9.500 στρατιώτες, και βρίσκεται ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

Πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σε 48 ώρες, σύμφωνα με την UNIFIL/FINUL, η οποία κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην οποία χαρακτήριζαν τις επιθέσεις αυτού του είδους «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τις δυνάμεις της UNIFIL, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την «οργή» της και αξίωσε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον κυανοκράνων.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος UNIFIL, που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ο στρατός δεν ανέφερε το αρχηγείο της UNIFIL, που βρίσκεται στο Ρας αλ Ναγκούρα στα σύνορα, το οποίο δέχτηκε επανειλημμένα πυρά, κυρίως από Ισραηλινούς, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.

«Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.

Αδιάκοποι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Καταστράφηκε τέμενος στον Λίβανο

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε “ολοσχερώς” τζαμί λιβανικού χωριού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

“Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και Κύπρου), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς”, μετέδωσε το ANI.

Το τέμενος, που χτίστηκε πριν εκατό χρόνια, “ήταν ένα σύμβολο καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονταν στον περίβολό του για να γιορτάσουν σε διάφορες περιστάσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος του Κφαρ Τέμπνιτ, ο Φουάντ Γιασίν.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους σε άλλα 21 χωριά να εγκαταλείψουν περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι πολλοί διασώστες του τραυματίστηκαν σε πλήγμα σε σπίτι στον νότιο Λίβανο όπου είχαν σταλεί “σε συντονισμό” με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έριξε “ρουκέτες” εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο λιβανικό χωριό Μαρούν αλ Ρας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα. Νωρίτερα το υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό κίνημα είχε ανακοινώσει ότι οι μαχητές του πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά Ισραηλινών στρατιωτών και “τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά σε άλλο μεθοριακό χωριό, το Ράμια, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων δυτικά του Μαρούν αλ Ρας, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρινίζοντας ότι οι συγκρούσεις διήρκεσαν περίπου μια ώρα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε “περίπου πέντε βλήματα” που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ την Κυριακή ενώ το Σάββατο είχαν εκτοξευτεί πάνω από 300 ρουκέτες.

Το μέτωπο που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2023 η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής Χαμάς, μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου με την έναρξη εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών στα προπύργια του λιβανικού σιιτικού κινήματος στον Λίβανο, σκοτώνοντας κυρίως τον αρχηγό του, τον Χασάν Νασράλα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στη συνέχεια στις 30 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, πάνω από 2.255 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έναν χρόνο, οι μισοί εκ των οποίων από τις 23 Σεπτεμβρίου, και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί.

Στο μεταξύ στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με γιατρούς του παλαιστινιακού θύλακα, και οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται βαθύτερα στην περιοχή της Τζαμπάλια, όπου, σύμφωνα με διεθνείς υπηρεσίες αρωγής, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί. Κάτοικοι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων, δήλωσαν ότι σφυροκοπάται από τις ισραηλινές δυνάμεις από αέρος και ξηράς.

Ανεπιθύμητος ο Γ.Γ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς επανέλαβε ότι η χώρα του θεωρεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) εξαιτίας της μη καταδίκης της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία ο Κατς θεωρεί αντισημιτική συμπεριφορά.

Η ισραηλινή διπλωματία εμένει στη θέση της, παρά το γεγονός ότι με κοινή τους επιστολή, 100 χώρες τόνισαν την «πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα και το έργο του» και δήλωσαν ότι η απόφαση βλάπτει την «ικανότητα του ΟΗΕ να εκτελέσει την εντολή του».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μετά την ανακήρυξή του σε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στις 2 Οκτωβρίου, ο Γκουτέρες καταδίκασε «έντονα τη μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ».

Τότε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε πει πως «οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».

Στον ίδιο τόνο, και την Κυριακή, ο Κατς υποστήριξε αρχικά ότι σχεδόν το 90% των Ισραηλινών συμφωνεί με την απόφασή του και ότι «ο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να συλλέγει υπογραφές προς υποστήριξη (του) από κράτη μέλη του ΟΗΕ (αλλά) η απόφαση δεν θα αλλάξει».

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, κλιμακώνοντας την πολεμική ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Αρκετοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ, ενώ μερικοί διαπέρασαν τα διάφορα επίπεδα της ισραηλινής αντιαεροπορικής ομπρέλας.