Ιταλία προς Ισραήλ για Unifil: Δεν φεύγουμε από τον Λίβανο, σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Ιταλικά[1]

Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε βάσεις της ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Είμαστε και παραμένουμε στο Λίβανο. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Αν το Τελ Αβίβ έχει παράπονα να κάνει, να τα κάνει στον ΟΗΕ, όχι ζητώντας μας να μετακομίσουμε. Είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε την ειρήνη, βάσει μιας απόφασης που έλαβε ο ΟΗΕ και υπογράφηκε μεταξύ άλλων από όλες τις χώρες. Ο Λίβανος και η Ισράηλ συμπεριλαμβάνονται. Επομένως, δεν μετακινούμαστε».

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο επανέλαβε τη θέση της Ρώμης που καταδικάζει σθεναρά όχι μόνο τις επιθέσεις στις δομές της Unifil, οι οποίες χτυπήθηκαν εκ νέου από τον ισραηλινό στρατό[2], αλλά και τα αιτήματα που προέρχονται από την ίδια τη διοίκηση του εβραϊκού κράτους.

«Να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ»

Μιλώντας από το Κοσσυφοπέδιο, όπου επισκέπτεται τα ιταλικά στρατεύματα, ο Κροσέτο επανέλαβε ότι οι στρατιώτες της αποστολής Unifil δεν θα εγκαταλείψουν τη νεκρή ζώνη. Επίσης επειδή, τόνισε ο υπουργός, “η περιοχή αυτή δεν είναι υπό τον έλεγχο του Λιβάνου, αλλά παραχωρείται από τον ΟΗΕ”. Όσον αφορά τις επιθέσεις, το μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μελόνι επιβεβαίωσε ότι είναι”θυμωμένος, διότι δεν καταλαβαίνουμε για ποιους στρατιωτικούς λόγους έγιναν αυτοί οι πυροβολισμοί. Ζητήσαμε επίσημες εξηγήσεις”.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των κανόνων εμπλοκής, δηλαδή πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι κυανόκρανοι στο έδαφος σε περίπτωση νέων επιθέσεων. Για το θέμα αυτό, ο Κροσέτο επανέλαβε μια θέση που έχει ήδη λάβει η ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή το αίτημα να “εφαρμοστεί το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ[3]“.

«Στη Δυτική Όχθη μόνο με ασφάλεια και για την οικοδόμηση της λύσης των δύο κρατών»

Ήδη από την 1η Οκτωβρίου, το υπουργείο Άμυνας είχε μάλιστα επαναλάβει ότι “θα ήταν απαραίτητο να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και άμεσα το ψήφισμα, το οποίο προβλέπει μια λωρίδα εδάφους νότια του Λιτάνι και βόρεια της Γαλάζιας Γραμμής, στην οποία θα βρίσκονται μόνο τα όπλα των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων και της Unifil, τροποποιώντας επίσης τους κανόνες εμπλοκής που δεν απέδωσαν τους επιθυμητούς καρπούς”. Το θέμα θα συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα.[4]

Όσον αφορά, αντίθετα, μια πιθανή αποστολή στη Δυτική Όχθη, ο υπουργός εξήγησε ότι το θέμα αξιολογείται, αλλά διευκρίνισε: “Δεν θα στείλουμε ούτε ένα άτομο χωρίς πρώτα να ελέγξουμε τις συνθήκες ασφαλείας“. Επιπλέον, “η αποστολή πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη συμφωνία όλων των μερών”. Ο Κροσέτο διευκρίνισε επίσης ότι “όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Καραμπινιέρι θα είναι εκεί για να θέσουν τα θεμέλια για ένα μέλλον με δύο λαούς και δύο κράτη”.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο X, ο υπουργός έκανε στη συνέχεια γνωστό ότι τηλεφώνησε στην πρόεδρο τηςΈνωσης Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, Noemi Di Segni: “Την ευχαρίστησα για τα λόγια της εγγύτητάς της προς τον ιταλικό στρατό και την αποστολή της Unifil στον Λίβανο, αλλά και για τα λόγια της ευγνωμοσύνης της προς την ιταλική κυβέρνηση για τη δέσμευσή της στην ασφάλεια των πολιτών της στην Ιταλία και στο εξωτερικό”.

Στη συνέχεια, ο Κροσέτο “διαβεβαίωσε ότι η σταθερή και πολύ έντονη καταδίκη μου για ό,τι συνέβη κατά της αποστολής της Unifil στο Λίβανο δεν θα διαχωριστεί ποτέ από τη συνεχή δράση μου, της Άμυνας και ολόκληρης της κυβέρνησης ενάντια σε κάθε αναβίωση του αντισημιτισμού, είτε αυτή είναι φανερή είτε υφέρπουσα”.