Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: 73.000 δρομείς και 45 εκατ. ευρώ έσοδα

Λιγότερο από έναν μήνα για την πραγματοποίηση της σπουδαίας διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν τα φετινά αριθμητικά στοιχεία της

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Λιγότερο πλέον από έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (9-10/11), πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον “Φάρο” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών.

Οπως υποστηρίχθηκε, ο φετινός Μαραθώνιος και οι παράλληλες εκδηλώσεις του αναμένται να προσελκύσουν 73.000 δρομείς που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σε μια από τις φετινές αποστάσεις (21.000 στον μαραθώνιο, 15.000 στα 10χλμ, 26.000 στα 5χλμ, 8.000 παιδιά για τον παιδικό αγώνα και 2.600 φοιτηές για τον Πανεπιστημιακό). Ολα αυτα τα νουμερα καθιστούν το φετινό Μαραθώνιο τον πιο επιτυχημένο της ιστορίας.

Το αναμνηστικό μετάλλιο, που θα δοθεί σε όσους δρομείς τερματίσουν, έχει φιλοτεχνήσει ο Κώστας Τσόκλης και εικονίζει ένα κλαδί ελιάς. Μάλιστα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κρέμασε στο λαιμό του κ. Τσόκλη το νέο μετάλλιο, το οποίο έδωσε ως δώρο και στους υπόλοιπους συνομιλητές της στο πάνελ, το οποίο απάρτιζαν ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Ελένη Ζωντηρού και ο υπεύθυνος χορηγιών του ΟΠΑΠ Γιώργος Ζούμας.

«Xαίρομαι που το μετάλλιο αυτό (που έχω την τιμή να φέρει το όνομά μου), θα απονεμηθεί σε όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν έναν άθλο, χωρίς να έχουν ως πρόθεση το “νικᾶν”. Όσο για το μήνυμα, ας είναι: Όχι πια νικητές και νικημένοι. Ας αφήσουμε στην άκρη τα χρονόμετρα και ας χαρούμε τη γιορτή, διδασκόμενοι από το παράδειγμα: επιθυμία, προσπάθεια, ολοκλήρωση. Έτσι είτε αλλιώς, στην εποχή μας, τα μηνύματα καλά ή κακά, μας έρχονται ηλεκτρονικά, ακαριαία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσόκλης.

«Νιώθω και ικανοποίηση, αλλά και υπερηφάνεια για κάθε χρόνο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, που “σπάμε” τα ρεκόρ του προηγούμενου», είπε η Σοφία Σακοράφα, η οποία αποκάλυσε ότι στον φετινό Μαραθώνιο θα υπάρχουν και αρκετές καινοτομίες αλλά και πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της εβδομάδας του Μαραθωνίου. Μεταξύ άλλων, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα το European Running Business Conference, το μεγαλύτερο συνέδριο των οργανωτών του Μαραθωνίου αλλά και δρομικών γεγονότων σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος αναμενονται 90.000 επισκέπτες στην EXPO Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ενώ 40.000 θεατές αναμενεται να βρεθούν κατά μήκος της διαδρομής και στο Καλλιμάρμαρο.

Από τη πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε: «Είναι αυτονόητη η στήριξη της Περιφέρειας με κάθε τρόπο και κάθε μέσον στο μοναδικό αυτό γεγονός, τη μεγαλύτερη και την πιο ιστορική διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αθλητισμός και πολιτισμός αποτελούν ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας της Περιφέρειας Αττικής και γι’ αυτό είναι στρατηγική επιλογή μας να δώσουμε έμφαση στους τομείς αυτούς. Στόχος μας να αναδείξουμε την Αττική ως τον ιδανικό τόπο για την επιτυχή φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας και να μεταδώσουμε στους πολίτες το μήνυμα της αξίας της άθλησης για έναν υγιεινό τρόπο ζωής». Στο ίδιο μήκος κυματος ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι οι συντελεστές από κοινού, ό,τι μπορούμε περισσότερο για να κάνουμε τον ΑΜΑ καλύτερο, ποιοτικότερο, μαζικότερο, γιατί οι αξίες και τα ισχυρά μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από αυτόν είναι πανανθρώπινα. Όλοι μαζί με συνδυασμό δυνάμεων, συντονισμένοι, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα από τα καλύτερα αθλητικά γεγονότα, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και πάλι που θα νιώσουμε μεγάλη υπερηφάνεια. Θα είναι μεγάλη τιμή να είμαστε όλοι στο Καλλιμάρμαρο να υποδεχτούμε τους δρομείς που θα τερματίσουν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, γιατί όλοι είναι νικητές».

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εστίασε στο γεγονός ότι “διοργανώσεις σαν αυτές προσφέρουν ξεχωριστές ευκαιρίες γνωριμίας με τη χώρα μας και βεβαίως προάγουν τον αθλητικό τουρισμό. Με αφορμή τον Μαραθώνιο, η χώρα μας προβάλλεται ως ένας φιλόξενος, πολυδιάστατος ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Η διεθνής αυτή συνάντηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προβολή της μακραίωνης ιστορίας της Αθήνας και της Αττικής, αλλά και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού της. Ως γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος συμβάλλει καίρια στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας κατά την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής και αυτό συνιστά και κεντρικό στόχο της στρατηγικής μας για τον ελληνικό τουρισμό». Αλλωστε, σύμφωνα με τα επισημα στοιχεία, 45 εκατ. ευρω αναμενεται να είναι τα έσοδα στην αγορά το πενθήμερο του Μαραθωνιου από τους επισκεπτες που θα έρθουν εκτος Αττικης.

Η Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου, είπε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε και στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας που υπενθυμίζει τις αξίες τις οποίες συμπυκνώνει η διαδρομή, τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Είναι ένας αγώνας κατά του δεσποτισμού και της υποδούλωσης. Πέρυσι, συμμετείχαμε με τη δημιουργία 92.000 τσαντών από ανακυκλώσιμο υλικό, γεγονός που βοήθησε στην εξοικονόμηση 12 τόνων πλαστικού. Προωθήσαμε παράλληλα ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα εναρμονισμένο με τον αγώνα. Από τη δική μας πλευρά όλοι οι συνάδελφοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια μεγάλο ενθουσιασμό και ευθύνη». Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι στο φετινό Μαραθώνιο θα υπάρχουν 450 κάδοι ανακύκλωσης, αναμένεται να ανακυκλωθουν πάνω από μισό εκατομμύριο μπουκαλάκια νερό και τρεις τόνοι με ρούχα και παπούτσια.

Στο τέλος της παρουσίασης και απαντώντας σε ερώτηση του euronews αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ώστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες να διεξάγεται πάντα στην αυθεντική διαδρομή στην Αθήνα το αγώνισμα του Μαραθωνίου, κάτι που είχε προταθεί πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι συμμετέχοντες στο πάνελ αλληλοκοιτάχθηκαν και εν τέλει απάντησε ο προεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, εξηγώντας τις δυσκολίες που θα υπάρξουν και την επίτευξη ενός τέτοιο εγχειρήματος. Ωστόσο η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα ζήτησε τον λόγο και γνωστοποίησε ότι η διοίκησή της βρίσκεται στην τελική ευθεία μιας σημαντικής ανακοίνωσης που θα αναβαθμίσει την διοργάνωση διεθνώς, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος Μαραθώνα αιτήθηκε να υπάρξει συνεννόηση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ώστε μόνον οι χρόνοι στην αυθεντική διαδρομή να αναγνωρίζονται ως παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο, κάτι που οι συμμετέχοντες στο πάνελ εκτίμησαν ότι ίσως είναι πιο εφικτό να πραγματοποιηθεί.