Ο νέος Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Γαλλικά[1]

Εφαρμόζοντας ταχύτατα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση και αναθεωρώντας την οδηγία για τις επιστροφές, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρουνό Ρεταγιό, ανακοινώνει την πάγια πολιτική του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι… κλίνει προς τη ριζοσπαστική δεξιά της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Είναι το νεότερο μέλος του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Γάλλος Μπρουνό Ρετεγιό συμμετείχε στην πρώτη του συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου). Προτού κάνει τα πρώτα του βήματα στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο Γάλλος εκπρόσωπος είχε καθορίσει αμέσως το πολιτικό του σκηνικό: θέλει μια πιο σταθερή στάση στη μεταναστευτική πολιτική.

Κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο, ο πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή σύγκλιση προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες “από τα μεταναστευτικά σοκ”.

Για τον πολιτικό αναλυτή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ερίκ Μορίς ο Μπρουνό Ρεταγιό είναι σύμφωνος με την πολιτική εγγύηση που πρέπει να παρέχει στο πλαίσιο της μειοψηφικής γαλλικής κυβέρνησης, πίσω από την οποία κρέμεται διαρκώς η σκιά της ακροδεξιάς. Μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καμία ομάδα δεν απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία. Το αριστερό μπλοκ, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αναδείχθηκε πρώτο, μπροστά από το προεδρικό στρατόπεδο (Ensemble pour la République) και το ακροδεξιό Rassemblement National.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, έλαβαν το 6% των ψήφων. Η πολιτική επιβίωση αυτής της ομάδας, η οποία στηρίζεται στο προεδρικό κέντρο και τους Χριστιανοδημοκράτες, εξαρτάται επομένως από τα κόμματα εκτός συνασπισμού.

«Ο Μπρουνό Ρεταγιό είναι ένα σύμβολο που δίνεται στη γαλλική δεξιά και την ακροδεξιά όσον αφορά τον λόγο, καθώς ο Μπρουνό Ρεταλιό είναι αρκετά σκληρός σε θέματα μετανάστευσης», εξηγεί.

Αφού ζήτησε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο υιοθετήθηκε την περασμένη άνοιξη μετά από χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, ο Μπρουνό Ρεταγιό ζητά τώρα να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, ή ακόμη και “εκ των προτέρων”.

Ο Γάλλος υπουργός θέλει επίσης να επανεξετάσει την οδηγία για τις επιστροφές, η κατευθυντήρια αρχή της οποίας είναι η επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών στη χώρα καταγωγής ή διέλευσής τους. Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε το 2008, καθορίζει επίσης τη διάρκεια της κράτησης και τη μεταχείριση των ανηλίκων.

Οι κανονισμοί σχεδιάστηκαν «σε έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο. Είναι (η οδηγία) λανθασμένη, διότι στην πραγματικότητα η οδηγία για την επιστροφή εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν», λέει ο Υπουργός.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών «δεν αποκλείει καμία λύση a priori» για τη μεταφορά των μεταναστών σε κέντρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρότυπο της συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. «Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι καινοτόμες λύσεις», μας διαβεβαιώνει.

Αυτή η ριζοσπαστική προσέγγιση βρίσκει ανταπόκριση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις σε αρκετές χώρες μέλη, η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, η Ολλανδία μεταρρυθμίζει την πολιτική ασύλου τους και η Ουγγαρία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Δικαστήριο της ΕΕ τον Ιούνιο με την κατηγορία της “συστηματικής και σκόπιμης καταστρατήγησης” της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

«Ίσως ο Μπρουνό Ρεταγιό να το είδε αυτό ως πολιτική ευκαιρία», παραδέχεται ο Ερίκ Μορίς. Ωστόσο, «νομίζω ότι έχει ένα κυρίως εθνικό όραμα. Είναι επίσης κάποιος που δεν είναι εξαιρετικά γνωστός στην εθνική πολιτική σκηνή. Ήταν μέσα στη Γερουσία, ήταν ο ηγέτης της δεξιάς ομάδας στη Γερουσία. Αλλά πρέπει να διαμορφώσει ένα εθνικό πολιτικό ανάστημα για τον εαυτό του. Πρέπει να επιβεβαιώσει την πολιτική του ταυτότητα. Νομίζω ότι μιλάμε για μια ενεργητική στάση για να οριοθετήσει την πολιτική του επικράτεια εντός του συνασπισμού».

Ο Μπρουνό Ρεταγιό προκάλεσε επίσης αντιπαράθεση σχετικά με το κράτος δικαίου. Πιστεύει ότι η αρχή αυτή «δεν είναι άυλη, ούτε ιερή», ένα σχόλιο που… γρήγορα επαναδιατύπωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, αυτά τα ξεσπάσματα φαίνεται ότι κέρδισαν τον κυρίαρχο ηγέτη της Ουγγαρίας. Ο Βίκτορ Όρμπαν παραδέχτηκε στον Τύπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ότι έχει “μεγάλο σεβασμό” για τον Γάλλο υπουργό.

References

  1. ^ Γαλλικά (fr.euronews.com)