Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Μαζικές αφίξεις, ελλιπείς υποδομές, αργά αντανακλαστικά από το κράτος, λίγες προτάσεις για εναλλακτικούς προορισμούς- Πώς διαμορφώθηκε φέτος το τουριστικό τοπίο και τι απαιτείται για το μέλλον
Η ελληνική τουριστική βιομηχανία[1] απορρίπτει τις ανησυχίες ότι ο υπερτουρισμός πλήττει τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Παρόλα αυτά αναγνωρίζεται ότι για τις μαζικές αφίξεις τουριστών σε προορισμούς όπως η Ακρόπολη της Αθήνας, η Οία στη Σαντορίνη και το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση την περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής ώστε να προστατεύονται οι τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και οι ίδιοι οι τουρίστες.
Όπως τόνισε στο euronews ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η σύζητηση περί «υπερτουρισμού» δεν ξεκινάει από τις τοπικές κοινωνίες που αναγνωρίζουν ότι η τουριστική ανάπτυξη ευνοεί τις περιοχές τους.
«Υπάρχουν σίγουρα περιοχές στην χώρα, που για κάποιες ώρες την ημέρα και συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου, οι κάτοικοι αισθάνονται προσωρινή δυσφορία» μας είπε.
«Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή στην Ελλάδα – και ιδιαίτερα στα νησιά- όπου η πλειοψηφία των κατοίκων αισθάνεται δυσφορία για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας. Και όχι μόνο για την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα, αλλά και την ανάπτυξη των επόμενων χρόνων. Οι Έλληνες, και κυρίως οι κάτοικοι των νησιών, προσπαθούν να εξηγήσουν ότι δεν είναι οι ίδιοι αυτοί που ξεκινάνε τις συζητήσεις περί υπερτουρισμού. Αν ξεκινάει από τα νησιά, πρόκειται για μειοψηφίες. Σημειώνουν επίσης ότι δε θα πρέπει να έχουν άποψη άνθρωποι που ζούνε αλλού για όσα γίνονται στα νησιά, αφού οι ίδιοι οι νησιώτες δεν αισθάνονται καμία δυσφορία.»
Όπως τόνισε ο Γ. Χατζής στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στη Ζάκυνθο,[2] «η προσφορά του ξενοδοχειακού κλάδου δεν είναι λόγια. Στηρίζουμε τα δημόσια έσοδα, συνεισφέροντας 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα στην ΑΕΠ, ενισχύουμε την απασχόληση προσφέροντας 225.000 θέσεις εργασίας και αποτελούμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στα νησιά, αφού το 90% του ξενοδοχειακού ΑΕΠ παράγεται περιφερειακά και σχεδόν το 70% του τουριστικού ΑΕΠ παράγεται σε 3 νησιωτικές περιφέρειες.
Η πραγματικότητα των αριθμών είναι ξεκάθαρη[3]. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο είναι αυτό που «κρατάει όρθιο» το ισοζύγιο εξαγωγών. Η αλήθεια την οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι οι εξαγωγές μειώνονται, οι εισαγωγές αυξάνονται, ο πληθυσμός γερνάει, οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και οι επενδύσεις σε άλλους παραγωγικούς τομείς είναι αργές» τόνισε στην ομιλία του.
Μαζικές αφίξεις και εναλλακτικοί προορισμοί
Ο βιώσιμος τουρισμός είναι στην ατζέντα όλων. Αλλά η πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολη από τη θεωρία. Η παραλία Ναυάγιο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Χρειάστηκε να καταρρεύσει μέρος του βράχου πάνω σε τουρίστες για να απαγορεύσουν τελικά οι ελληνικές αρχές την πρόσβαση στην ακτή που προσελκύει πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.
Η βιωσιμότητα των εξαιρετικά δημοφιλών τουριστικών προορισμών είναι μία δύσκολη άσκηση και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παραλία Ναυάγιο. Η πρόσβαση μέσω ξηράς έκλεισε πριν από τρία χρόνια και τώρα οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να προστατεύσουν και το πλοίο και την παραλία από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα εκατομμύρια των επισκεπτών.
Για να αποσυμφορηθούν οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, τα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού καλούνται να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις στην ελληνική περιφέρεια.
Ωστόσο, για να υπάρχει επιτυχία, πρέπει να υπάρξει ανάλογη προετοιμασία τόσο από την τουριστική βιομηχανία, όπως και από το κράτος που πρέπει να παρέχει υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια και δημόσια δίκτυα.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μικρότερων προορισμών, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την «άνιση» ανάπτυξη του τουρισμού και να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα. Αυτό αφορά σε μικρότερους προορισμούς, όπως κάποια από τα νησιά του Ιονίου και τμήματα της Πελοποννήσου» εξήγησε στο euronews o Wojciech Skoczynski, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos στην Πολωνία. Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Grecos, ένα από τα μεγαλύτερα της Πολωνίας, εξειδικεύεται σε πακέτα διακοπών all inclusive σε Ελλάδα και Κύπρο και φέρει φέτος στην Ελλάδα περίπου 225.000 τουρίστες.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. Απαιτεί μεγαλύτερο ρίσκο από την πλευρά μας. Επίσης, είναι πρόκληση λόγω της μικρότερης προσφοράς καταλυμάτων, υπάρχουν λιγότερες επιλογές και δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στις απαιτήσεις των επισκεπτών. Και απαιτεί επίσης τις υποδομές να ανταποκριθούν»
Coolcation: Η νέα ισχυρή τάση στον ευρωπαϊκό τουρισμό
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη σύγχρονη τάση του “Coolcation”.[4] Πρόκειται για την επιλογή δροσερών προορισμών στη διάρκεια του καλοκαιριού, με τους τουρίστες να αναζητούν καταφύγιο από τις όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει τους ξένους επισκέπτες σε ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.
«Κάτω από την ομπρέλα της ΠΟΞ, έχει δημιουργηθεί η ομάδα των ορεινών προορισμών» είπε στο euronews ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ προσπαθούμε να προβάλουμε και την “άλλη Ελλάδα” , την ορεινή Ελλάδα, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επισκεπτες από το εξωτερικό ώστε να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές που έχει η Ελλάδα πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα. »
Το ζητούμενο της βιωσιμότητας και της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών
Οι Έλληνες ξενοδόχοι σημειώνουν ότι η βιωσιμότητα μπορεί να συνυπάρξει με τους αριθμούς ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τους επιδιώκει.
Για να το αποδείξουν έχουν ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών το πρόγραμμα «Ελληνικό πρωινό» σερβίρει στα ελληνικά ξενοδοχεία παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που παρασκευάζονται αποκλειστικά από προϊόντα της ελληνικής γης.
«Το ελληνικό πρωινό είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο, αφενός, να αναδείξει την τοπική παραγωγή κάθε ελληνικού τόπου ξεχωριστά, να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με την ελληνική γαστρονομία και να γνωρίσει ο επισκέπτης τα διαφορετικά προϊόντα του κάθε τόπου» μας είπε η Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος Ξενοδόχων Ζακύνθου.
«Παράλληλα, ενισχύουμε το εισόδημα της κοινωνίας αλλά και τη βιωσιμότητα, γιατί τα προϊόντα αυτά παράγονται με κανόνες βιωσιμότητας- τα περισσότερα από αυτά είναι οργανικά. Τέλος μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα, ακριβώς επειδή τα προϊόντα παραμένουν από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης και δεν απαιτούνται μεταφορές.»
Το 2024 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Η χώρα θα φιλοξενήσει τριπλάσιο αριθμό από τους κατοίκους της, καθώς οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στα 35 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.
References
- ^ τουριστική βιομηχανία (gr.euronews.com)
- ^ στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στη Ζάκυνθο, (www.youtube.com)
- ^ Η πραγματικότητα των αριθμών είναι ξεκάθαρη (gr.euronews.com)
- ^ τάση του “Coolcation”. (gr.euronews.com)