Κόσοβο: Αθώοι δήλωσαν τρεις Σέρβοι για την αιματηρή συμπλοκή σε μοναστήρι

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Συνολικά 45 άτομα έχουν κατηγορηθεί αφού δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και οχυρώθηκαν σε ορθόδοξο μοναστήρι τον περασμένο Σεπτέμβριο

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τρεις Σέρβοι δήλωσαν αθώοι στη δίκη που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Κόσοβο εναντίον όσων φέρονται να συμμετείχαν σε εισβολή Σέρβων ενόπλων τον Σεπτέμβριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, περίπου 30 Σέρβοι ένοπλοι σκότωσαν έναν Κοσοβάρο Αλβανό αστυνομικό πριν οχυρωθούν σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι στο Μπάνισκο, ένα χωριό κοντά στα σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Το περιστατικό προκάλεσε μια πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών που άφησε τρεις επιτιθέμενους νεκρούς σε μια από τις χειρότερες συγκρούσεις από τότε που το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι κατηγόρησε το Βελιγράδι για ανάμειξη στο περιστατικό, λέγοντας ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προσάρτησης τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο η Σερβία θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Βελιγράδι να παραδώσει τους υπόλοιπους ενόπλους, οι οποίοι υποχώρησαν πίσω στη Σερβία μετά τη 12ωρη αντιπαράθεση.

Το Βελιγράδι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι οι ένοπλοι ενήργησαν μόνοι τους.

Αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας κατηγορείται ερήμην του

Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται ερήμην είναι ο Μίλαν Ραντόισιτς, πολιτικός και πλούσιος επιχειρηματίας με δεσμούς με το κυβερνών λαϊκιστικό κόμμα SNS της Σερβίας και τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το Βελιγράδι δήλωσε ότι ο Ραντόισιτς και η παραστρατιωτική ομάδα που συμμετείχε ενήργησαν από μόνοι τους, κρατώντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον Ραντόισιτς[2] μετά τους πυροβολισμούς με κατηγορίες που περιλαμβάνουν την υποψία εγκληματικής συνωμοσίας και παράνομης κατοχής όπλων.

Ο Ραντόισιτς, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για φερόμενη οικονομική εγκληματική δραστηριότητα, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι συνδεόταν με την ομάδα που συμμετείχε στην ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο εισαγγελέας Ναΐμ Αμπάζι δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι, υπό τις εντολές του Ραντόισιτς, προσπάθησαν να βοηθήσουν στην απόσχιση των δήμων με σερβική πλειοψηφία, ιδίως στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, και να ενταχθούν στην ίδια τη Σερβία.

Ο Αριάνιτ Κότσι, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του σκοτωμένου Κοσοβάρου αξιωματικού, Αφρίμ Μπουντζάκου, δήλωσε πως αναμένει ότι οι τρεις κατηγορούμενοι θα καταδικαστούν βάσει “αδιάσειστων στοιχείων”.

Τόσο αξιωματούχοι της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ ζήτησαν από το Βελιγράδι να συμβάλει στην προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη, καλώντας τις δύο χώρες να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του περασμένου έτους για τη διατήρηση της ειρήνης.

Αυτές περιελάμβαναν τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου να δημιουργήσει μια Κοινότητα Σερβικών Δήμων στις περιοχές με σερβική πλειοψηφία, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την de facto αναγνώριση της πρώην επαρχίας της από τη Σερβία.

Η δίκη διεξήχθη στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Πρίστινα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τους τρεις κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση της συνταγματικής και νομικής τάξης, τρομοκρατικές δραστηριότητες, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρήματος.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι ένοπλοι αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.