Ιράν: Ήταν σεισμός ή «πυρηνική δοκιμή» η δόνηση στο Σεμνάν;

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Φαρσί[1]

Δύο ημέρες μετά την είδηση περί σεισμού στην επαρχία Σεμνάν, εμφανίστηκαν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η δόνηση προκλήθηκε από την πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στις 22:45 το βράδυ του Σαββάτου, το σεισμογραφικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την πόλη Αραντάν στην επαρχία Σεμνάν του Ιράν, ενώ οι δονήσεις έγιναν αισθητές και σε περιοχές της ανατολικής Τεχεράνης.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε σε βάθος 12 χιλιομέτρων, καταγράφηκε στις 35,42° βόρεια και 52,78° ανατολικά.

Ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να εικάζουν ότι το καθεστώς της Τεχεράνης είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει την πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή του, πιθανώς ως αποτρεπτικό μέτρο κατά των ισραηλινών επιθέσεων στο έδαφός του.

Αυτές οι εικασίες προέκυψαν καθώς αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας και διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης απειλούν επανειλημμένα ότι εάν ενταθούν οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις στη χώρα, η Τεχεράνη θα αλλάξει το δόγμα στρατιωτικής άμυνας – μια αλλαγή που θα απαιτούσε τροποποίηση του φετφά του Ιρανού ηγέτη για την παρανομία των πυρηνικών όπλων.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος NorNews, ο οποίος λειτουργεί ανεπίσημα ως το κύριο μέσο ενημέρωσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, απέρριψε τις πυρηνικές εικασίες ως «φήμες» και τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι πυρηνικές δοκιμές έρχονται σε αντίθεση με το πυρηνικό και αμυντικό δόγμα του Ιράν.

Όμως, η σκέψη ότι το Ιράν δεν θα διεξήγαγε ποτέ μια τέτοια δοκιμή χωρίς να ανακοινώσει μια αλλαγή στην πολιτική δεν κρίνεται εντελώς θεμελιωμένη.

Έχει το Ιράν μυστικούς τόπους δοκιμών;

Το 2019, το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών[2], μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, δημοσίευσε μια έκθεση ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή υπόγειων χώρων πυρηνικών δοκιμών, γνωστών ως «Field Project».

Το ίδρυμα έχει τιμωρηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν εδώ και πέντε χρόνια για «παραγωγή και διάδοση ψεμάτων, ενθάρρυνση, διαβούλευση, άσκηση πίεσης και αρνητική προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας με στόχο να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στην επιβολή και την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων».

Σύμφωνα με την έκθεσή του για το 2019, οι ερευνητές του «εντόπισαν την πιθανή τοποθεσία (σε μια περιοχή νοτιοανατολικά της Σεμνάν) όπου πραγματοποιήθηκαν υπόγειες δοκιμές μη πυρηνικών εκρηκτικών το 2003 ως μέρος της ανάπτυξης σεισμικών μεθόδων μέτρησης της απόδοσης ενός υπόγειου πυρηνικού εκρηκτικού.

Αυτό δημιουργεί την προοπτική ότι ο σεισμός που αναφέρθηκε στη Σεμνάν θα μπορούσε να συνδεθεί με την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Τεχεράνης.

Ενώ το Ιράν έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν την ύπαρξη του διαστημικού και πυραυλικού κέντρου Ιμάμ Χομεϊνί νοτιοανατολικά του Σεμνάν, η τοποθεσία απέχει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να εικάζουν ότι ίσως το Ιράν έχει μια κρυφή υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στην επαρχία Σεμνάν, προτιμώντας να τη χρησιμοποιήσει ως χώρο δοκιμών αντί να τις πραγματοποιήσει σε μια γνωστή εγκατάσταση όπως το Νατάνζ.

Η Τεχεράνη αποφεύγει παγίως να αποκαλύψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Ταυτόχρονα, το Ιράν είναι μια χώρα επιρρεπής σε σεισμούς και δονήσεις όπως αυτές δεν είναι ασυνήθιστες ή παράξενες.