Η ψηφοφορία της Τρίτης έρχεται την ώρα που η εύθραυστη κυβέρνηση του Μπαρνιέ αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, ενώ δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Γαλλίας αναμένεται να επιβιώσει από την ψηφοφορία δυσπιστίας την Τρίτη, σε μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο συντηρητικό πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος αναγκάζεται να στηριχθεί στην καλή θέληση της ακροδεξιάς για να παραμείνει στην εξουσία.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από μια ομάδα 192 βουλευτών του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Στην πρότασή τους, η συμμαχία κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας ότι αρνείται “το αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων βουλευτικών εκλογών”.
Παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, που διεξήχθησαν αυτό το καλοκαίρι, δεν του δόθηκε η ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), που διαθέτει 125 βουλευτές[2], δήλωσε ότι θα απέχει προς το παρόν από την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.
Δεδομένου ότι η πρόταση χρειάζεται 289 ψήφους για να περάσει, είναι απίθανο να περάσει χωρίς την υποστήριξη του RN. Η ομάδα κέρδισε 40 έδρες στις βουλευτικές εκλογές σε σχέση με το 2022.
Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, μέλος της Εθνοσυνέλευσης για την εκλογική περιφέρεια Pas-de-Calais, δήλωσε ότι αποφάσισε να “δώσει μια ευκαιρία” στην κυβέρνηση.
Ο αριστερός πολιτικός Ολιβιέ Φορέ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε ότι “η Εθνική Συσπείρωση αποφάσισε να δείξει την υποστήριξή της χωρίς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση”, σε συνέντευξή του στο γαλλικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Η ψηφοφορία είναι μια ευκαιρία να δείξει “ποιος είναι στην αντιπολίτευση και ποιος όχι”, πρόσθεσε.
Οι πολιτικοί του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου δρομολόγησαν πρόταση μομφής όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να διορίσει την υποψήφιά τους, τη Λουσί Καστέτ, πρωθυπουργό.
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η Εθνοσυνέλευση, η ισχυρή κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, έχει χωριστεί σε τρία μεγάλα μπλοκ[3]: το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τους κεντρώους συμμάχους του Μακρόν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση. Καμία από τις ομάδες δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.
Η απογοήτευση διογκώθηκε περαιτέρω όταν ο Μακρόν χρειάστηκε 51 ημέρες για να διορίσει τον Μπαρνιέ -ο οποίος προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR)- ως νέο πρωθυπουργό του, τοποθετώντας στο τιμόνι της χώρας έναν πολιτικό του οποίου το κόμμα έλαβε λιγότερο από το 5% των ψήφων στις εκλογές.
Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ αποτελείται κυρίως από μέλη του κόμματός του και κεντρώους από τη συμμαχία του Μακρόν, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερους από 200 νομοθέτες.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ 125 βουλευτές (gr.euronews.com)
- ^ χωριστεί σε τρία μεγάλα μπλοκ (gr.euronews.com)