Οι διαδηλωτές ζητούν τον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών – Συγκρούσεις με την αστυνομία
Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία διαδήλωσαν και πάλι, απαιτώντας να αντικατασταθεί η κυβέρνηση από ένα τεχνοκρατικό υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.
Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί εδώ και καιρό τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για διαφθορά, χειραγώγηση προηγούμενων ψηφοφοριών και σφετερισμό εξουσιών της δικαιοσύνης και άλλων.
Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας συνάδελφός του καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση και φυλακίστηκε σε μια υπόθεση που θεωρούν ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Ο Ervin Salianji έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διοργανώνουν ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης από το 2013, ζητούν επίσης την απελευθέρωση του Μπερίσα από τον κατ’ οίκον περιορισμό, όπου είχε τεθεί κατά τη διάρκεια έρευνας για φερόμενη διαφθορά.
Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στα Τίρανα φωνάζοντας «Κάτω η δικτατορία» και «Μπερίσα, Μπερίσα».
Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ ορισμένοι από το οργισμένο πλήθος πέταξαν και βόμβες μολότοφ.
Έξω από την έδρα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, πέταξαν και πάλι βόμβες μολότοφ και έκαψαν μια αφίσα του πρωθυπουργού, ο οποίος ηγείται του κόμματος. Στη συνέχεια έκαναν το ίδιο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και το δημαρχείο της πόλης.
Έξω από το κοινοβούλιο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους διαδηλωτές
Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν πάρει θέσεις για την προστασία των κυβερνητικών θεσμών. Η αστυνομία ανέφερε ότι η κυκλοφορία είχε διακοπεί σε πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης.
Η αστυνομία δήλωσε ότι 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από βόμβες μολότοφ και σκληρά αντικείμενα.
Ο γενικός γραμματέας των Δημοκρατικών, Φλαμούρ Νόκα, τερμάτισε τη διαμαρτυρία υποσχόμενος ότι η «πολιτική ανυπακοή» θα συνεχιστεί.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν την αντιπολίτευση να επαναλάβει τον διάλογο με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η βία δεν θα βοηθήσει τη χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ.
Το 2020, η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις πλήρους ένταξης με την Αλβανία και αργότερα αυτό το μήνα τα Τίρανα θα ξεκινήσουν συζητήσεις με το μπλοκ για το πώς η χώρα ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς.