Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας για τη σωτηρία της Γης

Στόχος να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι από την πρόσκρουση αστεροειδούς στον πλανήτη μας και να βρεθούν οι τρόποι αποφυγής του ενδεχομένου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Με στόχο να αναζητηθεί ο τρόπος που η ανθρωπότητα θα αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση ενός αστεροειδούς με τη Γη, ξεκίνησε την Δευτέρα η τελευταία αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πρόκειται για την «Ηρα», το διαστημόπλοιο της οποίας εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και βρίσκεται καθ’ οδόν για να ερευνήσει τον ακίνδυνο αστεροειδή Δίμορφο, στον οποίο η NASA προσέκρουσε σκόπιμα το διαστημικό σκάφος DART πριν από δύο χρόνια.

Το διαστημικό σκάφος συγκρούστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, με ταχύτητα περίπου 22.530 km/h με τον Δίμορφο, σε απόσταση περίπου11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Οι επιστήμονες δήλωσαν τον Μάρτιο ότι η σύγκρουση άλλαξε όχι μόνο την πορεία του μικρού αστεροειδούς αλλά και το σχήμα του.

«Με την Ηρα στην πραγματικότητα δημιουργούμε ασφάλεια. Μια ασφάλεια ζωής για τον πλανήτη Γη. Δεν αποδεικνύουμε μόνο ότι μπορούμε να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή, αλλά επικυρώνουμε επίσης αυτές τις τεχνικές ώστε να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και για άλλους αστεροειδείς», επισημαίνει ο Ιαν Καρνελι, διευθυντής του προγράμματος «Ηρα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Στο τετραετές πρόγραμμα συμμετείχαν 18 χώρες της Ευρώπης και 70 εταιρείες σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο Μίκαελ Κέπερς, επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστηματος που αυτήν την περίοδο ασχολείτια με το πρόγραμμα «Ηρα», επισημαίνει: «Είναι η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας, αλλά είναι επίσης μέχρι στιγμής η ταχύτερη πλανητική αποστολή που έχει γίνει στην Ευρώπη. Αυτό μας δείχνει επίσης ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν όλα με ένα γρήγορο πέρασμα, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα απαραίτητο εάν θα πρέπει μια μέρα να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή».

Εκτός από την επιθεώρηση του σημείου πρόσκρουσης του DART για πρώτη φορά, η «Ηρα» θα συλλέξει πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται αστεροειδείς όπως ο Δίμορφος. «Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, έναν φυσικό κίνδυνο που μπορούμε πλέον όχι μόνο να ανιχνεύσουμε, αλλά και να αποτρέψουμε. Νομίζω ότι στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην ανθρωπότητα που ασχολείται με την αντιμετώπιση ενός κινδύνου που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά απομακρυσμένος, αλλά αν συμβεί, οι συνέπειες θα είναι παγκόσμιες», προσθέτει ο Κάρνελι.

Υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα, εκ των οποίων πάνω από 25.000 έχουν ταξινομηθεί ως αντικείμενα κοντά στη Γη. Από αυτούς, περισσότεροι από 1.000 βρίσκονται στον κατάλογο κινδύνου της ESA, που σημαίνει ότι αξίζουν στενές παρατηρήσεις παρακολούθησης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Από το βροχερό Ακρωτήριο Κανάβεραλ ο Ντέιβιντ Γουόλς του euronews μεταδίδει: «Ξεπερνώντας εμπόδια όπως ο καιρός και η πρόσφατη προσγείωση του πυραύλου Space X Falcon 9, η “Ήρα” ξεκινά τώρα αυτό το ταξίδι των 195 εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε μια αποστολή που θα μπορούσε μια μέρα να δει τη Γη να ξεπερνά το ενδεχόμενο της εξαφάνισης».