Η Thyssenkrupp αναθεωρεί τα σχέδια για «πράσινο» χάλυβα

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η Thyssenkrupp επανεξετάζει το φιλόδοξο σχέδιό της να παράγει πράσινο χάλυβα στο εργοστάσιό της στο Ντούισμπουργκ λόγω της κλιμάκωσης του κόστους

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Thyssenkrupp επανεξετάζει τα σχέδιά της για την παραγωγή “πράσινου χάλυβα”, καθιστώντας την παραγωγή κλιματικά ουδέτερη, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handlesblatt, η οποία επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας και ο διευθύνων σύμβουλος Miguel Lopez έχουν ξεκινήσει μια θεμελιώδη αναθεώρηση του εν εξελίξει σχεδίου της μονάδας άμεσης αναγωγής (DRI), όπου η παραγωγή χάλυβα θα λειτουργεί με υδρογόνο αντί για άνθρακα. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν 2 δισ. ευρώ για το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καταβληθεί κρατικές επιδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εάν το έργο ακυρωθεί, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει τα κεφάλαια αυτά.

Σε επικοινωνία με το Euronews Business, η Thyssenkrupp δεν επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το σύνολο του έργου, αν και το κόστος ενός τέτοιου σεναρίου εξακολουθεί να εξετάζεται, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Εκπρόσωπος της Thyssenkrupp δήλωσε στο Euronews Business: “Η κατάσταση εξετάζεται επί του παρόντος”, προσθέτοντας ότι η εταιρεία “επί του παρόντος υποθέτει ότι η μονάδα άμεσης αναγωγής μπορεί να υλοποιηθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες πλαισίου”, και ότι οι πιθανές αυξήσεις του κόστους για τη μονάδα DRI δεν έχουν επί του παρόντος καμία επίπτωση στις επιδοτήσεις.

Τα προβλήματα γύρω από τη μονάδα χάλυβα της Thyssenkrupp

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τον Ιούνιο, με το καθαρό εισόδημα και τα κέρδη του να μειώνονται δραματικά και τα λειτουργικά του έξοδα να αυξάνονται.

Το τμήμα χάλυβα ειδικότερα, βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, όπως ανέφερε το Euronews Business[2], και είχε μια σημαντική διοικητική αναδιοργάνωση.

Ως αποτέλεσμα παραιτήσεων, η χαλυβουργία έχει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, νέο πρόεδρο και πέντε διευθυντές.

Οι παραιτήσεις προκλήθηκαν από μια συνεχιζόμενη μάχη εξαγοράς στην Thyssenkrupp, αφού ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Daniel Křetínský απέκτησε το 20% της επιχείρησης χάλυβα με τη δυνατότητα να αγοράσει ένα επιπλέον 30%.

Πριν από πέντε χρόνια, η προβληματική χαλυβουργία είχε προτείνει μια κοινοπραξία με την Tata Steel Europe, η οποία θα δημιουργούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης. Η εταιρεία άσκησε έφεση κατά της αντιμονοπωλιακής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγόρευσε τη συγχώνευση το 2019, λέγοντας ότι “θα μείωνε τον ανταγωνισμό και θα αύξανε τις τιμές”.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), τάχθηκε στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απέρριψε την προσφυγή της Thyssenkrupp.

Εν τω μεταξύ, η μονάδα χαλυβουργίας της Thyssenkrupp έχει πληγεί από τον έντονο ανταγωνισμό από την Ασία, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας και η χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη συμπιέζουν τις προοπτικές των επιχειρήσεων χαλυβουργίας, η οποία συνδέεται επίσης με την ικανοποίηση των κλιματικών απαιτήσεων που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

Ωστόσο, η μετάβαση στον “πράσινο χάλυβα” αποτελεί έργο γοήτρου τόσο για την εταιρεία όσο και για τη γερμανική κυβέρνηση.

Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στο Euronews Business: “Η Thyssenkrupp παραμένει προσηλωμένη στον πράσινο μετασχηματισμό της και στην κλιματικά ουδέτερη παραγωγή χάλυβα. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παρακάμψουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παραγωγής χάλυβα έντασης CO2”.

Οι μετοχές της Thyssenkrupp διαπραγματεύονταν κοντά στο μείον 5% το μεσημέρι στη Γερμανία.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
  2. ^ ανέφερε το Euronews Business (www.euronews.com)