Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο θα θέσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Δύση ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να επιλυθεί με διπλωματία και όχι με μάχες.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

“Θα δώσω εντολή στους νομοθέτες που ελέγχω ως πρόεδρος του κόμματος (Smer) να μην συμφωνήσουν ποτέ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο STVR την Κυριακή.

“Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια καλή βάση για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”, πρόσθεσε ο Φίτσο , ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν πριν από τη συνάντηση του Φίτσο τη Δευτέρα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Denys Shmyhal, η οποία θα επικεντρωθεί στη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και των υποδομών. Αναφερόμενος στη στάση του σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Φίτσο υποστήριξε ότι είναι διαφανής “αυτό είναι κάτι που έχω πει ανοιχτά στον πρωθυπουργό Shmyhal, στους Αμερικανούς και σε όλους τους άλλους”.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατηγορεί σταθερά τη Δύση και τις ΗΠΑ ότι τροφοδοτούν τη μαίνεται σύγκρουση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ευρώπη: “Υπάρχει μια στρατιωτική σύγκρουση σε μια γειτονική χώρα, όπου οι Σλάβοι σκοτώνονται μεταξύ τους, και η Ευρώπη υποστηρίζει σημαντικά αυτούς τους φόνους, κάτι που απλά δεν καταλαβαίνω”.

Ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος “δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά”

Ο Φίτσο – ο οποίος υπέστη απόπειρα δολοφονίας[2] τον Μάιο – είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán[3].

Ο Φίτσο – ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού[4] με τα κεντροαριστερά κόμματα Hlas και το εθνικιστικό SNS – επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν θα σταλεί “ούτε μια σφαίρα πυρομαχικών” στην Ουκρανία. Αντ’ αυτού ζήτησε “διπλωματικές” λύσεις, σχόλια που έγιναν παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα πυροβολικού, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας μειώνονται και επηρεάζουν την ικανότητά της να πολεμήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Στη συνέντευξη της Κυριακής ο Φίτσο επιβεβαίωσε αυτή τη στάση, υποστηρίζοντας ότι “όλοι πιστεύουν ότι μέσω της Ουκρανίας θα γονατίσουμε τους Ρώσους, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά”.

Παρά τη θέση αυτή, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Slovak Spectator αποκάλυψε[5] την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Φίτσο έχει πράγματι εξάγει όπλα, πυρομαχικά και άλλα υλικά αξίας τουλάχιστον 112 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Νωρίτερα φέτος, τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Φίτσο κατέθεσε ποινικές μηνύσεις[6] κατά των προκατόχων της για τη δωρεά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι μεταφορές προχώρησαν παράνομα.

Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν δύο φορές πρωθυπουργός[7], από το 2006 έως το 2010 και ξανά από το 2012 έως το 2018, ο Φίτσο επέστρεψε πέρυσι στην εξουσία για μια τρίτη θητεία-ρεκόρ – παρά την πληθώρα αντιπαραθέσεων και σκανδάλων.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε επίσης αυτή τη στιγμή της δημοσιότητας για να ανακοινώσει το ταξίδι του στη Μόσχα τον Μάιο του 2025, αποκαλώντας τις προγραμματισμένες από τη Ρωσία εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, “συλλαλητήριο ειρήνης”.

Η συνεχιζόμενη υποψηφιότητα της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ

Στο μέτωπο του ΝΑΤΟ, ο νέος επικεφαλής της συμμαχίας Μαρκ Ρούτε – ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα – έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τη δυτική υποστήριξη[8] προς την Ουκρανία. Το πρώτο του ταξίδι στα καθήκοντά του ήταν στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy.

Η Ουκρανία υπέβαλε την επίσημη αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, επτά μήνες αφότου η Ρωσία άρχισε την εισβολή πλήρους κλίμακας.

Παρά τη διαβεβαίωση των 32 μελών του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία βρισκόταν σε μια “μη αναστρέψιμη” πορεία προς την ένταξη[9] κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, το έθνος δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη πρόσκληση.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα σήμαινε ότι “οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία”, αν η Δύση επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας.