Οι καθυστερήσεις στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου απομακρύνουν εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η αγροτική παραγωγή της ΕΕ σαπίζει στα φορτηγά, καθώς οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις μετά το Brexit δυσχεραίνουν το εμπόριο δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο ισχυρός αγροτικός τομέας της Ευρώπης αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τους συνοριακούς ελέγχους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, οι οποίοι προσθέτουν καθυστερήσεις και κόστος στις εξαγωγές και αναγκάζουν ορισμένους προμηθευτές να εγκαταλείψουν τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι έλεγχοι, που εισήγαγε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο των μέτρων βιοασφάλειας, έχουν χαρακτηριστεί “επώδυνοι” από τον ευρωπαϊκό τομέα των κηπευτικών.

Οι εισαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θορυβηθεί τόσο πολύ από τον αντίκτυπο που έχουν οι έλεγχοι στην προμήθεια φυτών, λουλουδιών και άλλων κηπευτικών προϊόντων, ώστε έχουν απευθυνθεί εγγράφως στη βρετανική κυβέρνηση ζητώντας αλλαγές.

Πίεση στις μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις με τους προμηθευτές της ΕΕ

Οι καθιερωμένες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των εισαγωγέων του Ηνωμένου Βασιλείου, των εξαγωγέων της ΕΕ και των διαφόρων μεταφορέων και παρόχων υπηρεσιών τους καταπονούνται μέχρις εσχάτων λόγω των επαχθών συνοριακών ελέγχων.

Η ανεπαρκής χωρητικότητα στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διενέργεια του χρονοβόρου φυσικού ελέγχου των κηπευτικών προϊόντων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα παρασίτων και ασθενειών, διαταράσσει τη ροή των εμπορευμάτων.

Οι καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή εβδομάδες, επιβαρύνουν σημαντικά οικονομικά τους εξαγωγείς της ΕΕ, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν εύκολα να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους λόγω μακροχρόνιων συμβάσεων. Κάθε φυσικός έλεγχος μπορεί να κοστίσει από 500 έως 1.000 ευρώ.

Οι Κάτω Χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες

Οι Ολλανδοί εξαγωγείς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις καθυστερήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τους για λουλούδια και φυτά, αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Matthijs Mesken, διευθυντής του ολλανδικού Συνδέσμου Εξαγωγέων Ανθέων και Φυτών (VGB), περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης του εμπορίου.

“Έως και 150 φορτηγά που μεταφέρουν λουλούδια και φυτά μπορούν να φτάσουν σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου οποιαδήποτε ημέρα, και κάθε ένα από αυτά υπόκειται σε έλεγχο.

“Ενώ μόνο το 3% έως 10% των λουλουδιών ελέγχεται, το 100% των αποστολών φυτών πρέπει να περάσει από επιθεώρηση. Αυτό προκαλεί απρόβλεπτες καθυστερήσεις, ειδικά όταν τα φορτηγά μένουν σε αναμονή χωρίς ψύξη, κάτι που μπορεί να καταστρέψει ευαίσθητα προϊόντα όπως τα λουλούδια”, δήλωσε.

Και πρόσθεσε: “Οι μεταφορείς εμπορευμάτων που ειδικεύονται στη μεταφορά φυτών αποσύρονται τώρα από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και οι εξαγωγείς εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την πιθανή απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου ως σημαντικής αγοράς για τον τομέα των κηπευτικών της ΕΕ.

“Βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να διστάζουν ή να αποφασίζουν να μην στείλουν αγαθά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν είναι μόνο μερικές παραδόσεις που θα επηρεαστούν – είναι ολόκληρες επιχειρηματικές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί επί δεκαετίες”.

Η κακή επικοινωνία γεννά αβεβαιότητα

Η HTA επιρρίπτει την ευθύνη για την αναστάτωση ευθέως στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και παραδέχεται ότι τα μέτρα βιοασφάλειας είναι απαραίτητα, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές έχουν επικοινωνηθεί ανεπαρκώς και εφαρμόζονται με ασυνέπεια, οδηγώντας σε σύγχυση στα λιμάνια.

Ο επικεφαλής της HTA Barnes δήλωσε: “Όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη μεταφορά φυτών, δέντρων, λουλουδιών, βολβών και σπόρων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργούν τώρα υπό μέγιστο άγχος, αντιμετωπίζοντας ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές”.

Η HTA αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό περιστατικό στον συνοριακό σταθμό ελέγχου Sevington στο Κεντ νωρίτερα φέτος, όπου φορτηγά που μετέφεραν φυτά από την Ιταλία κρατήθηκαν για πάνω από μία εβδομάδα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μιλώντας τότε, ο Vincenzo Marini, διευθύνων σύμβουλος της Marini Haulage, μιας εταιρείας logistics που μεταφέρει φυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιράστηκε την απογοήτευσή του: “Ένας από τους οδηγούς μας χρειάστηκε να περιμένει για οκτώ ημέρες σε ένα φορτηγό χωρίς σαφείς πληροφορίες από τους συνοριακούς υπαλλήλους σχετικά με το γιατί κρατούνταν τα φυτά.

“Στο τέλος, αναγκάστηκα να αλλάξω οδηγούς μόνο και μόνο για να μπορέσει ο πρώτος να πάει σπίτι του, αφού κοιμόταν στο όχημα για μέρες. Είναι απαράδεκτο για τις επιχειρήσεις να παραμένουν στο σκοτάδι με αυτόν τον τρόπο”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της υγείας των βρετανικών φυτών και ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την ομαλότερη λειτουργία των λιμένων.

Οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, με πολλούς να ζητούν την επανεξέταση των διαδικασιών ή ακόμη και την καθυστέρηση της εφαρμογής περαιτέρω φάσεων των συνοριακών ελέγχων.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)