Τυνησία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σαγέντ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Δημοσιεύθηκε ανανεώθηκε πριν

Οι πολίτες κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας ότι χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικά μέσα για να μείνει στην εξουσία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι πολίτες της Τυνησίας καλούνται την Κυριακή να εκλέξουν τη νέα ηγεσία της χώρας. Ωστόσο το κλίμα που επικρατεί μόνο ήρεμο δεν είναι. Ακτιβιστές για την δημοκρατία και διεθνείς πολιτικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος Σαγέντ χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές μεθόδους ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Παράλληλα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πίεση στον Σαγέντ όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι Βρυξέλλες δεν παίρνουν θέση επί του ζητήματος λόγω του κρίσιμου ρόλου του τυνήσιου προέδρου στο θέμα του μεταναστευτικού.

«Συγκεντρώθηκαν πολλοί νέοι άνθρωποι εδώ που δεν θέλουν να ζουν υπό την δικτατορία του Μπεν Αλί. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει δικτατορία. Καταστολή, βασανιστήρια, φυλακή. Δεν έχουν ζήσει σε ένα κράτος – δεσμοφύλακα. Χαίρομαι πολύ που τους ακούω να λένε “όχι” σε ένα νέο κράτος – δεσμοφύλακα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της χώρας, Χαμά Χαμανί.

Οι πολιτικές εντάσεις στην Τυνησία αυξήθηκαν από τη στιγμή που η εκλογική επιτροπή που ορίστηκε από τον Σαγέντ απέκλεισε τρεις άλλους εξέχοντες υποψηφίους, ενώ το κοινοβούλιο αφαίρεσε την εξουσία από ανεξάρτητο δικαστήριο να εκδικάζει εκλογικές διαφορές.

Η οργή της αντιπολίτευσης φούντωσε όταν ο υποψήφιος για την προεδρία Αγιάτσι Ζάμελ καταδικάστηκε σε τρεις ποινές φυλάκισης, συνολικά 14 ετών. Βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθη πριν από ένα μήνα, με την κατηγορία της πλαστογραφίας εκλογικών εγγράφων.

Ο Σαγέντ έμεινε με δύο μόνο ανθυποψηφίους, τον Ζάμελ και τον Ζουχέρ Μαγκζάουι, έναν πρώην σύμμαχό του

Διαδηλωτές έκαναν μια μεγάλη πορεία προς την κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας ζητώντας ελευθερίες και όχι μια ισόβια προεδρία. Πρόκειται για το σημείο όπου το 2011 ξέσπασαν οι μεγάλες και αιματηρές αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις που υποχρεώσαν τον τότε πρόεδρο Μπεν Αλί να εγκαταλείψει άρον άρον την χώρα και να εξοριστεί μέχρι το τέλος της ζωή του στη Σαουδική Αραβία.