Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Βιόρελ Τσερναουτάνου αποκάλυψε ότι πάνω από 130.000 Μολδαβοί δωροδοκήθηκαν από ρωσικό δίκτυο για την προώθηση υποψηφίων υπέρ του Κρεμλίνου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για κακόβουλη επιρροή
Η Μολδαβία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στο επερχόμενο δημοψήφισμα για την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενη ότι έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για να στρέψει τον κόσμο εναντίον της και να επηρεάσει την ψηφοφορία.
Μιλώντας στον Τύπο την Πέμπτη, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Βιόρελ Τσερναουτάνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 130.000 Μολδαβοί έχουν δωροδοκηθεί από ένα ρωσικό δίκτυο που προωθεί υποψήφιους υπέρ του Κρεμλίνου, σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την ΕΕ.
Καθώς οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Οκτωβρίου, παράλληλα με ένα δημοψήφισμα[2] για το αν η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ, η είδηση αυτή προκάλεσε ανησυχίες για διαφθορά.
Ένα “ναι” θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις μεταξύ της φιλοδυτικής ηγεσίας και της προσκείμενης στη Μόσχα αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά της χώρας.
Ο Τσερναουτάνου χαρακτήρισε την κατάσταση “πρωτοφανή, άμεση επίθεση”, δηλώνοντας ότι μόνο τον Σεπτέμβριο μεταφέρθηκαν περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς που ανοίχτηκαν στη ρωσική Promsvyazbank.
Η νυν πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ. Η χώρα υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022, λαμβάνοντας απάντηση που περιλάμβανε μια σειρά από εννέα βήματα[3] για να εργαστεί ώστε να προωθήσει περαιτέρω την υποψηφιότητά της.
Η εκλογή της Σάντου το 2020 θεωρήθηκε από πολλούς ως δημοκρατική καμπή. Η 51χρονη ήταν οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα πριν στραφεί στην πολιτική. Αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ απέναντί της βρίσκονται 11 υποψήφιοι, που είναι αριθμός ρεκόρ.
Ίλαν Σορ: Σορ: Ο ολιγάρχης που εξαγοράζει τους Μολδαβούς
Ο ισραηλινής καταγωγής Μολδαβός ολιγάρχης Ίλαν Σορ είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των κατηγοριών για διαφθορά.
Ο Σορ ζει σήμερα στη Μόσχα ως φυγάς από το δικαστήριο του Κισινάου, αντιμετωπίζοντας 15 χρόνια φυλάκισης στη Μολδαβία λόγω της εμπλοκής του στη λεγόμενη “Μεγάλη Υπόθεση Κλοπής”, η οποία αφορά την κλοπή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (906 εκατ. ευρώ) από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Με ανάρτηση σε κανάλια Telegram το Σαββατοκύριακο, ο Σορ ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ανθρώπους που θα “πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο εκλογικό τους κέντρο” να ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (SIS) της Μολδαβίας ανέφερε ότι ο Σορ διευθύνει μια εγκληματική ομάδα, η οποία λαμβάνει σημαντικά κεφάλαια από τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της Μολδαβίας να προωθήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.
Λειτουργώντας μέσω ενός chatbot στο Telegram, το οποίο καταχωρεί ανθρώπους και τους αναθέτει “καθήκοντα”, ο Σορ υποσχέθηκε στους χρήστες “2.000 λέι (100 ευρώ) για την εκπλήρωση των ελάχιστων καθηκόντων” και “5.000 λέι (250 ευρώ) – εάν στο εκλογικό σας τμήμα η πλειοψηφία είναι κατά της ΕΕ και επιλέξει τον υποψήφιό μας [στις προεδρικές εκλογές]”, αναφέρει το περιφερειακό μέσο Balkan Insight.
Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας ως “παράλογο θέαμα” και κατηγόρησε το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της Σάντου ότι δέχεται χρήματα από δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Πέρυσι, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας απαγόρευσε το φιλορωσικό κόμμα του Ίλαν Σορ, δηλώνοντας ότι το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που καθοδηγούσε η ομάδα ήταν “αντισυνταγματικό”. Τον Απρίλιο του 2024,ο Σορ ίδρυσε μια νέα ομάδα – το Μπλοκ της Νίκης – κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ξενοδοχείο Carlton στη Μόσχα.
Ευρωπαϊκή και διεθνής καταδίκη
Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση[4] με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ευρωβουλευτές για το θέμα. Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη επί ψηφίσματος γύρω από τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας.
Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση[5] με την οποία εξέφρασαν τις “ανησυχίες τους για τη χρήση εγκληματικών ομάδων από το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων και την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών της Μολδαβίας”.
Η δήλωση συνέχισε προειδοποιώντας ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να “υποκινήσει διαμαρτυρίες στη Μολδαβία σε περίπτωση που δεν κερδίσει ένας φιλορώσος υποψήφιος”, ανέφερε η δήλωση.
“Επιδιώκουν να υποδαυλίσουν τις αρνητικές αντιλήψεις του κοινού για τις δυτικές κυβερνήσεις και την εν ενεργεία ηγεσία της Μολδαβίας, ενώ υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα της Μολδαβίας να διασφαλίσει και να διατηρήσει το κράτος δικαίου”.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ δημοψήφισμα (www.euronews.com)
- ^ μια σειρά από εννέα βήματα (neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu)
- ^ συζήτηση (www.europarl.europa.eu)
- ^ κοινή δήλωση (www.state.gov)