Athens Democracy Forum: «Η στιγμή της Αλήθειας»- Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημοκρατία

Η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, στους θεσμούς, τους δημόσιους φορείς και τους πολιτικούς, παράλληλα με την παραπληροφόρηση, έχουν αυξήσει τη δυσπιστία και το θυμό

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή και o συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα πολιτικά κόμματα, στους δημοσιογράφους, και σε κάποιο βαθμό στην ίδια τη δημοκρατία.

Το φετινό Athens Democracy Forum[1], υπό τον τίτλο «Η στιγμή της αλήθειας», επιχείρησε να προσφέρει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία παγκοσμίως.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Η Δρ. Σίμα Σα είναι η επικεφαλής της Μονάδας Δημοκρατικής Αξιολόγησης, η οποία παράγει μια παγκόσμια έκθεση[2] για την κατάσταση της δημοκρατίας.

«Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, δώσαμε στη δημοσιότητα την ετήσια, παγκόσμια έκθεση μας για την κατάσταση της δημοκρατίας. Και αυτό που βρήκαμε είναι ότι σε όλο τον κόσμο, μερικές από τις κύριες μειώσεις, αν κοιτάξετε τα πρότυπα πέντε ετών, έχουν συμβεί σε πράγματα όπως αξιόπιστες εκλογές, αποτελεσματικά κοινοβούλια, οικονομική ισότητα και ελευθερία της έκφρασης. Και έτσι αυτά πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτά τα πράγματα δομικά στοιχεία της σύγχρονης δημοκρατίας. Και έτσι, αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα εκεί, τότε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχούμε», τονίζει μιλώντας στο euronews στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Μια «Δημοκρατική Οδύσσεια» στην Αθήνα

Η καθηγήτρια Καλυψώ Νικολαΐδη εκπροποσώπησε τη «Δημοκρατική Οδύσσεια»[3], μια συνέλευση που συνήλθε στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν από το Φόρουμ και παρουσίασε τα αποτελέσματά του.

Διακόσιοι πολίτες από διάφορες χώρες συγκεντρώθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος σε πιλοτικό πρόγραμμα. Eίχαν συζητήσεις σε διάφορες γλώσσες προερχόμενοι απο διάφορες χώρες και για κρίσιμα ζητήματα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

«Η «Δημοκρατική Οδύσσεια», είναι μια εκστρατεία που συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό τώρα, είναι σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει ένα μόνιμο όργανο στην Ε.Ε. που θα αποτελούνταν από πολίτες, κάποιους μη ευρωπαίους πολίτες, αλλά κυρίως ευρωπαίους πολίτες της που θα βρίσκονται σε αυτό εκ περιτροπής και που θα αποτελούσαν μια λαϊκή συνέλευση, μια συνέλευση πολιτών μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συνδεδεμένη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Και αυτό το μόνιμο όργανο θα βοηθούσε να καθοριστεί η ατζέντα στην Ευρώπη, θα έδινε συστάσεις πολιτικής όπως κάνουν μερικά από τα πάνελ που βλέπουμε ήδη στις Βρυξέλλες, αλλά πιο συστηματικά», επεσήμανε μιλώντας στο euronews, η κ. Νικολαΐδη.

Κερδίζοντας πίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών

Η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, στους θεσμούς, τους δημόσιους φορείς και τους πολιτικούς, παράλληλα με την παραπληροφόρηση, έχουν αυξήσει τη δυσπιστία και το θυμό.

Το Υπερταμείο[4], το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας, είναι διαχειριστής ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου θυγατρικών εταιρειών και συμμετοχών του δημοσίου. Ο διευθύνων σύμβουλός του Υπερταμείου εξηγεί πώς προσπαθούν να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη. «Κάνουμε κάθε χρόνο έρευνα για τον δείκτη εμπιστοσύνης. Ο δείκτης εμπιστοσύνης είναι μια μεθοδολογία που συγκεντρώνει αυτές τις πληροφορίες από το ευρύ κοινό, αλλά και από εστιασμένες ειδικές ομάδες ανθρώπων για να καταλάβουμε αν το κοινό, αν αυτοί οι άνθρωποι, πραγματικά νιώθουν ότι λαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν από τις δημόσιες εταιρείες που ανήκουν στο Growthfund, και αν υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε. Και το έχουμε δει ότι υπάρχει γενικά μια έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, αλλά χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση. Και αυτή η βελτίωση είναι ακριβώς όταν μένουμε συνεπείς στο να προσφέρουμε και να βελτιώνουμε υπηρεσίες και όχι μόνο να προσφέρουμε τις υπηρεσίες αλλά και να είμαστε πολύ ανοιχτοί και πολύ διαφανείς σχετικά με τα ευρήματα που έχουμε», επισημαίνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου.

Τα πολιτικά κόμματα στην ψηφιακή εποχή

Τα πολιτικά κόμματα είναι η ψυχή της δημοκρατίας, αλλά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στις μέρες μας για την εσωκομματική δημοκρατία.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν ανάγκη προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή και μάλιστα πρέπει να κάνουν και τακτικές ενημερώσεις, όπως λένε οι αναλυτές.

Ο Μαρσέλ Σεπ είναι σύμβουλος για τον διεθνή διάλογο των κομμάτων στο ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung[5].

Τάσσεται υπέρ ενός υβριδικού μοντέλου. «Το παράδοξο για τα πολιτικά κόμματα και την ψηφιοποίηση είναι ότι, όπως κάθε οντότητα, εταιρεία, ή οργανισμός και τα κόμματα πρέπει να προσαρμόσουν η δουλειά τους στα ψηφιακά εργαλεία για να βρουν χρόνο για περισσότερη προσωπική αλληλεπίδραση. Γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι μας μπορούμε να καταναλώσουμε μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό που συνήθως κάνει τη διαφορά, και αυτό το έχουμε μάθει από πολλές καμπάνιες και από πολλούς πολιτικούς είναι να συναντάς τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο. Να έχεις προσωπική εμπλοκή», σημειώνει ο Μαρσέλ Σεπ.

Η επαναπροσέγγιση πολιτών και πολιτικής είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοκρατία. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των πολιτικών επιστημόνων. Εξάλλου, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι σύγχρονες δημοκρατίες πιο αντιπροσωπευτικές και συγχρόνως να επιστρέψει η πολιτική η εξουσία πίσω στο λαό.

References

  1. ^ Athens Democracy Forum (www.athensdemocracyforum.com)
  2. ^ έκθεση (www.idea.int)
  3. ^ «Δημοκρατική Οδύσσεια» (democraticodyssey.eui.eu)
  4. ^ Υπερταμείο (growthfund.gr)
  5. ^ Konrad Adenauer Stiftung (www.kas.de)