Γαλλία: Αυστηρότεροι μεταναστευτικοί κανόνες, υψηλότεροι φόροι στις προτεραιότητες του Μπαρνιέ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας παρουσίασε τα πολιτικά του σχέδια σε ομιλία που εκφώνησε στην Εθνοσυνέλευση. Το Euronews εξετάζει τις κορυφαίες προτεραιότητές του

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η ομιλία του νέου Γάλλου πρωθυπουργού στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φρεσκοεκλεγμένου νομοθετικού σώματος ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνησή του, η οποία αισθάνεται ήδη την πίεση της έλλειψης σαφούς πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Την Τρίτη, ο δεξιός πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετώπισε επεισόδια και αντιδράσεις από αριστερούς νομοθέτες και άμεση κριτική από την ακροδεξιά, η οποία έχει γίνει ισχυρή δύναμη μετά τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών που διεξήχθησαν το καλοκαίρι.

Ο Μπαρνιέ – ο οποίος στο παρελθόν έχει ζητήσει μορατόριουμ στη μετανάστευση – υποσχέθηκε σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, ζητώντας “καλύτερο έλεγχο” του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη Γαλλία.

Πρότεινε να “διευκολυνθεί” η κράτηση των αλλοδαπών που παραμένουν παράνομα στη χώρα, εν αναμονή της εφαρμογής των εντολών απέλασης. Είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει “όσο χρειαστεί” να εφαρμόζει ελέγχους στα εθνικά της σύνορα στη ζώνη χωρίς διαβατήριο στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Μπαρνιέ πρότεινε ότι ο αριθμός των θεωρήσεων που θα χορηγηθούν θα εξαρτάται από την ικανότητα άλλων κρατών να παρέχουν προξενικά έγγραφα για τους πολίτες τους που απελαύνονται από τη Γαλλία μετά την παράνομη άφιξή τους.

Μια παρόμοια κίνηση του Μακρόν προκάλεσε διαμάχη[2] ενός έτους με το Μαρόκο[3] το 2022.

Η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση στη Γαλλία έχει φουντώσει ακόμη περισσότερο από τότε που ένας 22χρονος Μαροκινός κατονομάστηκε ως ο ύποπτος δράστης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον μιας 19χρονης φοιτήτριας σε μια αριστοκρατική γειτονιά του Παρισιού στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο LCI την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταϊό δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Εξέφρασε τη “λύπη” του που το γαλλικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει. Η Γαλλία δεν μπορεί επί του παρόντος να διεξάγει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, καθώς το ζήτημα δεν εμπίπτει στα θέματα για τα οποία μπορούν να διεξαχθούν τέτοιες ψηφοφορίες.

Να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να «παραμείνει ενεργή» στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία “θα παραμείνει στο πλευρό του ουκρανικού λαού”, δήλωσε ο Μπαρνιέ την Τρίτη. Τόνισε ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται “για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ελευθερία τους” και τις “κοινές αξίες” με τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Υποσχέθηκε να εφαρμόσει το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ[4] της Γαλλίας για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της τα επόμενα χρόνια, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Γαλλία “θα παραμείνει επίσης ενεργή” στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

“Η επιδεινούμενη κατάσταση στον Λίβανο… απαιτεί την πλήρη κινητοποίησή μας με τους εταίρους μας στην περιοχή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους, για να τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό τις εχθροπραξίες που απειλούν σοβαρά τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής”, είπε.

Περισσότερη φορολογία και λιγότερα έξοδα

Μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ είναι η αποκατάσταση των υπερχρεωμένων δημόσιων οικονομικών[5] της Γαλλίας. Στην ομιλία του, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας από το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που εκτιμάται ότι είναι τώρα, στο 5% του επόμενου έτους και κάτω από το 3% μέχρι το 2029.

Για να το πετύχει αυτό, υποσχέθηκε να περικόψει τις κρατικές δαπάνες, να δαπανήσει τα χρήματα πιο “αποτελεσματικά” και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και άλλες απάτες. “Η πραγματική δαμόκλειος σπάθη είναι το κολοσσιαίο χρέος μας”, είπε. “Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα οδηγήσει τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού”.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έναν “έκτακτο” φόρο για τα πλουσιότερα άτομα της Γαλλίας, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού και Δημόσιων Λογαριασμών Λοράν Σεν Μαρτέν, θα εφαρμοστεί σε νοικοκυριά που κερδίζουν τουλάχιστον “500.000 ευρώ ετησίως”.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 2 το πρωί της Πέμπτης, εξήγησε ότι αυτό θα αντιστοιχούσε στο 0,3% των Γάλλων φορολογουμένων. Είπε επίσης ότι θα ζητηθεί μια πρόσθετη συνεισπρακτική “προσπάθεια” από τις μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη.

Η Γαλλία δέχεται πιέσεις από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να μειώσει το χρέος της[6]. Παρόλα αυτά, οι αυξήσεις φόρων θα ήταν αντίθετες με τη δημοσιονομική φιλοσοφία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μείωνε σταθερά τους φόρους όταν είχε ακόμη κυβέρνηση με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι στοχεύει στον περιορισμό των δαπανών, λέγοντας ότι η Γαλλία έχει “πολλά να κάνει”, αλλά “πρέπει να κάνει με λίγα”.