Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta θα πρέπει να παρακολουθεί τις ψεύτικες διαφημίσεις και να αποζημιώνει τα θύματα, δήλωσε η εταιρεία fintech Revolut, επικαλούμενη στοιχεία που δείχνουν ότι το Facebook και το WhatsApp παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή απάτης
Ο τεχνολογικός γίγαντας Meta πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους χρήστες του από τις διαδικτυακές απάτες, δήλωσε η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Revolut.
Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της Meta αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές απάτης που αναφέρθηκαν στη Revolut, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη (3 Οκτωβρίου) η διαδικτυακή τράπεζα.
Η Revolut υποστηρίζει ότι η Meta θα πρέπει να παρακολουθεί τους δικούς της ιστότοπους για δυνητικά δόλιο περιεχόμενο και να συμμετέχει στην επιστροφή των χρημάτων στα θύματα των διαφημίσεων από τις οποίες επωφελήθηκε, τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Η δέσμευση για ανταλλαγή δεδομένων, αν και απαραίτητη, απλά δεν είναι αρκετή”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Revolut, Woody Malouf, προσθέτοντας: “Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο συνεχίζουν να επιτρέπουν την απάτη … το ζήτημα είναι εξίσου μεγάλο σήμερα όσο και πέρυσι”.
Η ευρεία κριτική έρχεται μία ημέρα αφότου ο βρετανικός βραχίονας της Meta ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών με τράπεζες όπως η NatWest και η Metro, το οποίο, σύμφωνα με την τεχνολογική εταιρεία, θα επιτρέψει τη λήψη μέτρων κατά χιλιάδων λογαριασμών που διαχειρίζονται απατεώνες.
“Θα νικήσουμε αυτούς τους εγκληματίες μόνο αν συνεργαστούμε και μοιραστούμε τις σχετικές πληροφορίες που σχετίζονται με τις απάτες”, δήλωσε την Τετάρτη ο Ναθάνιελ Γκάιτσερ, παγκόσμιος επικεφαλής της Meta για την καταπολέμηση της απάτης, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες των τραπεζών τη βοήθησαν να εκπαιδεύσει τα συστήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας.
Τα στοιχεία της Revolut, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ελβετία, δείχνουν ότι οι απάτες αγοράς – διαφημίσεις για ψεύτικους ιστότοπους που ζητούν πληρωμή αλλά δεν παραδίδουν ποτέ αγαθά – συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια πηγή αναφερόμενης απάτης.
Η απάτη με την εργασία – όπως οι ψεύτικες αγγελίες για κενές θέσεις εργασίας που ζητούν προκαταβολικές πληρωμές για έξοδα κατάρτισης ή διαχείρισης – έχει επίσης εκτοξευθεί και φτάνει το 18% όλων των απάτων, δήλωσε η Revolut.
Στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές πίεσαν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις απατηλές διαφημίσεις – ιδίως όταν οι απατεώνες ζητούν χρήματα παριστάνοντας μέλη της οικογένειας, τράπεζες ή κυβερνητικές υπηρεσίες.
Οι εν λόγω τροποποιήσεις στους κανόνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών βρίσκονται τώρα υπό εξέταση από τα κράτη μέλη.
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο Euronews ότι “η απάτη είναι ένα ζήτημα που εκτείνεται σε πολλούς τομείς και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία”.
“Το πιλοτικό μας πρόγραμμα αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών για την απάτη (Fraud Intelligence Reciprocal Exchange, FIRE) έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε για την προστασία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Ενθαρρύνουμε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Revolut, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια”.