Η υπηρεσία δημοσίευσε μια σειρά διαδικτυακών οδηγιών για το πώς να επικοινωνήσει κανείς με το Λάνγκλεϊ στα κορεατικά, τα μανδαρινικά και τα φαρσί
Η κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ θέλει να διευκολύνει ανθρώπους στο Ιράν, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να δίνουν πληροφορίες στην Ουάσιγκτον.
Η CIA δημοσίευσε την Τετάρτη μια σειρά διαδικτυακών οδηγιών στα κορεατικά, τα μανδαρινικά και τα φαρσί, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι δυνητικοί πληροφοριοδότες για να επικοινωνήσουν με αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τρόπους επικοινωνίας με τη CIA στον δημόσιο ιστότοπό της ή στο darknet, ένα τμήμα του διαδικτύου που προστατεύει την ταυτότητα του χρήστη. Η CIA είχε αναρτήσει παρόμοιες οδηγίες στα ρωσικά πριν από δύο χρόνια, μετά την ολομέτωπη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, υποστηρίζει η υπηρεσία. Στόχος είναι να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς ως δυτική πηγή πληροφοριών.
“Οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας από όλο τον κόσμο και τους προσφέρουμε οδηγίες για το πώς να το κάνουν αυτό με ασφάλεια”, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. “Οι προσπάθειές μας σε αυτό το μέτωπο ήταν επιτυχείς στη Ρωσία και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα άτομα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα γνωρίζουν ότι είμαστε ανοιχτοί για δουλειά”.
Οι οδηγίες, οι οποίες παρουσιάζονται σε βίντεο μόνο με κείμενο και infographics, περιλαμβάνουν τον τρόπο χρήσης ενός VPN για την παράκαμψη των περιορισμών και της παρακολούθησης του διαδικτύου, καθώς και τη χρήση μιας συσκευής που δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στον χρήστη. Η CIA παρότρυνε επίσης τυχόν πιθανούς πληροφοριοδότες να χρησιμοποιούν ιδιωτικά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο και να διαγράφουν το ιστορικό τους στο διαδίκτυο για να καλύψουν τα ίχνη τους.
Τα μηνύματα στις τρεις γλώσσες αναρτήθηκαν στο Telegram, το YouTube, το X, το Facebook, το Instagram και το LinkedIn. Αρκετές από αυτές τις πλατφόρμες είναι αποκλεισμένες στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση χρησιμοποιώντας ένα VPN.
Οι αυταρχικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο ως εργαλείο μαζικής επιτήρησης και ως τρόπο για να μεταδίδουν προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, ενώ παράλληλα μπλοκάρουν ιστότοπους και απόψεις που θεωρούνται δυσμενείς για την κυβέρνηση.
Το Πεκίνο, η Μόσχα, η Πιονγιάνγκ και η Τεχεράνη μπλοκάρουν την πρόσβαση σε αμερικανικές πλατφόρμες όπως το Facebook, για παράδειγμα, και χρησιμοποιούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να ελέγχουν τις πηγές πληροφοριών στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες.
Τα VPN και άλλα εργαλεία προσφέρουν τρόπους για να παρακάμψουν αυτή τη λογοκρισία και την επιτήρηση, αλλά αυτή η δυνατότητα τα έχει καταστήσει στόχο. Στις οδηγίες της προς τις δυνητικές πηγές, η CIA προειδοποίησε το κοινό της να είναι επιλεκτικό, καθώς η ευημερία τους θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την επιλογή του σωστού προγράμματος.
“Χρησιμοποιήστε έναν πάροχο VPN που δεν έχει την έδρα του στη Ρωσία, το Ιράν ή την Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που θεωρείται μη φιλική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες”, έγραψε η υπηρεσία στις οδηγίες της για τους χρήστες στα μανδαρινικά.