Η συμφωνία ακολουθεί χρόνια διαπραγματεύσεων για το μέλλον των νησιών, σε ένα από τα οποία βρίσκεται μια κρίσιμη κοινή στρατιωτική βάση της Βρετανίας και των ΗΠΑ
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών σχετικά με το μέλλον του πρώην βρετανικού εδάφους, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση την Πέμπτη.
Μια επιφύλαξη στη συμφωνία παραμένει το νησί Ντιέγκο Γκαρσία, το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως στρατιωτική βάση.
Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι το νησί θα παραμείνει υπό τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τα επόμενα 99 χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Μαυρίκιος πανηγύρισαν την ανακοίνωση ως “μια σημαντική στιγμή στη σχέση μας και μια επίδειξη της διαρκούς δέσμευσής μας για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και το κράτος δικαίου”.
Τα νησιά Τσάγκος είναι μια σειρά από 60 απομακρυσμένες νησίδες στρατηγικά συγκεντρωμένες στον Ινδικό Ωκεανό.
Κάποτε αποτελούσαν μέρος της βρετανικής αποικίας του Μαυρίκιου. Το Λονδίνο αγόρασε το αρχιπέλαγος από τον Μαυρίκιο το 1968 στο πλαίσιο της διαδικασίας αποαποικιοποίησής του. Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) ενημέρωσε το 2019 την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό ήταν παράνομο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αψήφησε τη συμβουλευτική απόφαση ότι ήταν “υποχρεωμένο”[2] να παραιτηθεί από τον έλεγχο, τονίζοντας ότι δεν ήταν δεσμευτική.
Το Ντιέγκο Γκαρσία και τα «λάθη του παρελθόντος»
Η στρατιωτική βάση στην τροπική ατόλη του Ντιέγκο Γκαρσία ήταν ένα σημείο εμπλοκής στη συμφωνία. Σχεδόν 1.500 κάτοικοι εκδιώχθηκαν τη δεκαετία του 1970 προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση, σε μια κίνηση που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε ως “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.
Η συμφωνία ανέφερε ότι αποσκοπούσε στην “αντιμετώπιση των αδικιών του παρελθόντος” και εξέφραζε την ελπίδα ότι οι εκδιωχθέντες και οι απόγονοί τους, οι οποίοι ζουν σήμερα κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες, θα είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα νησιά.
Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία του Μαυρίκιου θα είναι πλέον ελεύθερη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους πρώην εκδιωχθέντες, αν και αυτό θα αποκλείσει το Ντιέγκο Γκαρσία.
Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και παρέχει αυτό που οι αμερικανικές αρχές έχουν περιγράψει ως “μια σχεδόν απαραίτητη πλατφόρμα” για επιχειρήσεις ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Ανατολική Αφρική.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι χωρίς τη συμφωνία, η ασφαλής λειτουργία της στρατιωτικής βάσης θα απειλούνταν.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμφωνία, η οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι, “θα κλείσει κάθε πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ο Ινδικός Ωκεανός ως επικίνδυνη οδός παράνομης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και θα εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη σχέση μας με τον Μαυρίκιο, έναν στενό εταίρο της Κοινοπολιτείας”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία “ιστορική”, προσθέτοντας ότι η βάση Ντιέγκο Γκαρσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της “εθνικής, περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας”.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ “υποχρεωμένο” (www.euronews.com)