«Δεν θέλω να με αποκαλούν ξενοφοβικό επειδή ασκώ κριτική στη μεταναστευτική πολιτική», είπε ακόμα ο Μπαρντελά, ανάμεσα σε άλλα, προσθέτοντας: «Πρέπει να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό, ώστε να έχουμε το εργατικό δυναμικό που χρειαζόμαστε»
Για το αν το κόμμα του είναι ξεφοβικό και ρατσιστικό αλλά και τη δίκη που διαξάγεται αυτή την περίοδο στη Γαλλία τόσο η Μαρίν Λε Πεν όσο και η Εθνική Συσπείρωση μίλησε ο εκλεκτός της Λε Πεν, Ζορντάν Μπαρντελά που μίλησε στο Athens Democracy Forum.
Δεν δίστασε να πάρει αποστάσεις από το ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο που μετονομάστηκε σε Εθνική Συσπείρωση, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό και αντισημτικό, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο κόμμα δεν θα μπορούσε να έχει πάρει 37% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία ενώ δεν δέχθηκε ότι αποτελεί το άλλο άκρο απέναντι από τον ηγέτη της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Πολλοί μας ψήφισαν διότι πιστεύουν τις αρχές μας – εγώ γεννήθηκα το 1997 και δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με απόψεις του Ζαν Μαρί Λεπέν. Τα κόμματα εξελίσσονται. Εχουμε αλλάξει, έχουμε εξελιχθεί. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, αλλά διεκδικώ το δικαίωμα να ασκώ κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να με αποκαλούν ξενοφοβικό», επεσήμανε.
«Δεν θέλω να με αποκαλούν ξενοφοβικό επειδή ασκώ κριτική στη μεταναστευτική πολιτική», είπε ακόμα ο Μπαρντελά, ανάμεσα σε άλλα, προσθέτοντας: «Πρέπει να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό, ώστε να έχουμε το εργατικό δυναμικό που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τι είναι το καλύτερο για εκείνη». Τόνισε ακόμα ότι οι μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία θα πρέπει να σέβονται τους νόμους, τους κανόνες και την κουλτούρα της χώρας του, όπως θα έκανε ένας καλεσμένος σε ένα σπίτι, σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέδωσε στους μετανάστες την έκρηξη εγκληματικότητας στη Γαλλία στους μετανάστες, αναφερόμενος και συγκεκριμένους αριθμούς από την αστυνομία, όπως είπε.
«Το ότι αμφισβητώ την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μου δεν με κάνει ακροδεξιό και λαϊκιστή. Πρέπει να βάλουμε τάξη», είπε, υποστηρίζοντας ότι η ιδεολογία της Χαμάς, που επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου το 2023 στο Ισραήλ, «επιζεί στη Γαλλία».
Ερωτηθείς για την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που ορκίστηκε πρόσφατα με πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ δεν πρόκειται να αντέξει ως τη λήξη της θητείας της και ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ενώ είπε ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος.
Ο Γάλλος πολιτικός ρωτήθηκε και για την δικαστική περιπέτεια της Μαρίν Λε Πεν και 26 ακόμα μελών του κόμματος, που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών πόρων επί 12 ολόκληρα χρόνια.
«Πράγματι υπάρχει αυτή η κατηγορία. Ναι είναι μια ξεκάθαρη κατηγορία. Όμως στο συγκεκριμένο θέμα, βλέπουμε πολύ διαφορετικά την υπόθεση. Και όταν μιλώ σε πρώτο πληθυντικό, εννοώ εμάς στη Γαλλία και από την άλλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως δεν θέλω να σπαταλήσω χρόνο για να συζητάμε και να διαφωνούμε επί αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος» είπε ο Μπαρντελά. Η πρόσκληση στον Μπαρντελά να μιλήσει στο Forum είχε προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την αριστερά. Ο πρόεδρος του Democracy and Culture Foundation που διοργανώνει το Athens Democracy Forum, Αχιλλέας Τσάλτας, προλογίζοντας την εμφάνισή του, είπε ότι πολλές φορές διαφωνούν λίγο ή εντελώς με τους καλεσμένους αλλά τους καλούν στο πνεύμα του διαλόγου.