Μεγάλη η καταστροφή στην Παναγία την Καταφυγιώτισσα στη Ζάχολη Κορινθίας

Χτισμένη μέσα σε σπηλιές στο βουνό την περίοδο μετά τα Ορλωφικά, γλίτωσε επί Τουρκοκρατίας αλλά όχι και από την πρόσφατη πύρινη λαίλαπα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Δύο οικογένειες βυθισμένες στο πένθος εξαιτίας του θανάτου δύο νέων ανθρώπων, δύο τραυματίες πυροσβέστες και δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους. Αυτός είναι ο απολογισμός της μεγάλης φωτιας στην Κορινθία, που ξέσπασε στην εκπνοή της φετινής αντιπυρικής περιόδου και αποδείχθηκε μια από τις πιο σημαντικές που αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές το 2024.

Ανάμεσα στις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν και αυτές στην εκκλησία της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας, ένα από τα πιο μοναδικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής της Ζάχολης, που κρεμόταν στα βράχια του βουνού, σε βάθος 40 μέτρων από τον δρόμο που συνδέει την ορεινή περιοχή με το παραλιακό Δερβένι.

«Το σημείο αυτό ήταν καταφύγιο των ορθοδόξων στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και κρυβόντουσαν σε σπηλιές πάνω στο βουνό. Σε μια από τις σπηλιές βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας και έτσι έφτιαξαν το εκκλησάκι στο βάθος προς τα κάτω. Προσπάθησαν και κατάφεραν να γλυτώσουν την εικόνα επί Τουρκοκρατίας, δυστυχώς ό,τι δεν έγινε τότε συνέβη τώρα με τη φωτιά, δυστυχώς», λέει στο euronews ο Βασίλης Γεραρής, κάτοικος Ροζενών, του χωριού από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.

Ζώντας κρυφά μέσα στους βράχους προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς από τους Οθωμανούς αμέσως μετά την εκδήλωση των Ορλωφικών, ενός κινήματος ανεξαρτησίας που υποκινήθηκε από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου, γεννήθηκε στους Ζαχολίτες η ανάγκη να δημιουργήσουν έναν λατρευτικό τόπο, στον οποίο θα μπορούσαν να προσευχηθούν στην Παναγία και να εκφράσουν την ελπίδα τους για ελευθερία.

Το ιστορικό εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά κατασκευάστηκε το 1782 και αποτελούσε κειμήλιο για την περιοχή. Ωστόσο για ολόκληρες δεκαετίες συντηρείται κυρίως χάρη στις προσπάθειες ντόπιων κατοίκων. Αυτός που από το 1996 έχει αναλάβει με προσωπικό κόστος και εργασία να το φροντίζει είναι ο Γιώργος Ρούσσος, οικοδόμος στο επάγγελμα. Η πίκρα του για την ζημιά που έχει προκληθεί είναι μεγάλη.

«Μετά από ένα όραμα που είδα το 1996, όταν είδα την Παναγία, ήρθα και ασχολήθηκα με αυτο το εκκλησάκι, που ήταν παρατημένο και λειτουργούσε μόνο στα εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου. Τριάντα χρόνια ασχολήθηκα, κατασκεύασα όλα αυτά, την είσοδο, ένα χιλιομετρο τα δέντρα του δρόμου και όσα πάμε μέχρι την εκκλησία. καηκαν όλα. Πάθαμε μεγάλες ζημιές, η έκκλησία κάηκε, έμειναν ορισμένες εικονες μονο, ευτυχως τα κρυσφύγετα επανω ψηλά δεν πάθανε τίποτα. Αλλά στην είσοδο έχουμε την απόλυτη καταστροφή, ευτυχώς προλάβαμε και μαζέψαμε κάποιες εικόνες», λέει ο κ. Ρούσσος στο euronews.

H Παναγία η Καταφυγιώτισσα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Κορινθίας. Οι ντόπιοι κάτοικοι δεσμεύονται, ελπίζοντας ότι θα έχουν και την απαραίτηση στήριξη των αρχών, να ξαναδημιουργήσουν ότι έχει καταστραφεί από το πέρασμα της μεγάλης φωτιάς, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την αγιότητα του χώρου.