Η Ισπανία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί για τον χαλαρό προϋπολογισμό, λένε οι σύμβουλοι της ΕΕ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να ακολουθήσει σωστά το δίκαιο της ΕΕ όταν συγχώρεσε τη Μαδρίτη για το υψηλό έλλειμμά της νωρίτερα φέτος, δήλωσε νομική ομάδα δημοσιονομικών συμβούλων.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Ισπανία έδειξε αδικαιολόγητη γενναιοδωρία για το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα – και θα έπρεπε να είχε θεωρηθεί ότι έχει υπερβολικό έλλειμμα μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία νωρίτερα φέτος, δήλωσε μια ομάδα δημοσιονομικών συμβούλων της ΕΕ.

Η ΕΕ επιστρέφει φέτος στη δημοσιονομική πειθαρχία, αφού έθεσε σε αναμονή το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποφευχθούν κρίσεις τύπου Ελλάδας στην ευρωζώνη, για την πανδημία – αλλά το εκτελεστικό όργανο των Βρυξελλών ήδη δείχνει χαλαρότητα, δήλωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Η απόφαση να μην ληφθούν νομικά μέτρα κατά της Ισπανίας «δεν είναι αυστηρά σύμφωνη με τους κανόνες όπως αυτοί υπάρχουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συμβουλίου Niels Thygesen.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το μέσο της ΕΕ για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, “βασίζεται σε παρατηρούμενα γεγονότα” και το έλλειμμα της Ισπανίας το 2023 – το οποίο εκτινάχθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το όριο που ορίζει η συνθήκη της ΕΕ – “ήταν σαφές και καλά τεκμηριωμένο”, δήλωσε ο Thygesen.

Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν μια εξαίρεση για τα κράτη με χαμηλό χρέος που αντιμετωπίζουν μικρή ή προσωρινή παραβίαση – αλλά η Επιτροπή “δήλωσε ρητά” ότι η Ισπανία δεν πληρούσε αυτή την προϋπόθεση, ανέφερε έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, μιας τετραμελούς επιτροπής που συστάθηκε βάσει του δικαίου της ΕΕ για να παρέχει συμβουλές σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Με τη Μαδρίτη να αναμένεται ούτως ή άλλως να μειώσει το έλλειμμά της, η Επιτροπή συλλογίστηκε ότι μια επίσημη προειδοποίηση δεν θα εξυπηρετούσε κανένα χρήσιμο σκοπό – αλλά “ένα τέτοιο στοιχείο κρίσης προσθέτει ένα νέο στοιχείο διακριτικής ευχέρειας που δεν περιλαμβάνεται στις σχετικές νομικές διατάξεις”, ανέφερε η έκθεση του Συμβουλίου, υποδηλώνοντας ασυνέπειες μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι χώρες από τις Βρυξέλλες.

Οι νόμοι της ΕΕ που απαιτούν από τις χώρες να διατηρούν τα ελλείμματα κάτω από το 3% και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020 και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης – και η επιστροφή τους αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαμάχης μεταξύ των κρατών μελών.

Τον Ιούνιο, στο πλαίσιο αναθεωρημένων κανόνων που επιτρέπουν επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως η άμυνα, η Επιτροπή επέπληξε το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για την αποτυχία τους να ισοσκελίσουν τα βιβλία, απόφαση που εγκρίθηκε ένα μήνα αργότερα από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Οι χώρες αυτές διαπραγματεύονται τώρα με τις Βρυξέλλες τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν στη δημοσιονομική ισορροπία – αν και υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το πόσο αξιόπιστες μπορεί να είναι ορισμένες από αυτές τις υποσχέσεις.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει ιδιαίτερη αστάθεια, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες προκάλεσαν σοκ για την άνοδο της ακροδεξιάς και σήμαιναν ότι κανένα κόμμα δεν διαθέτει πλειοψηφία- το έλλειμμά της ήταν ήδη από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

Τη Δευτέρα, ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα μειώσει το έλλειμμα ώστε να φθάσει το 3% έως το 2029, κάτι που θα επιτευχθεί με ένα μείγμα περικοπών δαπανών και νέων φόρων στις μεγάλες εταιρείες και τους πλούσιους.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Euronews ότι, τον Ιούνιο, είχε εκτιμήσει ότι το υπερβολικό έλλειμμα της Ισπανίας ήταν “προσωρινό”.

“Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ισπανία και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα στοιχεία που θα παρατηρήσουμε το φθινόπωρο και τις φθινοπωρινές μας προβλέψεις”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)