Μαυροβούνιο: Τα ρωσικά γιοτ εγκαταλείπουν «το Μονακό των Βαλκανίων»

Πριν από 10 περίπου χρόνια, διαφημιζόταν ως το επόμενο «Μονακό».

Με θέλγητρο το πανέμορφο μεσογειακό τοπίο, τις εντυπωσιακές μαρίνες και την «ανοιχτή» αγκαλιά τοπικών και κρατικών αρχών, το Μαυροβούνιο προσέλκυε όλο και περισσότερους μεγιστάνες. Πολλοί από αυτούς προέρχονταν από τη Ρωσία, με την οποία το συνδέουν ιστορικοί δεσμοί.

Το 2019, το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος,[1] αποκάλυψε πώς τα ρωσικά υπερ-γιοτ καταλήγουν στο Μαυροβούνιο για να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε μαύρο ρωσικό χρήμα.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο[2] ότι τα ρωσικά γιοτ καταφεύγουν στο Μαυροβούνιο για να προστατευτούν από τις ευρωπαϊκές αρχές, που εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου το διαψεύδει.

Μετά από μία περιόδο δισταγμού, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προηγούμενη εβδομάδα απέλασε 4 Ρώσους διπλωμάτες. Ωστόσο, στην Ευρώπη υπάρχει σκεπτικισμός για τις πραγματικές προθέσεις της Ποντγκόριτσα.

Το euronews ρώτησε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, που μετείχε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πόσο αποφασίσμένη είναι η χώρα να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Βρυξελλών:

«Φυσικά, το Μαυροβούνιο συμμετέχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ» μας είπε ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς. «Έχουμε ευθυγραμμίσει την εξωτερική μας πολιτική και πολιτική ασφάλειας 100% με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Εκτός από την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, δημιουργήσαμε ένα συντονιστικό όργανο που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και των κυρώσεων. Τηρούμε όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρακολουθούμε αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται στην πράξη. Για παράδειγμα, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός για τις πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Μαυροβουνίου και αντίστροφα.»

Έχει γίνει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων;

«Δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση ή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Απλώς επιτρέψτε μου να σας πω ότι ορισμένα γιοτ που ήταν αγκυροβολημένα στην ακτογραμμή του Μαυροβουνίου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο εγκαίρως, επειδή φοβήθηκαν ότι μπορεί να ακολουθήσει κατάσχεση ή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτά τα γιοτ έχουν φτάσει στην Τουρκία.»

Αναφέρατε ότι υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες Ρώσων κατά μήκος της ακτογραμμής του Μαυροβουνίου. Έχετε λάβει μέτρα για αυτές;

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τηρήσουμε το νόμο και τις προβλέψεις του νόμου. Αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε πόσο νομικά έγκυρη ήταν η πώληση ακινήτων σε αυτό το τμήμα του Μαυροβουνίου, που έγινε στο παρελθόν. Επειδή δεν μιλάμε για μίσθωση ή ενοικίαση ακινήτου, μιλάμε για πώληση ακινήτων. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μόνο ένα όνομα, το οποίο είναι ο Oleg Deripaska, στον οποίο πουλήθηκε μέρος των επίμαχων ακινήτων.»

Τι μέτρα θα λάβετε για τέτοιες περιπτώσεις;

«Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με το έργο της δικαιοσύνης. Εμείς, από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, πρόκειται να διεκπεραιώσουμε τα αιτήματά της δικαιοσύνης. Είναι θέμα που έχει απασχολήσει εδώ και καιρό τα ΜΜΕ μας και η δικαστική εξουσία θα χειριστεί μόνη της το θέμα.»

Κατανοούμε ότι η επιβολή των κυρώσεων έχει κόστος για το Μαυροβούνιο. Είχατε κάποιο δίλημμα πριν τις επιβάλετε;

«Πράγματι, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, πολύ συχνά πλήττουν ανθρώπους που δεν ήταν στόχος των κυρώσεων. Μιλάω για απλούς ανθρώπους. Βλέπουμε επίσης ότι ορισμένες χώρες που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν πολύ στενή σχέση με τη Ρωσία, επειδή εισάγουν ρωσικό αέριο. Επιτρέψτε μου απλώς να αναφέρω ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, που έχουν βασίζονται στον τουρισμό, υφίστανται σκληρό πλήγμα, γιατί είναι χώρες που υποδέχονται πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρές χώρες. Εμείς οι μικρές χώρες πληττόμεθα ιδιαίτερα σκληρά από τις κυρώσεις, από οικονομική άποψη, και αυτό θα αφήσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κυρίως στον τουριστικό μας κλάδο.»