Είναι η δεύτερη επιστράτευση στη χώρα από τότε που το ανώτατο όριο ηλικίας αυξήθηκε από τα 27 στα 30 έτη
Περίπου 133.000 άτομα πρόκειται να κληθούν για στρατιωτική θητεία στη Ρωσία στο πλαίσιο της παραδοσιακής φθινοπωρινής εκστρατείας επιστράτευσης, όπου όλοι οι άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών που δεν είναι έφεδροι και υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία πρέπει να κληθούν για μια περίοδο 12 μηνών.
Αυτή η φθινοπωρινή επιστράτευση, η οποία άρχισε την Τρίτη και διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, είναι η δεύτερη εκστρατεία ρουτίνας για την επιστράτευση από τότε που το ανώτατο όριο ηλικίας αυξήθηκε από τα 27 στα 30 έτη.
Οι νέοι στρατεύσιμοι υποβάλλονται σε ένα έως δύο μήνες βασικής εκπαίδευσης, ακολουθούμενοι από τρεις έως έξι μήνες προχωρημένης εκπαίδευσης πριν φτάσουν στις μονάδες που τους έχουν οριστεί.
Ο ισχύων νόμος ορίζει ότι οι στρατεύσιμοι δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε μάχη με λιγότερο από τέσσερις μήνες εκπαίδευσης και δεν μπορούν να αναπτυχθούν εκτός Ρωσίας – επομένως, στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παρόλ’ αυτά, πολλοί από αυτούς τελικά βρίσκονται εκεί.
Πώς καταλήγουν οι Ρώσοι στρατεύσιμοι στην Ουκρανία;
Οι στρατεύσιμοι δεν μπορούν νομίμως να αναπτυχθούν για να πολεμήσουν εκτός Ρωσίας, αλλά πολύ συχνά καταλήγουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μέσω της εγγραφής τους στον επαγγελματικό στρατό μετά τη στράτευση.
Η ρωσική ΜΚΟ “Get Lost” υποστηρίζει ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση, γεγονός που συχνά οδηγεί στην υπογραφή συμβολαίου, έστω και χωρίς τη θέλησή τους.
Ο Ιβάν Τσουβιλιάεφ δήλωσε ότι οι στρατεύσιμοι αναγκάζονται όλο και περισσότερο να υπογράφουν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό. “Ένας στρατευμένος στρατιώτης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, δεν έχει την επιλογή να μην είναι σε συμβόλαιο”, δήλωσε ο Τσουβιλιάεφ στο Euronews.
Εξήγησε ότι στην αρχή, οι στρατιώτες πείθονται να το κάνουν με επιχειρήματα όπως “όλοι έχουν υπογράψει, αλλά εσύ δεν έχεις υπογράψει ακόμα, και όλοι έχουν λάβει χρήματα, αλλά εσύ δεν έχεις λάβει”.
Αν αυτό δεν λειτουργήσει, τους υπόσχονται πράγματα, όπως “αν υπογράψετε, θα σας στείλουμε να υπηρετήσετε σε μια ασφαλή περιοχή κάπου στα Ουράλια ή στη Σιβηρία ή κοντά στην πατρίδα σας (και) αν δεν υπογράψετε, θα πάτε σε μια ζώνη όπου μπορούν να σταλούν στρατεύσιμοι βάσει νόμου”.
Αλλά ακόμη και χωρίς συμβόλαιο, οι στρατεύσιμοι μπορούν να σταλούν στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία ή στις ρωσικές περιοχές του Μπέλγκοροντ, του Κουρσκ και του Μπριάνσκ – οι οποίες, σύμφωνα με τον Τσουβιλιάεφ, δεν είναι ασφαλέστερες από τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές στις ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, όπου συνεχίζονται σκληρές μάχες στο έδαφος.
“Τέλος, το κυριότερο είναι ότι η πρακτική της παραποίησης εγγράφων χρησιμοποιείται πολύ ευρέως. Το συμβόλαιο υπογράφεται για τον στρατεύσιμο (από στρατολόγους που) βάζουν ένα “x” στο πλαίσιο της υπογραφής. Ο στρατιώτης το μαθαίνει όταν λαμβάνει την τραπεζική κάρτα και τα έγγραφα για το επίδομα”, εξήγησε ο Τσουβιλιάεφ.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν εξετάζει επί του παρόντος άλλο κύμα γενικής επιστράτευσης και αντ’ αυτού επικεντρώνεται στο να υπογράψουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στρατιωτικές συμβάσεις.
Αναγκαστική επιστράτευση και στην Ουκρανία
Πέρυσι, η φθινοπωρινή επιστράτευση της Ρωσίας περιελάμβανε και κατοίκους των κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας.
Το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης του ουκρανικού στρατού ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι τα λεγόμενα “ομοσπονδιακά κομισάρια” δημιουργήθηκαν στα κατεχόμενα τμήματα των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Επιπλέον, οι εγκατεστημένες από τη Μόσχα κατοχικές διοικήσεις αναρτούσαν τακτικά ανακοινώσεις στα κανάλια Telegram, καλώντας τον τοπικό πληθυσμό που είχε δικαίωμα στράτευσης να παράσχει προσωπικά στοιχεία και αντίγραφα ταυτότητας για “προσωρινή εγγραφή” και μετέπειτα στράτευση.
Το Euronews επικοινώνησε με το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης του ουκρανικού στρατού για σχόλια σχετικά με τη φετινή εκστρατεία επιστράτευσης στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.
Οι στρατεύσιμοι του Κουρσκ είναι πολύτιμοι
Όταν το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική του εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις αρχές Αυγούστου, εκατοντάδες Ρώσοι στρατεύσιμοι αιχμαλώτισαν.
Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι η αιχμαλωσία τους στο ρωσικό έδαφος συνέβαλε στην “αναπλήρωση του ταμείου ανταλλαγής”, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιχμάλωτοι αυτοί μπορούσαν στη συνέχεια να ανταλλαγούν με Ουκρανούς στρατιώτες που κρατούνταν σε ρωσική αιχμαλωσία.
Αυτό ακριβώς συνέβη στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν 103 αιχμαλώτους πολέμου.
Για το Κρεμλίνο, οι νεαροί Ρώσοι στρατιώτες είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι, δεδομένου ότι σε αντάλλαγμα, η Μόσχα άφησε ελεύθερους 15 υπερασπιστές της Μαριούπολης και του Αζόφσταλ, οι οποίοι πέρασαν πάνω από δύο χρόνια σε ρωσική αιχμαλωσία.
Η Μόσχα είναι πολύ απρόθυμη να ανταλλάξει τους υπερασπιστές του Αζόφσταλ και της Μαριούπολης, ιδίως εκείνους που ανήκουν στο Τάγμα Αζόφ. Αυτοί απουσίαζαν από τις περισσότερες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου.
Πόσους ανθρώπους χρειάζεται η Μόσχα;
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να κηρύξει άλλη μια μερική επιστράτευση εφέδρων μετά την απόφασή του να επιστρατεύσει 300.000 στρατιώτες στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 ως απάντηση στις επιτυχείς ουκρανικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War (ISW) δήλωσε ότι η Ρωσία φαίνεται να μην διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να διατηρήσει ταυτόχρονα την κλίμακα και τον ρυθμό των επιθετικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και των αμυντικών προσπαθειών στις ρωσικές συνοριακές περιοχές.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επικαλέστηκε Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι το 2023 το υπουργείο Άμυνας προσελάμβανε άτομα με ρυθμό 1.600 ημερησίως. Ωστόσο, στοιχεία που αναφέρθηκαν δημοσίως φέτος τοποθετούν τον ρυθμό σε περίπου 1.000 την ημέρα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό σε 30.000 κάθε μήνα.
“Αυτά τα στοιχεία είναι από μόνα τους πιθανώς διογκωμένα σε κάποιο βαθμό, αλλά καταδεικνύουν ότι η τακτική που βασίζεται σε μαζικά κύματα πεζικού έχει υποχρεώσει τη Ρωσία να αναπληρώνει συνεχώς τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής”, ανέφερε η ενημέρωση [2]πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίστηκαν στα τέλη Αυγούστου ότι η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να βασίζεται στα υπολείμματα των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων, στο επιστρατευμένο προσωπικό και στους εξαπατημένους βραχυπρόθεσμους εθελοντές για να συνεχίσει τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Πόσο κοστίζει όλο αυτό στη Ρωσία;
Η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε τη Δευτέρα στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για την περίοδο 2025-2027.
Σύμφωνα με αυτό, η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 165 δισεκατομμύρια ευρώ (17 τρισεκατομμύρια ρούβλια) για την εθνική ασφάλεια και άμυνα το 2025 – ή περίπου το 41% των ετήσιων δαπανών της.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει συγκεκριμένα 136 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2027 για τη δημιουργία εφεδρείας επιστράτευσης στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διάθεση περίπου 388 εκατ. ευρώ το 2025 για τη χρηματοδότηση του “Ταμείου Υπερασπιστών της Πατρίδας”, το οποίο στηρίζει τους Ρώσους βετεράνους και τις οικογένειές τους.