Τι είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων
Αυστηροποίηση των ποινών για οπλοκατοχή, ειδικά των νέων, εξήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έτσι μια σαφή εικόνα για τις αλλαγές που θα εισηγηθεί για τον Ποινικό Κώδικα το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ότι θα αυστηροποιηθούν οι ποινές που αφορούν την παραμέληση ανηλίκων, ως απάντηση στο ζήτημα της παραβατικότητας ειδικά στα παιδιά και στους νέους, το οποίο, όπως είπε, «είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο και αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες».
Όπως είπε, «θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον (…) τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα. Αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει όλα αυτά εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια νέα πρωτοβουλία για «μια νέα εφαρμογή που θα την ονομάσουμε Safe Youth, ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος εκτός σχολικού περιβάλλοντος ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία, αν αισθάνεται ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα». Η εφαρμογή, είπε, θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα.
«Μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας το οποίο παρατηρείται πιο έντονα τώρα με το άνοιγμα των σχολείων» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση έχει δείξει καλά αντανακλαστικά γι’ αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν μια ιδιαίτερη αξία να αναδειχθούν.
Κατά τα άλλα, με αφορμή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα τάσσετα υπέρ της αποκλιμάκωσης, καθώς «είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για απομάκρυνση των Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή «αν απαιτηθεί».
Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου τέθηκαν επίσης νομοσχέδια που προαναγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για την στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, τον προγραμματισμό των νέων διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα κι όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού και διαρθρωτικού σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
Ειδικά όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «καταγράφεται μία πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», με μία σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι που διαμορφώνει και το δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία.