Το Κίεβο – το οποίο θεωρεί εχθρικά τα συνεχή ανοίγματα του Ούγγρου Πρωθυπουργού προς τη Μόσχα και την απώθηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία – βρίσκεται σε μια δική του εκστρατεία ειρήνης μέσω της νίκης και ίσως να μην έχει κανένα ενδιαφέρον να ακούσει τις απαιτήσεις της Ρωσίας
Παρά τις σκληρές επικρίσεις για τις προηγούμενες μεσολαβητικές του προσπάθειες, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν φαίνεται να πτοείται. Ετσι λοιπόν, φαίνεται ότι έχει καταπιαστεί και πάλι με το να συγκεντρώνει υποστήριξη από διάφορες χώρες του κόσμου για να προωθήσει το ειρηνευτικό του σχέδιο για την Ουκρανία.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος ηγέτης εργάστηκε αθόρυβα στην αίθουσα, ζητώντας από την Κίνα και τη Βραζιλία να τον ακολουθήσουν για τη διοργάνωση μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής που θα έφερνε τη Μόσχα και το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στη συνάντηση θα μπορούσαν επίσης να είναι παρόντες οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ελβετίας, ανέφερε το ελβετικό πρακτορείο Weltwoche, το οποίο μίλησε με τον Όρμπαν στη Νέα Υόρκη.
“Ο θάνατος πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε ο Όρμπαν, εξηγώντας ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις του με το Πεκίνο και τη Μπραζίλια έρχονται φέροντας μια νέα ώθηση σε αυτό που θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει, την επίτευξη δηλαδή ειρήνης με τη Ρωσία. Είχε ωστόσο προηγηθεί η αποτυχία των προσπαθειών του να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο χρόνος του τελειώνει.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν καλά με πολλούς την τελευταία φορά που ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει κάτι παρόμοιο.
“Μην διαιρείτε τον κόσμο”
Αμέσως μετά την ανάληψη της εξαμηνιαίας εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία τον Ιούνιο, ο Όρμπαν πραγματοποίησε περιοδεία για την παγκόσμια ειρήνη στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, ενοχλώντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του με τον αυτόκλητο ρόλο του ως περιπλανώμενου Ευρωπαίου πρεσβευτή-διαπραγματευτή.
Ενώ ένα μέρος της οργής προήλθε από τις Βρυξέλλες που επέμεναν ότι η “ειρηνευτική αποστολή 3.0” του Όρμπαν θα μπορούσε να γίνει μόνο στο όνομα της Βουδαπέστης, οι ηγέτες της ΕΕ δυσαρεστήθηκαν με την προοπτική να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο με τον Πούτιν για να συζητήσουν για την Ουκρανία με τους δικούς του όρους, καθώς η ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στην απρόκλητη ολομέτωπη εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στις αρχές του 2022.
Το Κίεβο έχει απορρίψει κάθε δυνατότητα συζήτησης για ειρήνη με το Κρεμλίνο που δεν περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μονομερώς προσαρτημένης Κριμαίας που κατέλαβε η Μόσχα κατά την πρώτη εισβολή του 2014.
Αλλά αν οι Βρυξέλλες δεν τον στηρίξουν, υπάρχουν και άλλοι μπορεί να τον στηρίξουν – αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω προσεκτικό μασάζ.
Η Βραζιλία ίσως χρειαστεί να πειστεί ότι ο Όρμπαν έχει καλές προθέσεις, αφού η Ουγγαρία προκάλεσε τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα προσφέροντας στον Ζαΐρ Μπολσονάρο καταφύγιο στην πρεσβεία της στη Μπραζίλια μετά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του για επανεκλογή και την επακόλουθη έφοδο των υποστηρικτών του Μπολσονάρο στα θεσμικά όργανα της χώρας τον Μάρτιο.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Κίεβο -το οποίο θεωρεί εχθρικά τα συνεχή ανοίγματα του Όρμπαν προς τη Μόσχα και την απώθηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία- βρίσκεται σε μια δική του προσπάθεια για ειρήνη μέσω της νίκης και μπορεί να μην έχει κανένα ενδιαφέρον να ακούσει τις απαιτήσεις του Πούτιν, τουλάχιστον σε αυτήν την χρονική συγκυρία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη φόρμουλα ειρήνης που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια, καθώς συνέχισε να μιλάει για το σχέδιό του για νίκη που θα ανάγκαζε τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο με τους όρους της Ουκρανίας.
“Οποιεσδήποτε παράλληλες ή εναλλακτικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρήνης είναι στην πραγματικότητα προσπάθειες για την επίτευξη μιας ανάπαυλας αντί για τον τερματισμό του πολέμου”, δήλωσε ο Ζελένσκι, καλώντας τα έθνη να “ασκήσουν πίεση” στη Ρωσία.
“Μην διαιρείτε τον κόσμο. Να είστε ενωμένα έθνη”, παρακάλεσε. “Και αυτό θα μας φέρει την ειρήνη”.