Ζήτησε αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία ώστε να συνάδει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Η συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές “είναι καλή, αλλά μπορεί να βελτιωθεί”. Αυτό ανέφερε Ευρωπαία Εισαγγελέας Λόρα Κοβέσι από το βήμα της Επιτροπής των Κοινωνικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για την σύμβαση 717 και το δυστύχημα στα Τέμπη.
Η Λόρα Κοβέση βρέθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE και επανέλαβε ενώπιον των ευρωβουλευτών ότι χρειάζεται να αλλάξει η νομοθεσία που παραπέμπει τις ευθύνες των πρώην υπουργών σε κοινοβουλευτική επιτροπή. «Αυτό δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και θα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Αρβανίτης καταθέτοντας το σχετικό ερώτημα τόνισε τα εξής: «Η δική σας έρευνα για τη σύμβαση 717 δεν έχει κλείσει. Ως αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Αναφορών έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ Πρόεδρος της Επιτροπής ΤΡΑΝ του ΕΚ έχει οριστεί η Ελίζα Βόζενμπεργκ, αμφότεροι αξιόλογοι άνθρωποι, αλλά προέρχονται από το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, τη ΝΔ, χώρα που ελέγχεται για τη σύμβαση 717 και για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αυτό κατά τη γνώμη μου συνιστά απαράδεκτη ευθυγράμμιση συμφερόντων και παραβιάζει κατάφωρα τη δικαιοκρατική αρχή περί θεσμικών αντιβάρων και συστημάτων ελέγχου ισορροπιών», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
«Έχετε δηλώσει ότι δεν ήσασταν ικανοποιημένη από το επίπεδο συνεργασίας με ελληνικές Αρχές, έχει βελτιωθεί αυτή η σχέση; Είστε ικανοποιημένη με την εξέλιξη της έρευνας; Για ποιο λόγο δεν έχει υποβληθεί αιτιολογημένο αίτημα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απευθείας στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα την άρση ασυλίας δύο πρώην υπουργών που έχετε δηλώσει ότι κατά τη γνώμη σας υφίστανται υποψίες τέλεσης αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας;», ήταν οι ερωτήσεις του Κώστα Αρβανίτη.
Στην απάντησή της η Λόρα Κοβέσι είπε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, εξετάζουμε την υπόθεση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, απαγγείλαμε κατηγορίες σε 23 ιθύνοντες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, όμως, μόνο η κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να διερευνάει τέτοιου είδους υποθέσεις. Αυτή η διάταξη στρέφεται κατά του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να προχωρήσουμε γιατί το μέρος της υπόθεσης που μας αντιστοιχούσε έπρεπε να το στείλουμε σε αυτήν την επιτροπή. Αυτό δεν συνάδει, ξαναλέω, με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και θα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε.
«Σε γενικές γραμμές, η συνεργασία με ελληνικές αρχές καλή, αλλά μπορεί να βελτιωθεί, ιδίως σε ο,τι αφορά εξειδικευμένους αστυνομικούς για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον εντοπισμό απάτης ΦΠΑ και τελωνειακής. Η Ελλάδα έχει πολλά λιμάνια και πολλά τελωνεία και πιστεύουμε ότι το επίπεδο ανίχνευσης θα έπρεπε να είναι υψηλότερο. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, και ελπίζουμε να πάει καλύτερα», κατέληξε.