Το ένα τρίτο των εργαζομένων σε αποθήκες στις ΗΠΑ εργάζεται για την Amazon,[1] αλλά σχεδόν τα μισά εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν το 2021 στους χώρους αυτούς αφορούσαντον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου,[2] σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από μια οργάνωση συνδικάτων.
Όπως ανέφερε η Strategic Organizing Center (SOC) οι εργαζόμενοι στα επιμελητειακά κέντρα της Amazon υπέστησαν πέρυσι περισσότερους από 34.000 «σοβαρούς τραυματισμούς» στον χώρο εργασίας τους,[3] ποσοστό διπλάσιο από αυτό που καταγράφηκε σε άλλες αμερικανικές αποθήκες.
«Αφού χαλάρωσε κάποιες από τις πειθαρχικές της μεθόδους στη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας covid-19, η Amazon επανέφερε τα συστήματά της ελέγχου[4] και πίεσης στα τέλη του 2020 και στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό τραυματισμών», ανέφερε η SOC.
Η οργάνωση διευκρίνισε ότι βασίστηκε στα στοιχεία που παρέδωσε η Amazon στην αμερικανική, ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων (OSHA).
Στη διάρκεια της πανδημίας η Amazon επέκτεινε τις δραστηριότητές της και προχώρησε σε πολλές προσλήψεις. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στις ΗΠΑ ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου το 2020 διέθετε 700 αποθήκες, ενώ το 2021 ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 900. Εξάλλου το 2017 στην Amazon εργάζονταν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, ενώ το 2021 ξεπέρασαν τους 560.000. Τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία αναθεώρησε τις συνθήκες εργασίες στις ΗΠΑ, παρατείνοντας τα διαλείμματα των εργαζομένων που είναι αρμόδιοι για την προετοιμασία των δεμάτων.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από μια άλλη έκθεση της SOC, στην οποία η οργάνωση κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon, και μετά την απόπειρα των εργαζομένων στην αποθήκη της στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα να ιδρύσουν συνδικάτο. Η απόπειρα αυτή απέτυχε, αλλά στη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει της ψηφοφορίας αποκαλύφθηκαν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι.
«Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τους εργαζόμενούς μας», είχε γράψει ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους.
«Θα γίνουμε ο καλύτερος εργοδότης και το πιο ασφαλές περιβάλλον εργασίας στη Γη», είχε τονίσει, αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η εταιρεία για τη μείωση των μυοσκελετικών προβλημάτων των εργαζομένων, η εργασία των οποίων απαιτεί μια επαναλαμβανόμενη κίνηση.
Όμως «αντίθετα με τη δέσμευση αυτή (…) το ποσοστό τραυματισμών στις αποθήκες της Amazon αυξήθηκε κατά 20% από το 2020 ως το 2021», τόνισε η SOC.
References
- ^ στις ΗΠΑ εργάζεται για την Amazon, (gr.euronews.com)
- ^ τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου, (gr.euronews.com)
- ^ «σοβαρούς τραυματισμούς» στον χώρο εργασίας τους, (gr.euronews.com)
- ^ η Amazon επανέφερε τα συστήματά της ελέγχου (gr.euronews.com)