Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Αδύνατο να αλλάξουν τα ορυκτά καύσιμα στο άμεσο μέλλον υποστηρίζουν οι πλοιοκτήτες- Ζητούν κοινούς κανόνες σε όλο τον κόσμο
Αναθεώρηση της πράσινης νομοθεσίας για τα καύσιμα στην ναυτιλία ζητούν οι πλοιοκτήτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας οι στόχοι του κανονισμού FuelEU Maritime είναι αδύνατο να επιτευχθούν εντός των χρονοδιαγραμματών που ορίζουν οι Βρυξέλλες και κινδυνεύουν να γυρίσουν μπούμερανγκ για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για το περιβάλλον.
Όπως προειδοποίησε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι (Emanuele Grimaldi), Ιταλός εφοπλιστής και Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας (International Chamber of Shipping[1], ICS) τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά.
«Νομίζω ότι (οι νέοι κανόνες) θα είναι αντιπαραγωγικές για την ίδια την Ευρώπη» είπε στις αποκλειστικές δηλώσεις στο euronews «επειδή τα περισσότερα λιμάνια μας γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικά και ως εκ τούτου πιθανόν αντί να έρχονται στα λιμάνια μας, τα πλοία θα επιλέγουν λιμάνια στη βόρεια Αφρική ή αλλού και επομένως θα χάσουμε δουλειές που θα έρχονταν στην Ευρώπη και ο στόλος μας θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλους στόλους.
Επίσης μπορώ να επισημάνω ότι από τη στιγμή που η ναυτιλία είναι ο πιο ανταγωνιστικός τρόπος μεταφοράς, πιθανόν να οδηγήσουμε κάποιες εταιρείες να αποφεύγουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με πλοία θα επιστρέψουν ίσως σε οδικές μεταφορές κάτι που θα είναι πιο ρυπογόνο.»
Οι φορείς της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας ζητούν κοινούς κανόνες σε παγκόσμιο και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως τόνισαν στο 14o Ετήσιo Φόρουμ για την Επιχειρηματική Αριστεία στη Ναυτιλία που οργάνωσε η Capital Link, είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον τα ορυκτά καύσιμα, καθώς δεν υπάρχουν, προς το παρόν, εναλλακτικές λύσεις.
«Σίγουρα θα χρειαστεί μία σημαντική παράταση για να επιτευχθούν οι στόχοι» είπε στο euronews ο διευθύνων σύμβουλος της Νίκος Τσάκος. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει αποφασιστεί καν ποια θα είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μάλλον το παράδειγμα αυτού που έγινε με τα double double πλοία. Τότε ο κανονισμός εισήχθε το 1992 και δόθηκε τουλάχιστον μία δεκαετία για να ακολουθήσουν τα πλοία αυτή την τεχνολογία. Μέσα σε μία εικοαετία άλλαξε ο σχεδιασμός των δεξαμονοπλοίων. Τώρα μιλάμε για τον σχεδιασμό των μηχανών και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η τεχνολογία του μέλλοντος.»
Ο κανονισμός FuelEU Maritime της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει ανώτατα όρια ρύπων για τα μεγάλα εμπορικά πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω των 5.000 κόρων που προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους.
Στόχος είναι η μείωση των ρύπων καταρχάς κατά 2% έως το 2025 και έως το 80% το 2050.
Αυτός ο στόχος όμως θα έχει κόστος, που στο τέλος θα επιβαρύνει τον καταναλωτή, όπως εξήγησε στο euronews ο Κρίστοφερ Βιερνικι (Christopher J. Wiernicki), Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Νηογνώμονα (American Bureau of Shipping, ABS), που τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει η τεχνολογία και οι υποδομές που θα καταστήσουν εφικτή την πράσινη μετάβαση.
Το κόστος για τους καταναλωτές
«Τελικά τα πάντα επιστρέφουν στον καταναλωτή» τόνισε. «Υποψιάζομαι ότι καθώς προχωράμε μπροστά, καθώς αρχίζουμε αυτό το ταξίδι, τα εμπορεύματα θα είναι λίγο πιο ακριβά. Το συνολικό κόστος βασικά θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
Η πρόκληση για τη βιομηχανία είναι να το κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθώς προχωρούμε μπροστά. Ο ρόλος της κυβέρνησης ήταν πάντα να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει καταστροφικός κίνδυνος και στη συνέχεια να δοθούν κίνητρα μέσω της πολιτικής και με άλλους μηχανισμούς στην καινοτομία στο δρόμο μπροστά μας. Οπότε οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία καθώς κινούμαστε προς το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.»
Παράλληλα οι πλοιοκτήτες προειδοποιούν ότι η βιαστική υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους.
Η Διεθνής Ένωση Νηογνωμόνων (International Association of Classification Societies, IACS) ετοιμάζει έναν νέο κανονισμό που στο επίκεντρο θα έχει τον ανθρώπινο παράγοντα και την προστασία του προσωπικού των πλοίων και των λιμανιών.
«Για παράδειγμα ορίζουμε κριτήρια για τη χρήση της αμμωνίας που βασίζονται στην έκθεση των ανθρώπων και την αποδοχή των ορίων έκθεσης που είναι πολύ αυστηρά» μας είπε ο Ρομπέρτο Κατσούλο (Roberto Paolo Cazzulo), πρόεδρος της IACS.
«Προκειμένου να αποφευχθεί ότι από λάθος, οι άνθρωποι θα εκτίθενται σε κίνδυνο. Αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί αριθμητικούς υπολογισμούς, προσομοιώσεις, πολλούς ψηφιακούς αισθητήρες, ώστε να αποτρέψουμε ότι οι άνθρωποι θα εκτεθούν σε ένα τόσο τοξικό στοιχείο όπως η αμμωνία.»
Όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, ο κανονισμός FuelEU Maritime θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.
References
- ^ International Chamber of Shipping (www.ics-shipping.org)