Οι εντάσεις με τη Μόσχα αυξάνονται καθώς η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι οργάνωσε βανδαλισμούς κρατικών κτιρίων ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Η Μολδαβία κατηγόρησε τη Μόσχα για την πρόσφατη σειρά επιθέσεων σε κυβερνητικά και κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα Κισινάου, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές του επόμενου μήνα.
Σε μόλις τέσσερις εβδομάδες η Μολδαβία θα πραγματοποιήσει τόσο προεδρικές εκλογές όσο και δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, στις 20 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διεξάγει “υβριδικό πόλεμο” εναντίον της χώρας, παρεμβαίνει στις τοπικές εκλογές και συντονίζει τεράστιες εκστρατείες παραπληροφόρησης για να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εκτροχιάσει την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής τα κτίρια του Ανώτατου Δικαστηρίου και του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ψεκάστηκαν με μπογιά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας βάφτηκε επίσης με σπρέι.
Η αστυνομία δηλώνει ότι έχει προβεί σε αρκετές συλλήψεις και ερευνά ενδείξεις ότι η Μόσχα μπορεί να έχει οργανώσει τις επιθέσεις.
Υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Μολδαβία
Τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε 124 εκατ. ευρώ σε βοήθεια προς τη Μολδαβία για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης.
«Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει την ικανότητα των Μολδαβών να αντισταθούν στη ρωσική παρέμβαση, να διεξαγάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να συνεχίσουν την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυτική ολοκλήρωση, να δημιουργήσουν περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Κισινάου.
Η Μολδαβία, με περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, εξαρτιόταν πλήρως από τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Αντιμετώπισε οξεία ενεργειακή κρίση μετά τη δραματική μείωση των προμηθειών από τη Μόσχα το χειμώνα του 2022.
Τα ενεργειακά προβλήματα της Μολδαβίας επιδεινώθηκαν τότε αφού υπέστη προσωρινές διακοπές ρεύματος επειδή τα ενεργειακά συστήματα της σοβιετικής εποχής παρέμειναν συνδεδεμένα με εκείνα της Ουκρανίας, τα οποία είχαν πληγεί σκληρά από τον ρωσικό στρατό.
Η επιρροή της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, έχουν αυξηθεί οι φόβοι στη γειτονική Μολδαβία ότι θα μπορούσε επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο της Μόσχας.
Όπως και η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που έχει ευθυγραμμιστεί με τη Δύση και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μολδαβία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991 και μετά από έναν σύντομο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Υπερδνειστερία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία.
Παρόλο που η ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα μέλος του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η φιλική προς το Κρεμλίνο περιοχή έχει γίνει πηγή έντασης κατά τη διάρκεια του πολέμου, ιδίως δεδομένου ότι είναι σφηνωμένη μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας και φιλοξενεί μια στρατιωτική βάση με 1.500 Ρώσους στρατιώτες.